Jste nástupci zločinné KSČ, spílal Pospíšil Filipovi a ten opáčil: ODS, to je korupce. Podívejte se na pokračování

16.09.2013 14:20

POLITOLOGOVÉ V předčasných volbách se zcela jistě budou některé strany ohánět kartou komunistické hrozby, stejně jako jiné budou poukazovat na korupční prostředí uplynulých dvaceti let. Oslovení politologové očekávají, že voliči lépe uslyší na druhé téma. To první je už příliš vzdálená minulost, zatímco dopady privatizace a tunelování státu pociťujeme dodnes.

Jste nástupci zločinné KSČ, spílal Pospíšil Filipovi a ten opáčil: ODS, to je korupce. Podívejte se na pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Za předznamenání hlavních témat předvolební kampaně lze považovat střet místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila a předsedy KSČM Vojtěcha Filipa v nedělní Partii FTV Prima. Pospíšil označil KSČM za nástupkyni KSČ, komunisté podle něj po několik desetiletí škodili naši zemi a dodneška se z toho zotavujeme. Filip kontroval tím, že KSČM je demokratickou stranou, která má od roku 1990 vlastní historii. Naopak na adresu ODS řekl, že se stala symbolem korupce. Zda na voliče více zabere strašení komunisty, nebo poukazování na korupci, poznáme už poslední říjnovou sobotu.

Co vše bylo řečeno v nedělní Partii na Primě? Čtěte ZDE

„Pan Pospíšil má do jisté míry pravdu, i když to říká příliš agresívně a spousta lidí mu to nebude věřit. Ale samozřejmě jinak zcela jednoznačně vítězí rétorika proti korupčníkům a těm, kteří tady napáchali v posledních dvaceti letech nesmírné škody. To je vidět ve všech těch diskusích. Lidé už nejsou ani schopni vnímat třeba otázky zahraniční politiky českého státu, otázky bezpečnosti, ale především se mluví o minulosti posledních dvaceti let,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Pro většinu občanů už je komunistická minulost příliš vzdálená

V neprospěch ODS teď hovoří i to, že už se od dob předsednictví Václava Klause prezentovala jako řídící síla privatizace, restitucí a celé ekonomické i politické transformace. „A teď když se spousta lidí domnívá, že ta transformace nebyla zdaleka tak úspěšná, tak se té straně přikládá největší odpovědnost. TOP 09 a zejména pan Kalousek toto dobře pochopili, že je lepší být stranou konzervativní a tu kampaň hrát trochu víc při zdi a upozorňovat spíše na inklinaci Miloše Zemana ke komunistům než otvírat zběsilou tezi antikomunismu,“ podotýká Zdeněk Zbořil.

„Pro mě komunistická minulost stále přetrvává v té komunistické straně. Už ten název je také důležitý. Všechny komunistické strany se přejmenovaly, jenom ta česká nikoli. I když ta dnešní KSČM nenese za to, co se tady stalo za komunismu, přímou zodpovědnost, tak je tu určitá kontinuita, kterou nijak viditelně a zásadně nepřerušila a někteří její členové se často odvolávají na některé pozitivní věci z minulosti. Obávám se ale, že pro většinu obyvatelstva už to důležité není, je to minulost příliš vzdálená,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

Filip i Pospíšil mluví každý k úplně jinému světu

Podle něj je nedostatečné připomínat tuto dobu jen v některých dokumentárních cyklech či filmech, když se v televizích naopak reprízují různé komunistické seriály, což má také svůj vliv. „Má sice význam komunistickou minulost připomínat, velký vliv to nemá. Kdežto rétorika o devadesátých letech a až do dneška, privatizace, korupce, tunelování státu i neprůhlednost financování je pro lidi daleko bližší. Vnímají to jako něco, co stále pokračuje a dosahuje do přítomnosti. Obávám se, že tohle na ně bude víc působit, ale nedovedu odhadnout, do jaké míry,“ přiznává Rudolf Kučera.

„Pokud mluví tito dva pánové jako reprezentanti těchto dvou politických stran, tak mluví každý k úplně jinému světu voličů. Ta rétorika zabírá u každého na voličstvo, které se snaží oslovit. Na středopravicové voliče téma, jestli se komunisté vrátí k moci, určitě zabírá. Ale pokud komunisté mluví o korupci, tak na jejich tradiční voličskou klientelu to také má vliv. Ale myslím, že existuje část voličů, i třeba levicových, kteří ani v této situaci hlas KSČM nedají. Takže tam pan Filip dělá reklamu i trochu někomu jinému,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol.

Už nejde jen o penzisty a zdravotně postižené, na ODS se naštvali i podnikatelé

Pro občanské demokraty je nesmírně důležité přesvědčit v kampani především své bývalé příznivce, že už nebude zvyšovat daně. „Domnívám se, že pro tuto zemi je potřeba, aby se daně nezvedaly. Teď, když říkáme, že daně se zvyšovat nebudou, tak nám to opravdu věřte, už jsme poučeni,“ dušoval se v nedělní Partii FTV Prima místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Teď je jen otázkou, zda slibům o nápravě voliči ještě uvěří.

