Knihkupkyně, expertka na kulturu, předsedkyně sněmovny. To je Miroslava Němcová

19.06.2013 19:27

Kandidátkou ODS na novou, historicky první předsedkyni vlády, se stala Miroslava Němcová. Předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně strany nepatřila mezi favority stranického výběru. Její politická kariéra je dlouhá, ale v rámci výkonné moci nikdy nepůsobila.

Knihkupkyně, expertka na kulturu, předsedkyně sněmovny. To je Miroslava Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Miroslava Němcová se narodila 17. listopadu 1952 ve Žďáru nad Sázavou. Absolvovala Střední zemědělskou technickou školu v Havlíčkově Brodě, pak pracovala v Českém statistickém úřadě a od roku 1992 byla majitelkou knihkupectví.  

V letech 1994 až 2002 působila jako členka zastupitelstva ve Žďáru nad Sázavou; poslankyní je nepřetržitě od roku 1998, dvě volební období byla místopředsedkyní sněmovny (od 2002, od 2006 první místopředsedkyně); v minulosti byla například i místopředsedkyní poslaneckého klubu ODS; po rezignaci předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) v dubnu 2010 byla pověřena vedením sněmovny a v červnu téhož roku byla zvolena její řádnou předsedkyní.

Členkou ODS je od roku 1992; v letech 2002 až 2006 byla místopředsedkyní ODS, kterou se znovu stala loni v listopadu; od června 2010 do listopadu 2012 byla 1. místopředsedkyní strany; v letech 2003 až 2006 byla stínovou ministryní ODS pro oblast kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…