Křeček vyzývá: S penzemi zmrazte i nájmy, jinak důchodci skončí na ulici

08.03.2012 14:57

Je to dobrá zpráva - důchody v České republice příští rok porostou, a to i přes slabý výkon české ekonomiky. Ve středu se na tom shodla porada ekonomických ministrů. Jenomže zdaleka nejde o definitivní verdikt. A tak české seniory zřejmě příliš dobré časy přece jen nečekají.

Křeček vyzývá: S penzemi zmrazte i nájmy, jinak důchodci skončí na ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na nábřeží u Vltavy - ilustrační foto

Ministerstvo financí by mělo do příštího týdne připravit propočty, jaké budou reálné dopady zamýšlených kroků, a ekonomičtí ministři se pak příští středu vrátí k diskusi. Politické jednání, například ve formátu K9, by měl svolat premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) uvedl, že na stole je několik variantních návrhů úprav sazeb DPH i vzorců pro valorizaci důchodů. Ministři podle něj probírali také řadu námětů, jak by se dalo ušetřit zefektivněním činnosti státní správy a jak uspořit na jejím provozu. Podle ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) se také diskutovalo o tom, podle jakého vzorce valorizovat důchody na základě inflace a růstu reálných mezd. "Bude diskuse, jaký ten koeficient bude," poznamenal.

Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa jsou návrhy na zmrazení důchodů velmi hloupé a pokud v nějaké formě budou uvedeny do praxe, poškodí nejen samotné seniory ale i celý stát. „Sníží se totiž koupěschopnost obyvatelstva, a to se v ekonomice dále odrazí. V důsledku toho se sníží výroba a může dojít k dalším krachům firem. To skutečně může vyvolat sociální nepokoje, protože ti lidé, kterých se to týká, neměli většinou možnost si udělat nějaké finanční rezervy, ze kterých by mohli žít. A pokud ano, nebyly nijak velké a většinou k nim museli sáhnout již v uplynulých dvou letech,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Filip.

Křeček: Když zmrazíte důchody, zmrazte i nájmy

I poslanec ČSSD a odborník na bytovou problematiku Stanislav Křeček varuje před tragickými dopady změn na seniory i na celou veřejnost.

„Ke konci tohoto roku padne i regulace nájemného ve velkých městech. Jestliže se zmrazí důchody, bude to pro důchodce neřešitelná situace. V takovém případě by se měl objevit také návrh na to – pokud zmrazí vláda penze - aby také zmrazila růst cen nájemného. Proč má někdo dále vydělávat a mít zisky, když je situace taková, jaká je? Je hrozné, když více než polovina lidí, kteří za mnou chodí do Sdružení nájemníků, odchází s tím, že jim nejsem schopný pomoci a poradit. Jsou to případy, kdy jsou sice oba manželé spolu, jejich důchody ale dohromady činí 13 tisíc korun a nájemné je přitom 15 tisíc. Co mají dělat, když sociální bydlení u nás prakticky neexistuje?“ říká Stanislav Křeček pro ParlamentníListy.cz.

A dodává, že u nás chybí samotná základní definice toho, co sociální byt má představovat, a sociální bydlení není nijak legislativně ošetřeno. Vypadává také z programů politických stran.

Chybí alternativa, kam se důchodci mohou stěhovat

„V Praze si to vezměte tak, že nyní platí důchodce v bytě 70 metrů čtverečních regulované nájemné 7200 korun. To se může ještě zvýšit, ale on nemá alternativní řešení pro přestěhování se. Navíc, pokud bydlí dlouhá léta v nějaké městské části se starou zástavbou, tak ani menší byt skoro nemá šanci získat – tam prostě ty místnosti jsou veliké, ne jak někde v panelové zástavbě,“ uvedl Křeček příklad toho, co může být pro důchodce oříškem.

A tak – zatímco v minulých letech na tom byli někteří senioři kvůli pravidelné valorizaci penzí lépe než třeba rodiny s dětmi či samoživitelé, v posledních letech se jejich situace radikálně mění. Ani v případě valorizací se nebere příliš v úvahu to, že senioři mají při výpočtu inflace zcela jiný spotřební koš než zbytek populace. Není v něm zcela započítána stoupající cena léků ani poplatků za zdravotní péči, kterou potřebují ve stáří výrazně více než mladí lidě či lidé v produktivním věku.

"Spočítali jsme, že českým seniorům od roku 1989 poklesla životní úroveň o pětinu. Mají o třetinu horší penze, než je evropský průměr. Reálná kupní síla je proti průměrným mzdám o polovinu horší. Průměrný český důchod je 400 eur, v krachujícím Řecku je to přitom 1600 eur," podotkl šéf Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Jeho rada prý využije "všech možností", aby chystaným plánům zabránila.

Připravované škrty označil za neslýchané i předseda svazu důchodců Oldřich Pospíšil. "Je to znevážení práce našich generací," řekl.

Zmrazení důchodů navrhl Kalousek

Zmrazení penzí na příští tři roky navrhl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) by dal raději přednost změně valorizace tak, aby důchody v budoucnu rostly pomaleji. Chtěl by, aby se v příštím roce zvýšily aspoň o procento. Zvedat by se mohly podle toho, kolik by se vybralo na sociálním pojištění.

Premiér Nečas navrhuje, aby se valorizace vázala na růst hrubého domácího produktu. Nyní se ve zvyšování odráží inflace a růst mezd. Podle Drábka jsou však zveřejněné záměry jen podklad pro další jednání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…