Koskuba pálí do vlastních řad ostrými: Lidé už přestali ČSSD věřit, a teď bude ještě hůř

09.11.2013 11:11

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Poslanec Jiří Koskuba z ČSSD proti názorům senátora ODS Jaroslava Kubery v pravidelné aréně komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. Tématem je situace v ČSSD a možný očekávaný další vývoj, ale také výroční zpráva BIS o stavu Česka.

Koskuba pálí do vlastních řad ostrými: Lidé už přestali ČSSD věřit, a teď bude ještě hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Situace v ČSSD se mění každým dnem. Na počátku se mluvilo o puči, nyní dochází k jistému zúčtování. Pominou-li se však vnitrostranické záležitosti a vztahy uvnitř sociální demokracie, nabízí se otázka, zda vývoj posledních dnů v této straně neochromí víru občanů v levici.

„Upřímně řečeno, ono ani těch našich ušmudlaných 20 procent hlasů ve volbách není žádná sláva a moc to nesvědčí pro nějakou ohromující víru národa v levici. Proto asi v odpovědi překvapím stručností: už se stalo. Je proto obrovská chyba, že bude ještě hůře,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Koskuba – znovuzvolený poslanec právě z ČSSD.

Podle něj přitom ono vše není ani tak o levici, jako je to spíš o lidech. „Ale když se zpětně juknete na volební výsledky všech tzv. standardních demokratických politických stran, máslo na hlavě má levice stejně jako pravice. To je, soudím, dost smutné konstatování pár dnů před 24. výročím 17. listopadu. Je to ostuda politiků, zatím českých. Jejich prací je sice starat se o co nejlepší postavení a blahobyt, leč nikoliv pouze a jedině vlastní, což většina zvládá skvěle. Ale o blahobyt jimi spravované země! Obávám se, že v tomto druhém punktu, na rozdíl od toho prvého, se v zemích Koruny české zrovinka moc nedaří. Pak se nelze divit, že víra občanů se upne i k neuvěřitelnému. Kéž je nečeká další zklamání. Zatím nám jenom devalvuje koruna. Prý v zájmu exportérů. Mnohé, spíše vše, tak podraží. Navíc, nedá se zrovna říci, že bychom skoro nic nedováželi. A již tak těžce zkoušené nemocnice budou jen těžko jásat. Ale třeba to pacienti i zákazníci pochopí. Vezměme si příklad z TV reklamy -  i ČNB můžeme mít rádi. Byť její pan guvernér připomíná spíše toho ‚klasického‘ bankéře,“ uvedl dále ve svém komentáři Koskuba.

Zdržování od racionální práce – tak mluví o situaci v ČSSD Kubera

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery se dá očekávat, že voliči sociálních demokratů současné tahanice straně odpustí a rozhodně na ni nezanevřou. „V tom mají štěstí, voliči jiných stran takto shovívaví nejsou. Ale odhadovat se to dá například i z toho, že je neodradila ani aféra kolem Davida Ratha. Ono to působí totiž na lidi obecně tak, že když je někdo hodně sankcionovaný, začínají se ptát, proč tomu tak je, a předpokládají, že je té dotyčné osobě křivděno. A sympatie přelijí k ní. To se stalo i v případě Bohuslava Sobotky – ten je nyní mučedníkem,“ konstatoval pro ParlamentnnílIsty.cz Kubera.

Jak dodal, neznamená to ovšem, že by v ODS měli radost z toho, co se děje. „Je to nešťastný frontální útok na rozbití zastupitelského systému, který navíc zdržuje od racionální práce. ODS by tak neměla spoléhat na to, zda jí něco nahrává nebo nikoli, ale starat se sama o sebe,“ zhodnotil stav Kubera. Reagoval tím na některé komentáře odborníků, že na nepřehledné situaci v ČSSD může vydělat právě ODS a TOP 09.

Podle něj se však dá očekávat, že prezident nakonec Bohuslava Sobotku premiérem jmenuje, přestože nemusí vůbec jít o dlouhodobý stav. Zopakoval totiž opět svůj názor na možný budoucí scénář, který popisuje to, že Česko budou čekat v květnu příští rok možná znovu nové volby. Dodal pak ještě to, že Češi levici věřit nepřestanou, ale přesto prokázali během voleb, že není tak silná, jak se speciálně sociální demokraté domnívali. „Chtěli společně s komunisty udělat většinu a měnit Ústavu ČR, to výsledek voleb zvrátil a ukázal tak, jak jsou karty nastaveny,“  řekl ještě senátor ODS.

Je reálná šance na vznik nového levicového subjektu?

V tomto týdnu politolog Zdeněk Zbořil ParlamentnímListům.cz naznačil, že vše, co se odehrává uvnitř ČSSD, může vyvrcholit dokonce vznikem nového politického levicově orientovaného subjektu. Byli by do něj vtaženi ti, kterým bylo stranicky ukřivděno nebo se to alespoň domnívají. Jak moc tuto eventualitu pokládají oba politici za reálnou? A proč?

„Nemůžu říci, že je to zcela nemožné a nemohlo by se tak tudíž stát. Přesto se domnívám, že by podobný projekt neměl šanci na to uspět,“ reagoval stručně nejprve Kubera. A ani jeho zdejší ‚oponent‘ Jiří Koskuba to nevidí jako úplně reálné.

