Komunista se divil: Ti hackeři, jaký mají vlastně postoj k restitucím?

20.06.2012 19:07

Poslanci začali dnes před polednem opětovně debatovat o církevních restitucích. A hned na počátku si vysloužil úsměv svých kolegů zprava komunistický poslanec Miroslav Opálka. Na začátku svého půlhodinového projevu totiž zmínil, že sami komunisté si představují krádež majetku jinak, než jak je líčeno ohledně tohoto zákona. Tomu se ale poslanci Jan Vidím z ODS se svým kolegou nahlas smáli.

Komunista se divil: Ti hackeři, jaký mají vlastně postoj k restitucím?
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

„Vidím, že to rozesmálo i pana kolegu Vidíma a kolegu zpravodaje,“ uvedl dnes čtvrt hodiny před polednem v jednací síni dolní komory komunista Miroslav Opálka, jenž si vzal k církevním restitucím jako první slovo. Normu totiž začali poslanci opětovně čtvrtit právě krátce před dvanáctou hodinou. „Můj projev bude trvat půl hodiny,“ zmínil také komunistický zákonodárce.

Jako faktickou poznámku Opálka zmínil fakt, že dnes nejde z webové stránky sněmovny audiovizuální záznam, neboť včera  byla internetová stránka PS napadnuta hackery. 

„Nevím, jakého přesvědčení byli ti hackeři, ale faktem je, že dnes nemůže veřejnost sledovat přímý přenos debaty k zákonu na internetu. Nemůže tedy sledovat tento závažný bod. Je to záměr?“ tázal se.

Opálka také uvedl, že duchovní mají zajištěno povolání do svého věku 70 let, zatímco je v ČR půl milionu nezaměstnaných. „Žijí sami a mají platy nad úrovní učitelů.  Neplatí ale ani inkaso ze své mzdy, neboť žijí převážně na farách.....Tuším, že jejich naturální příjmy také nejsou zdaněny. Jejich zajištěni je zcela nadstandardní, ale oni sami hlásají, že jsou poutníci na zemi,“ řekl Opálka.

"Církev se jako největší feudál i jako ideová autorita spolupodílela svým postojem a postavením na utrpení a vykořisťování poddaných. Získávala tak nemravně, nekřesťansky i násilně značnou část dnes požadovaného takzvaného svého majetku," pronesl také Opálka.

Na závěr svého proslovu pak uvedl: „Já žádám, aby bylo závěrečné hlasování po jménech."

Zaorálek: Nechal jste tu, kolego, knihu

„Nechal jste tady na pultíku asi knihu,“ poznamenal o chvíli později k Opálkovi řídící schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Kdyby tam každý nechal knihu, tak bychom tady měli za chvíli knihovnu,“ dodal Zaorálek s úsměvem.

Kardinál Dominik Duka se už minulý týden v pátek - do kritiky zákona a zejména katolické církve se totiž v ten den na půdě sněmovny pustili především komunističtí poslanci - ohradil proti výrokům expředsedy KSČM Miroslava Grebeníčka. Ten totiž poznamenal, že ve své lačnosti majetku a peněz Čechů, Moravanů a Slezanů je kardinál až nezvykle tvrdý.

„K argumentům, že je český stát v krizi a že šetří i na rodinách s dětmi, na důchodcích, na sociálně slabých a zdravotně postižených, zaujímá postoj hodný kupčíka a biblického penězoměnce,“ podotkl na adresu Duky Grebeníček.

Duka na to poznamenal, že se jednání sněmovny proměnilo v zasedání ústředního výboru předlistopadové komunistické strany.

Veto použili před týdnem

Sociální demokraté již minulý týden v úterý uvedli,  že kvůli církevním restitucím se pokusí vládní koalici donutit, aby s nimi jednala o nové podobě vyrovnání státu s církvemi tím, že prosadí veto na hlasování o předloze po 14. hodině. Práva pak využili minulou středu, když spolu s KSČM vetovali návrh TOP 09 a Starostů, aby sněmovna mohla o zákonech rozhodovat v závěrečném čtení i po 14:00.

Jednou z možností, jak projednávání zbrzdit, je totiž podle předsedy poslanecké frakce ČSSD Jeronýma Tejce zmiňované veto na hlasování o předloze po 14 hodině.

„Myslím, že bude dobře, když se tady každou středu a pátek dopoledne sejdeme a budeme moci o církevních restitucích hovořit, dokud budou argumenty pro a proti, když na debatu nebyl čas v dřívějších měsících a vládní koalice se rozhodla, že debatu chce provádět až na půdě Poslanecké sněmovny,“  řekl tehdy Tejc. Zda tedy dnes poslanci stihnou normu odhlasovat ve třetím, tedy závěrečném čtení, je nejasné.

Socialisté také chtějí hlasování po jménech

I podle ČSSD by se ale mělo závěrečné hlasování o majetkovém vyrovnání s církvemi odehrát "po jménech". To znamená, že každý poslanec by musel vstát a říci, zda je pro či proti návrhu. "My jsme pro to, aby bylo jasné, kteří poslanci a poslankyně ponesou morální a politickou odpovědnost, pokud dojde k prolomení restituční hranice," vysvětlil dnes šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na stranickém brífinku.

ČSSD bude v případě nástupu do vlády jednat s církvemi o redukci finanční části majetkového vyrovnání. "Tam si myslím, že by naše vláda mohla zahájit jednání s církvemi ve smyslu redukce této platby," řekl dále dnes Sobotka spolu s Jeronýmem Tejcem.

Projednání normy ČSSD hodlá ztížit tak, aby byla po předpokládaném senátním vetu definitivně sněmovnou přijímána až v září. Socialisté totiž nynější výši pokládají za nepřiměřenou, žádný jiný restituent prý totiž "podobně velkorysé" finanční vyrovnání nezískal. S návrhem nyní podle průzkumů nesouhlasí ani velká část veřejnosti.

Vedení ČSSD už vyzvalo poslance a senátory, aby restituce nepodpořili - takový postoj by se měl stát pro zákonodárce strany závazným. "Argumentů proti je tolik, že nemusíme plánovat žádné dlouhé projevy," poznamenal k vystupování opozičních poslanců na schůzi sněmovny Tejc. I tak ale budou prý "oranžoví" poslanci dnes, případně v pátek "aktivně vystupovat".

Nečas: O tomto projektu se jedná od roku 2007

Jenže premiér a předseda ODS Petr Nečase míní, že se o restitucích už jednalo dost. „Tady musím připomenout, že o tomto projektu se jedná od roku 2007, že v minulém volebním období byla zřízena dokonce komise v Poslanecké sněmovně, ve které byla i sociální demokracie,“  připomněl Nečas minulý pátek pro Český rozhlas.

Církve by měly podle vládního návrhu dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za další majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit po přechodném období 17 let platy duchovních.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…