Komárek: Sněmovní debata se neměla zkracovat ani kvůli reformě

07.11.2011 9:40

Podle názoru komentátora Mladé fronty Dnes Martina Komárka se neměla sněmovní debata zkracovat. Přesto tento fakt ukázal na jednu věc – že ústava a jednací řád nejsou příliš funkční. Poslanci a senátoři by to podle něj ale měli změnit, ne však uprostřed hry, ale řádnou ústavní většinou, na které se bude podílet i opozice.

Komárek: Sněmovní debata se neměla zkracovat ani kvůli reformě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zívající poslanec

Kdyby se dala podle Martina Komárka z Mladé fronty Dnes (MfD) vyřečněná energie v Poslanecké sněmovně někde zužitkovat, nahradila by zcela jistě předražené fotovoltaické elektrárny.

„Přestože sociální demokraté řečnili a řečnili, byly reformy stejně odsouzeny ke schválení. Pokud je vůle většiny jasná a ulice se k obstruující opozici nepřidá, nemá zdržování dlouhodobě šanci," zmínil Komárek v komentáři.

Podle něj  se ale musí lidé zamyslet nad tím, že většina obyvatel zvolila do sněmovny poslance z proreformních stran.

„Některé reformy, které se probíraly na maratónské schůzi, si můžeme přečíst v programu ODS či TOP 09. Je tedy nejen právem, ale i povinností vládních poslanců vůči občanům, aby vtělili své záměry do zákonů," napsal dále komentátor s tím, že je však přirozené, že opozice protestuje. Jenže její boj je věcně prázdný.

„Vláda neprosazuje nic, co by bylo v rozporu s ústavou, psanými, či nepsanými zvyklostmi demokracie a lidských práv. Jde o poměrně krotké středopravicové reformy vedené snahou vylepšit finanční bilanci státu. Zda se to podaří, není jasné, zvláště to, zda nebudou ušetřené prostředky nenasytnými úředníky a politiky rozkradeny. Za pokus to však stojí," zdůraznil k tomu Komárek.

Sloučení zákonů je skutečným problémem

Podle něj je sice z politického hlediska lítý zápas vedený Sobotkovými lidmi v temných nočních hodinách zbytečný a donkichotský, ale problém lze hledat tam, kde koalice nechala odhlasovat sloučení ke čtrnácti reformním zákonům do jednoho.

Že tady může koalice narazit na to, zda to bylo v souladu se zákonem, rozhodne sice až Ústavní soud, k němuž se chtějí sociální demokraté odvolat, ale i sněmovní právníci a dokonce i šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík hovoří o tom, že je to na hranici zákona. V této souvislosti Komárek připomněl, že David Rath tuto věc tvrdě ohodnotil slovy, že jde o totalitní praktiky.

„Nic takového to samozřejmě není. Sněmovní právníci však správně upozorňují, že poslední slovo by měl mít Ústavní soud. Proč, šlo-li o zjevné ušetření času?" otázal se však Komárek.

Na druhou stranu však i on uznal, že ústava a jednací řád nejsou příliš funkční a dávají příliš velký prostor pro zdržování a marnění času. Poslanci a senátoři by to podle něj proto měli skutečně změnit.

"Ne však uprostřed hry, ale řádnou ústavní většinou, na které se bude podílet i opozice. Jedině tak může být sněmovna zároveň funkční a férová," dodal komentátor.

SLEDOVALI jsme obstrukce ve sněmovně ZDE


Související:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…