„Nejsem politolog. Ale přes všechnu naši oranžovou ostudu si nemyslím, že se v ČSSD děje něco zase až tak děsivého. Snad jen to, že v zemi nejstarší (moje) strana své hlouposti předvádí ve vší nahotě a navíc v přímém přenosu. V tom jsme tedy oproti konkurentům naprosto ‚výjimeční‘. Položme si možná otázku, je tohle všechno jenom náhoda? Nevyhovuje to – pochopitelně jen čistě náhodou - někomu? Mám totiž pocit, že když již zaniklí unionisté v rámci ODS popravovali tehdy slavného ‚Velkého privatizátora‘, tak zase až tolik křiku a hysterie ani nebylo,“ připomněl politické hrátky minulosti Jiří Koskuba. A pak už se soustředil na možný vznik nové politické strany.

„Nějaká nová levicová strana typu LIDEM? Nezlobte se, ale to nás socany pan Zbořil přece jenom dost podceňuje. Až uráží - včetně kolegů tzv. pučistů. Pánové to dost pohnojili. Místo skutečně tolik potřebné sebereflexe po profláknutých volbách, kdy cestu k ní nebylo vhodné okamžitě hledat zrovinka na zámku v Lánech, následuje nepředstavitelný vnitrostranický mumraj. Ať už jejich úmysly byly jakékoliv, strategii zvolili minimálně velmi naivní. O nějaké týmové práci či loajalitě, natož fair play, lze pak s úspěchem pochybovat. Nicméně, byť to bude znít možná nadutě, nepodceňujme jak je, tak ČSSD. Jsme sice stranou ukřivděných expředsedů – snad původně železničáře v to nepočítaje… Nicméně zrod další obdoby ‚Karolíny Peake‘ z naší líhně dle mého názoru nehrozí,“ uklidňuje případné obavy poslanec.  

Z nemastného neslaného Slávka skutečný šéf…

Jak dodal, doufá, že stále platí – že něco špatného pro něco dobrého. „Jenom se podívejte na tu náhlou obrovskou podporu našeho pana předsedy. Zevnitř i zvenčí. Překvapivě ze strany jak nezávislých, tak dokonce i velmi závislých médií. Škoda, že tohle všechno nedokázal ještě před volbami. To by nám pak i pan Fico výsledek asi záviděl. Taky se z toho údajně nemastného neslaného Slávka stal skutečný šéf. Přiznejme si, kdo tohle čekal? Našlápnuto k premiérování tedy má. Což mimochodem nebude žádná velká sranda. A jsou na to třeba další nikoliv řečí, ale řízení schopní lidé. To jen jistý pan Stalin si těsně před válkou vystřílel takřka celý důstojnický sbor. Nevěřím, že náš pan předseda udělá stejnou chybu. Uvidíme v neděli. Navíc potrefení nakonec patřičně reagují předem sami. Možná se tak očekávaná popravčí show ani konat nebude,“ zakončil toto téma Jiří Koskuba.

BIS zhodnotilo Česko: Výsledek nic moc…

Aktuální zpráva BIS popisuje Česko v nepříliš lichotivém světle: naznačuje, jak se stále rozrůstá korupce, organizovaný zločin na nejvyšších místech, jak časté personální změny a rošády úředníků mohou ohrožovat zájmy země...Ačkoli zpráva nehovoří přímo o alarmujícím zhoršujícím se posunu, přece jen popsaná situace nemůže nechat člověka žijícího v ČR v klidu. Věří oba oslovení politici tomu, že nová vláda, která by měla vzejít po jednání vítězů voleb sedících ve sněmovně, dostane příležitost, aby situaci alespoň v nějakých bodech zlepšila?

„Gratuluji BIS! Fantastická práce. Ameriku náhodou neobjevili? Tahle zpráva jim tedy musela dát makačku! Ale oni jsou vlastně tajní. Takže se asi nemohli zeptat rovnou někde na ulici či v hospodě, že? Možná i Macha a Šebestové. Ti by jim naznačili, že tohle přece ví každé malé dítě…Páni superagenti si snadno mohli ušetřit práci i čas,“ předeslal Koskuba. Pokračoval pak už vážně s poznámkou, že to skutečně legrace úplně není.

Další komentáře Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE.

„Něco by se s tím ‚robiť‘ mělo. Tuhle možnost  měla každá vláda. Bude tedy jistě mít i ta nová. Stačí jenom chtít a konat. Nakecalo se toho už až moc. Bohužel, vždy jenom nakecalo. Nejtěžší zločinec v zemi dr. Rath je zřejmě již doživotně v nejpřísnější vyšetřovací vazbě. No a ty jiné kauzičky už nějak vyhnijí. Vyšetřování skončilo (nebo ani nezačalo), tak zapomeňte. Dokonce i slavný top-letoun Casa doletěl až na Sinaj! No není to krása?“ uzavřel komentář minulých dnů pro ParlamenntíListy.cz Jiří Koskuba.

BIS upozornila na to, jak se z boje proti korupci dá udělat kšeft, naznačil Kubera

Senátor ODS Jaroslav Kubera připomněl, že zprávy BIS jsou vždy zpracovány ve dvou podobách – jedna taková, která je prezentována veřejnosti, druhá ta, která je předkládána vládě. „Mě osobně by přitom velmi zajímalo, zda i u nás v Teplicích fungují někde agenti ruské tajné služby, ale ani já zřejmě nemám šanci se to dozvědět,“ poznamenal Kubera (je zároveň primátorem města Teplic).

Poté přiznal, že mu pracovní povinnosti dosud nedovolily, aby si ale ani zprávu určenou veřejnosti mohl detailně prostudovat. Nicméně jedna věc ho prý zaujala. „Je dobře, že si i BIS všimla toho, a ve zprávě to konstatuje, že z toho tolik proklamovaného boje proti korupci se dá udělat byznys. To si totiž mnozí lidé nechtějí připustit. Nutno dodat, že i když tato veřejná zpráva vychází evidentně z otevřených zdrojů, je vždy brána vážně – jak lidmi, tak i vládou,“ zakončil komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz i senátor Kubera.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…