Klausův atentátník už sbírá podpisy pro svou politickou stranu. Protože nechce dělat šaška

20.07.2013 12:55

Dělník Pavel Vondrouš se proslavil takzvaným kuličkovým atentátem na tehdejšího prezidenta Václava Klause, za což dostal od soudu podmínku. Nyní spolu se dvěma kolegy zakládá politickou stranu. Jmenuje se Futurama podle amerického animovaného seriálu.

Klausův atentátník už sbírá podpisy pro svou politickou stranu. Protože nechce dělat šaška
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

Ve svém programu se zaměřují třeba na lichvu. „V době ekonomicky trýznivé situace obyvatelstva se více než kdy jindy rozbujel trend lichvářů, kteří těží z tísnivé situace lidí. Výsledkem je naprosto nekontrolovatelné zadlužení, známé jako dluhová past,“ konstatují. Zaměřují se také na korupci. „Je jednou z příčin ekonomického úpadku Česka a neuvěřitelně špatné životní úrovně obyvatel. Chceme proto, aby v každém kraji vznikl tým protikorupční policie složený ze specialistů.“

Celý program Futuramy k dispozici ZDE.

Nechtěl jsem dělat šaška v jiné politické straně. Zakládám proto svoji

„Delší čas čelím připomínkám, že když už jsem udělal, co jsem udělal a začal se veřejně vyjadřovat i k úrovni demokracie v naší zemi, tak ať s tím něco dělám. Zprvu se mi moc nechtělo, protože můj názor na politiky je asi jasný. Ale postupně jsem o tom začal přemýšlet,“ vysvětlil Pavel Vondrouš na svém facebookovém profilu své myšlenkové pochody.

„Takže co dál? Vstoupit do nějaké strany, dělat jim šaška a přitáhnout na mé jméno voliče, aniž bych sám mohl ovlivnit cíle takové strany? To je sprostý obchod. Řešení je proto jediné. Zakládáme politickou stranu,“ oznámil.

Podpisů přibývá. Chceme stihnout nejbližší parlamentní volby

Za první víkend podle něj nasbírali sto podpisů, podle zákona jich potřebují k zaregistrování nové politické strany tisíc. „Přibývá nám lidí ochotných se sběrem podpisů i těch, kteří k nám chtějí vstoupit,“ upřesnil Vondrouš pro ParlamentníListy.cz.

Rozjezd urychlil i pád Nečasovy vlády. „Řekli jsme si, že pokud do toho šlápneme, chceme stihnout nejbližší parlamentní volby. Snažíme se tedy dělat, co se dá,“ objasnil.

Nestojí za námi žádná marketingová agentura ani lobby

„Jsme tři zakladatelé strany – přípravný výbor. V tomto složení jsme dávali dohromady náš politický program, který vychází z přesvědčení, co je v této zemi špatně,“ upozornil Vondrouš a vyvrátil spekulaci, jež se objevila v médiích, že za ním stojí nějaká marketingová agentura či lobby.

Svoboda je zde, pojďme si ji vzít

Politický program nové strany je uvozen heslem Svoboda je zde, pojďme si ji vzít. Hned prvním bodem programu je vyrovnaný státní rozpočet. „V případě, že má být pro příslušný kalendářní rok rozpočet deficitní, není přípustné, aby stát podnikal zbytečné nákladné akce, jako je například účast České republiky v zahraničních vojenských misích, pokud ji k tomu nezavazují mezinárodní závazky. Nebo nákupy stíhaček či předražené informační systémy v oblastech, kde je dosavadní systém funkční,“ popsal Vondrouš s kolegy.

Dále navrhují daňové úlevy pro firmy a živnostníky se sídlem v České republice, nebo strop příjmů ve státní správě a firmách. „Žádný zaměstnanec státu či státní firmy nesmí mít souhrnnou mzdu včetně odměn vyšší než je souhrnný příjem poslance Parlamentu,“ uvádí.

Lichva je trestný čin

Program Futuramy si všímá i lichvy. „V době ekonomicky trýznivé situace obyvatelstva se více než kdy jindy rozbujel trend lichvářů, kteří těží z tísnivé situace lidí. Výsledkem je naprosto nekontrolovatelné zadlužení známé jako dluhová past,“ konstatují.

„Je nezbytné jasně definovat, do jaké míry je možné zatížit jakoukoliv půjčku úrokem, aniž by dopady byly fatální. Prosazujeme, aby jakákoliv půjčka se souhrnným úrokem a poplatky převyšující 25 procent reálné dlužné částky byla označena jako lichva a trestný čin,“ navrhují.

Korupce je jednou z příčin ekonomického úpadku Česka

Věnují se i korupci. „Je jednou z příčin ekonomického úpadku Česka a neuvěřitelně špatné životní úrovně obyvatel. Je proto nezbytné, aby se korupce nemohla vyplatit a aby její odhalení, dokázání a řádné odsouzení bylo primárním zájmem těch, kdo za to nesou odpovědnost. Chceme proto, aby v každém kraji vznikl tým protikorupční policie složený ze specialistů,“ sděluje program nové připravované strany.    

Futurama – jméno podle animovaného seriálu

Název strany Futurama je podle stejnojmenného amerického seriálu. Děj se většinou odehrává v Novém New Yorku a přilehlém vesmíru od roku 3000. V prvním díle spadne věčný smolař Philip J. Fry na Silvestra roku 1999 do mrazáku v kryogenické laboratoři. Rozmražen je až po tisíci letech a zjišťuje, že se ocitá v Novém New Yorku. Dostane práci v malé intergalaktické doručovatelské firmě. Seriál pojednává o jeho dobrodružstvích při dodávání zásilek v této firmě.

„Futuramu jsme si vybrali proto, že všechny vážené názvy politických stran a jejich proběhlá hesla byly zneváženy. Futurama má pro nás skrytý symbolický význam,“ objasnil ParlamentnímListům.cz Pavel Vondrouš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…