Lidé by mohli cestovat s občanským průkazem i mimo EU

11.12.2012 17:34

Lidé by mohli cestovat jen s občanským průkazem místo pasu i do zemí mimo Evropskou unii. Změnu má přinést novela zákona o cestovních dokladech, kterou dnes sněmovna podpořila. Novelu před dalším schvalováním posoudí sněmovní výbor pro veřejnou správu.

Lidé by mohli cestovat s občanským průkazem i mimo EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Novelu připravilo ministerstva vnitra. Důvodem byl fakt, že některé balkánské státy umožnily po vstupu ČR do EU na základě svého rozhodnutí vstup českým občanům jen na občanský průkaz. Nejprve tak učinilo Chorvatsko, postupně se však přidávaly další.

Předloha předpokládá, že s používáním občanského průkazu jako cestovního dokladu musí cílová země výslovně souhlasit. Proto by tento způsob cestování měl fungovat buď na základě dvoustranných mezinárodních smluv nebo na základě jednostranného rozhodnutí států. Ministerstvo zahraničí také musí mít v případě definitivního schválení novely povinnost zveřejnit ve sbírce zákonů seznam států, do nichž je možné bez pasu cestovat.

Policisté mají podle souběžné změny zákona o policii kontrolovat, aby se přes vnější hranice EU nedostal člověk s uloženým zákazem vycestování. Vnitro předpokládá, že vzhledem k nízké četnosti ukládání takového zákazu a kontrolám v letecké dopravě, by náklady na toto policejní opatření neměly přesáhnout jeden milion korun.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…