„To je jenom další důkaz bezradnosti strany a panu Pospíšilovi se dostalo toho nepříjemného úkolu tato tvrzení obhajovat, protože on moc dobře ví, jak to ve skutečnosti je. Bohužel pro pana Pospíšila je to nedůvěryhodné, protože už nejde jenom o penzisty a zdravotně postižené, kterým se ubírají peníze, ale týká se to velké části podnikatelské sféry, která této mantře o nezvyšování daní přestala důvěřovat. Vadí jim nestabilita v daňové oblasti, stačí zmínit tu nekonečnou licitaci o to, o kolik se zvýší třeba DPH, což ODS předváděla i v součinnosti s TOP 09,“ připomíná Zdeněk Zbořil.

Slzavé údolí ODS i Nečasův krvavý kompromis už strana nezopakuje

Ani podle politologa Rudolfa Kučery nemohou Pospíšilova slova působit věrohodně. „ODS byla stranou, která odmítala zásadně zvyšování daní. Za té poslední vlády je ale zvýšila v nejrůznějších formách. Věřil bych tomu, kdyby přišli s nějakým vysvětlením, proč to udělali, když to stejně žádný pozitivní výsledek pro českou společnost ani ekonomiku nemělo. Zastavilo to růst, konzumní schopnosti společnosti poklesly. Měli by se přiznat trošku víc, proč tu chybu udělali a jak to dnes vidí. A teprve v závěru pak říct, že teď už ty chyby dělat nebudou,“ konstatuje Rudolf Kučera.

„Samozřejmě se najdou voliči, kteří budou připomínat, že ODS pod vedením Petra Nečase daně zvedla. Ale kdo se nad tím trochu zamyslí, tak uvidí, že ODS si prošla tak slzavým údolím, když se Petr Nečas rozhodl pro tento krvavý kompromis, že těžko by to ta strana opakovala. Myslím, že tady platí to jednou a dost. Proto na to bude ODS teď už daleko citlivější než jiné strany hlásící se k pravému středu či k pravici, protože pro ni by to bylo opravdu smrtelné. Z toho pohledu Pospíšilovo tvrzení logiku má,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol.

Nad komunisty dlouho visela hrozba, že jejich stranu zakáží

Stejně jako mohl diváky Partie rozdráždit Jiři Pospíšil sliby o nezvyšování daní, když je tu Nečasova vláda v posledních letech zvyšovala, mohly podobně na jinou diváckou skupinu působit výroky předsedy Vojtěcha Filipa o tom, jak komunisté od roku 1990 chránili ústavnost. „Byli tady jiní, kteří chtěli obcházet Ústavu,“ prohlásil šéf KSČM a připomněl, že se jeho strana snaží naplnit článek 2 Ústavy o obecném referendu.

„Do jisté míry to je pravda. Až na to, že se připojili k přímé volbě a hlavně k té nešťastné úpravě Ústavy o rozpuštění Poslanecké sněmovny, se skutečně snažili Ústavy úzkostlivě držet. Ale co jim také zbývalo? Byli neustále vystaveni tlaku a kritice, že jsou nástupnickou organizací KSČ, měli jsme přijatý zákon o nezákonnosti a zločinnosti komunistického režimu, takže oni se museli té Ústavy držet pečlivěji než všichni ostatní,“ vysvětluje Zdeněk Zbořil, že o žádné jiné parlamentní straně se nediskutovalo ve vládě a ministerstvo vnitra neshánělo argumenty, jak tuto stranu zakázat.

Nejviditelnějších zásad jako třídního boje se KSČM vzdala

Podle politologa Rudolfa Kučery nelze však brát slova předsedy KSČM o obraně ústavnosti vážně. „Všechny politické strany se musí držet Ústavy, jinak by mohly být zrušeny. Komunisti už byli několikrát opakovaně obviněni z toho, že Ústavu porušují. Nepodařilo se ale administrativně a právně ten proces dotáhnout do konce, takže tu jako parlamentní strana zůstali. Ale to, že by oni byli jakýmisi obhájci ústavnosti, to absurdní,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Rudolf Kučera a přichází s protiargumenty.

„Komunisté neopustili některé své ideologické představy, které rozhodně nejsou úplně v souladu s Ústavou. Vzdali se sice některých svých nejviditelnějších zásad, jako je třídní boj, vedoucí úloha strany ve společnosti a podobně. Ale jejich představy o uspořádání společnosti jsou na hraně. Kdyby se vzaly výroky některých jejich představitelů, třeba bývalých poslanců, tak se z toho dá pro KSČM udělat velký problém. Ale nikdo na tom nemá zájem,“ myslí si Rudolf Kučera.

Mluví-li komunisté o ochraně ústavnosti, působí to jako vtip

Podobný názor zastává i Petr Sokol. „Jestli si dobře pamatuji, tak KSČM byla mezi těmi stranami, které nehlasovaly pro Ústavu České republiky. Hlasovala pro ni tehdejší pravicová koalice a malé skupinky ze stran levého středu. To je jeden problém. A mluví-li komunisté o ochraně ústavnosti, tak to na lidi ještě i mé generace působí jako vtip,“ dodává politolog Petr Sokol.

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že střet mezi Jiřím Pospíšilem a Vojtěchem Filipem v pořadu Partie FTV Prima sledovalo 229 tisíc diváků při podílu sledovanosti 14,1 procenta. Konkurenční Otázky Václava Moravce sledovalo na ČT1 209 tisíc diváků a na ČT24 188 tisíc lidí při celkovém podílu na sledovanosti 19,8 procenta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…