Komunista Grospič: Pozor na zrušení doživotní imunity. Může jít o perzekuci

20.01.2012 9:27

Český rozhlas se vrátil k předloze změny ústavního zákona, který řeší doživotní imunitu. Ústavně právní výbor sněmovny totiž tuto středu jednomyslně doporučil přijetí změny ústavy, která zavádí omezení imunity jen po dobu mandátu.

Komunista Grospič: Pozor na zrušení doživotní imunity. Může jít o perzekuci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Členové parlamentu a ústavní soudci by mohli přijít o doživotní trestně právní imunitu. Rozhodli o tom ve středu poslanci ústavně právního výboru. Jenže jak se ukazuje, zatímco ČSSD zřejmě bude pro přijetí zákona, komunisté nad normou už tak nejásají.

„Předloha je ale v jistém smyslu polemická,“ upozornil totiž Český rozhlas místopředseda ústavně právního výboru za KSČM Stanislav Grospič. 

„My máme jedinou obavu, aby se z verbálních vystoupení poslanců, potom po skončení mandátu, nezačala vyvíjet snaha perzekuovat je za určité názory, projevy učiněné v průběhu mandátu,“ pronesl Grospič.

Nikdo nebude stíhán bezdůvodně

Jenže sociální demokrat Stanislav Křeček upozornil, že podobné názory ve sněmovně jsou v menšině.

„To jsou zcela ojedinělé výkřiky a nemají žádný smysl. Jsme v demokratickém státě a nikdo nebude stíhán bezdůvodně, jak pevně doufám, nebo bude stíhán do té míry jako kterýkoliv jiný občan. Takže důvod k takovému opatření už není,“ poznamenal Křeček v Ozvěnách dne. 

Co ale přijetí zákona bude v praxi znamenat?

„Znamená to, že i když se komora rozhodne nevydat zákonodárce k trestnímu stíhání, tak to nebude znamenat, že už nikdy nebude vydán, tak jak byla současná, poněkud kuriózní úprava Ústavy České republiky," popsala úpravu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Věci veřejné Kateřina Klasnová. 

Na návrhu novely ústavního zákona spolupracovali zástupci všech sněmovních politických stran. Změna má tedy i podporu opozice. 

„Věřím, že to Poslaneckou sněmovnou projde, protože pod změnou ústavy je podepsáno celé vedení sněmovny, všichni předsedové všech poslaneckých klubů. Účinnost má být k 1. 1. 2013,“ oznámila Klasnová.  Imunita by platila jen po dobu mandátu. Ke schválení změny je nutná třípětinová většina v obou parlamentních komorách.  

Podle místopředsedy ústavně právního výboru Stanislava Křečka už nemá doživotní imunita žádný smysl. 

Zákon budou poslanci posuzovat ve druhém čtení

„Je to naprosto nesmyslné ustanovení. Imunita má chránit zákonodárce v době výkonu mandátu; jestli mandát nevykonává, není žádný důvod, aby nebyl stíhán nebo vyšetřován jako kterýkoliv jiný občan,“ dodal Křeček

Současný návrh, který se bude ve sněmovně projednávat ve druhém čtení, se týká jen zrušení doživotní imunity. Dál by mělo platit, že poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu jejich parlamentních komor. Pokud by ale sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasila, mohl by být zákonodárce stíhaný po zániku svého mandátu. 

Rozhlas upozornil, že naposledy se o omezení imunity jednalo ve sněmovně loni na podzim. Koaliční návrh, který tehdy rušil i přestupkovou imunitu, ale poslanci neschválili. Sociální demokraté ji chtěli částečně zachovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…