Jiří Pospíšil nám řekl, jak je to s jeho kandidaturou na předsedu ODS: Němcová a Kuba...

24.10.2013 14:56

ROZHOVOR Místopředseda ODS a lídr v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil vysvětlil, že jeho dopis voličům, ve kterém říká, že když uspěje ve volbách, zvedne kandidaturu na předsedu ODS, není nijak namířen proti Miroslavě Němcové či Martinu Kubovi. Kandidaturu na předsedu by zvedl, pokud by volby v Plzeňském kraji vyhrál. Volby považuje za referendum o svém dalším působení v politice.

Jiří Pospíšil nám řekl, jak je to s jeho kandidaturou na předsedu ODS: Němcová a Kuba...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jíří Pospíšil

Objevil se dopis, ve kterém mobilizujete voliče a současně říkáte, že tyto volby vnímáte jako referendum o Vaší pozici v politice a že pokud uspějete, hodláte zvednout kandidaturu na předsedu ODS...

Ano, toto je jedna věta z dopisu, který adresuji voličům. Reaguji tak na četné dotazy občanů Plzeňského kraje, zda uvažuji o další kandidatuře do vedení ODS a do jaké pozice. Já na to obecně odpovídám, že se ohledně své kandidatury do vedení ODS rozhodnu na základě toho, jak dopadnu v těchto volbách. Když dopadnou špatně, tak do vedení znovu kandidovat nebudu. Dopadnu-li výborně a vyhraju-li v tomto kraji s ODS volby, tak budu vážně zvažovat kandidaturu na předsedu ODS. Opakuji ale, že pouze v případě, že výrazně uspěji. Výrazným úspěchem je pro mě například to, že zde ty volby vyhraji.

A jak odhadujete, že to dopadne?

To je předčasné říkat. Netuším, jaká je míra pravděpodobnosti, že volby mohu opětovně vyhrát podobně jako v případě voleb krajských. Počkejme si na ten výsledek.

Můžete to ještě trochu upřesnit? Tedy, zda by pro Vás například úspěchem motivujícím Vás ke kandidatuře na předsedu mohlo být, že by ODS relativně v Plzeňském kraji dosáhla nejlepšího výsledku v porovnání s ostatními krajskými kandidátkami ODS, nebo zda získáte největší procento preferenčních hlasů...

Anketa

Kdo by byl lepší předseda ODS?

hlasovalo: 1174 lidí
Pro mě tím jasným kritériem bude, zda vyhraju volby v Plzeňském kraji, či nikoli. Ale věta o mé případné kandidatuře na předsedu ODS není v žádném případě namířena proti úřadujícímu předsedovi ODS Martinu Kubovi, se kterým spolupracuji, a v žádném případě není namířena ani proti volební lídryni Miroslavě Němcové, či komukoli jinému. Míra pravděpodobnosti, že ty volby opravdu vyhraji, není až tak vysoká. Uvidíme a počkejme si.

Znovu opakuji, že to mé sdělení není namířeno proti nikomu z ODS. Pokud Miroslava Němcová v Praze vyhraje, tak já budu šťastný a podpořím ji. Stejně tak, pokud uspěje Martin Kuba, rád podpořím jeho. Považoval jsem ale za férové voličům sdělit, že mé další působení v politice bude odvislé od síly mandátu, který dostanu od voličů. Není to v žádném případě snaha rozbíjet jednotu ODS.

Vy jste natočil klip inspirovaný Monty Pythonem, kde se nadává na poměry, ale nakonec se ukazuje, že to není až tak zlé. Myslíte si tedy, že je řada věcí, se kterými se může ODS chlubit a negativní hlasy proti vládnutí ODS jsou spíše mediální bublinou?

Každé vládě se něco podaří, něco nepodaří. Já jsem přesvědčen, že většina věcí se vládě povedla. Určitě existují věci, které se nepovedly a na které hrdí nejsme. Některé věci byly z dílny TOP 09, a my jsme jí bohužel ustoupili, ať už jde o zvyšování DPH či omezení odečitatelných položek u pracujících důchodců. To jsou věci, které považuji za chybu a ODS přiznává, že je chybou, že jsme v tomto ustoupili koaličnímu partnerovi.

Na druhou stranu, když se podíváme například do oblasti justice, tak se podařilo dokončit nový občanský zákoník, vyvrcholilo tak deset let práce na tomto klíčovém zákonu. To považuji za objektivní úspěch Nečasovy vlády. V oblasti justice se podařilo prosadit i další věci - a když se podíváte do statistické ročenky české justice, tak se daří zkracovat všechna soudní řízení. Za vlády Petra Nečase se to podařilo zkrátit o jednu čtvrtinu až o jednu třetinu. Jsou tu tedy úspěchy, které nejsou tolik mediálně viditelné, ale objektivně zlepšují život v této zemi.

Co říkáte tomu, že v některých krajích se naplno rozjela individuální kroužkovací kampaň kandidátů ODS. Nemůže to voliče zmást, že ti kandidáti se snaží navzájem přeskočit?

Nejsem pro, aby vedení zakazovalo individuální kampaň jednotlivých kandidátů. Toto dělají sociální demokraté a podle mého názoru to není správné. Já jsem pro to, aby si voliči mohli vybrat z celé škály jmen, která jim strana nabízí na kandidátce. Záleží na jednotlivých krajských organizacích, jakou míru individuální kampaně povolí.

V Plzeňském kraji jsme to ponechali volně, několik z našich kandidátů má své individuální materiály. Mně osobně nevadí, když existuje taková přirozená soutěž mezi kandidáty, protože někdo může ODS volit kvůli konkrétnímu jménu. Čili ODS to v konečném důsledku pomůže. To není o nějaké rozhádanosti či nejednotě, protože ty individuální materiály schvaluje regionální volební štáb. Nemáme s tím žádný problém. Je to vždy na té či oné regionální organizaci ODS, aby si nastavila pravidla a mantinely, jak bude taková kampaň probíhat.

Jak již bylo řečeno, ten Váš klip je inspirován Monty Pythonem. Máte ještě nějaké jiné oblíbené humoristické filmy či seriály?

Obecně mám rád komedie a humoristické seriály. Když jsme u britského humoru, tak sleduji Malou Velkou Británii, seriál, který běží v sobotu večer. Jsem rád, že ten klip je založen na satiře a není to prvoplánová přímá propagace.

Vy se v tom klipu objevujete v roli výčepního. Jste z Plzně. Jaký je Váš vztah k pivu?

Pivo piju, ale nejsem zase nějaký velký pivař, dám si tak dvě. Mám ale také rád víno a v kampani rozdáváme takové malé lahvičky vína, dobré moravské frankovky.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…