Komentátor nad prohlášením topky: Nečase odepsali, teď budou žádat post premiéra

16.06.2013 8:50

Na první pohled se může zdát, že premiér Petr Nečas (ODS) aféru své končící tajemnice Jany Nagyové ustál a vláda bude pokračovat dál. Server Česká pozice.cz však aktuální dění ukazuje v poněkud jiném světle. Nečas už je prý politickou mrtvolou, pohřbili ho údajně prezident Zeman i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Komentátor nad prohlášením topky: Nečase odepsali, teď budou žádat post premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

„Když pozorně čteme mezi řádky sobotního stanoviska vedení TOP 09, je jasné, že tato strana Nečase odepsala, jinak by nežádala o  „poctivou reflexi stávající situace“. Zároveň však hodlá dovládnout až do řádných parlamentních voleb. „Topka“ jistě přejde do ofenzivy a bude hrát kartu, aby ten, kdo vystřídá Nečase ve funkci premiéra, byl její člověk. Strana Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga bude chtít, aby ODS za způsobený skandál pykala – a nejlépe tím, že ztratí post premiéra,“ píše server.

Kalousek versus Kuba

TOP 09 v tuto chvíli na první pohled podpořila Nečase, aby prodloužila dobu, kdy bude ODS hledat nového lídra, čímž bude oslabena. Šéfem ODS by se mohl stát např. současný první místopředseda a ministr průmyslu Martin Kuba. Tento muž ale nemusí být ještě předsedou vlády. Post premiéra by mohl obsadit Karel Schwarzenberg, a pokud získá na svou stranu 101 poslanců, prezidentovi Zemanovi podle České pozice nezbude nic jiného, než ho jmenovat, ačkoli by si podle úvah serveru zřejmě více přál prozatímní úřednickou vládu.

Celou situaci komplikuje fakt, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) se nemají příliš v lásce. První totiž v tom druhém cítí hrozbu. Kuba má teoretickou šanci pozvednout ODS z popela a to Kalousek podle České pozice nemůže potřebovat. V Kubův prospěch ale mluví to, že má dobré vztahy s Milošem Zemanem. Dalším adeptem na premiérské křeslo by mohl být exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Co udělá ČSSD?

V zájmu dvou předních mužů ze sociální demokracie Bohuslava Sobotky a Michala Haška je co nejrychlejší uskutečnění předčasných voleb, nejlépe hned na podzim letošního roku. Průzkumy ukazují, že by sociální demokraté spolu s komunisty mohli dosáhnout i na ústavní většinu, což pravicové strany zřejmě nebudou chtít připustit. Aby udržely vládu, budou muset strany na pravici akceptovat řadu kompromisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…