Liberálové a nálepkování nepohodlných. „Čas to změnit!“ Zpráva vojenských zpravodajců spustila lavinu

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
05.10.2023 15:37 | Komentář

Převratná zpráva Vojenského zpravodajství? Závěry o zneužívání pojmů propaganda a dezinformací k dehonestaci názorových a politických oponentů zaujaly politickou scénu. Nebo aspoň její část. Dosti se totiž liší od narativu, který celá léta razí jiná česká tajná služba, BIS. Jak se na to politici dívají? Zeptali jsme se v rámci ankety.

Liberálové a nálepkování nepohodlných. „Čas to změnit!“ Zpráva vojenských zpravodajců spustila lavinu
Foto: archiv
Popisek: pravda - lež

Každoroční zprávy BIS přitahují mimořádnou pozornost médií, zvláště pokud jde o údajné šíření dezinformací, různých vlivů na Českou republiku a údajného ovlivňování názorů obyvatelstva. Takové zprávy se do médií rozšíří během jednotek minut od vydání výroční zprávy. 

Ve chvíli, kdy svou výroční zprávu vydala druhá ze tří tajných služeb, Vojenské zpravodajství, trvalo téměř týden, než se pomalu začalo ve veřejném prostoru objevovat, co je jejím obsahem. Zda je to proto, že tón této zprávy je poněkud odlišný od toho z pera civilní rozvědky, můžeme jen spekulovat.

Faktem je, že výroční zpráva Vojenského zpravodajství se v jedné z kapitol věnuje problematice hybridních válek, dezinformací a propagandě. Kapitola nese název „Možnosti současných propagandistických kampaní s důrazem na bezpečnostní problematiku“, říká se v ní, že jakkoli nelze snahy propagandistických kampaní a hybridního působení cizích mocností zcela marginalizovat, čelíme v posledních letech masivnímu nadužívání pojmů jako propaganda a dezinformace. 

Tyto pojmy podle VZ ztratily především v laickém diskursu jakýkoli význam a „začaly se užívat spíše pro dehonestaci názorových protivníků a radikální zjednodušující vysvětlení komplexních jevů“, píšou zpravodajci.

„Prohlubující se vágnost a významová neurčitost zmíněných termínů přitom vedla i k případům, kdy je někteří političtí a společenští aktéři začali používat i pro označení pravdivých informací, jenž však nebyly v souladu s jimi prosazovanými idejemi, a kdy dokonce docházelo ke spojování kritiky vládních politik s propagandistickým působením cizí moci, což mohlo vést k vyčlenění části do té doby legitimních hlasů z politické debaty,“ konstatuje Vojenské zpravodajství ve své výročním zprávě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

BISka v českém podání je směšná, jednostranně, až hloupě zaměřená, tudíž naprosto zbytečná !!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekapitánkorkorán , 05.10.2023 16:36:52
Vždy byla a nejspíš i bude poplatná režimu, protože je to vláda, ale v podstatě my všichni, kdo ji štědře financuje !!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…