Lži a žvásty, oblbování mladých. Politici se radují ze Zemana a nadávají novinářům

27.01.2013 18:36

ANKETA Miloš Zeman se stane třetím prezidentem samostatné České republiky. ParlamentníListy.cz oslovily politiky s žádostí o zhodnocení celé volební kampaně. Ptali jsme se ale také, co na zvolení Zemana říkají a jak očekávají, že bude vystupovat vůči vládě. Největší shoda panuje nad problematickou rolí médií v celé předvolební kampani.

Lži a žvásty, oblbování mladých. Politici se radují ze Zemana a nadávají novinářům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

Senátora SPOZ Vladimíra Drymla v dění kolem přímé volby překvapila hysterie, obrovský fanatismus a neobjektivnost. Podle jeho slov hlavně u mladých lidí. „Zejména vedení MF Dnes některými metodami často připomínalo jistého nacistického šéfa propagandy, seriózní noviny změnilo na bulvár a zbytečně a účelově rozdělilo českou společnost. Němečtí majitelé by se měli zamyslet, kde se stala chyba,“ míní senátor.

Klaus má pravdu. Lež a nenávist byla poražena

„V přímé volbě se jasně ukázala nespokojenost občanů s vládou a zejména s panem ing. Kalouskem. Prezident Klaus, když prohlásil, že zvítězila pravda nad lží a nenávistí, měl pravdu a plně s ním souhlasím. Hlavním úkolem nového prezidenta by mělo být sjednocování všech občanů, zlepšení vztahu se zahraničím i novináři. Prezident by měl ale především učinit vše pro zvýšení dobrého jména naší země a zvýšení hrdosti náš všech na zemi, kde žijeme,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Dryml.

„Osobně jsem velmi spokojen, přímé volby okořenily zahnívající českou politiku,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Podle něho se ukázalo, že veřejnost si oprávněně žádá větší prvky přímé demokracie.

Masaryk se musel díky průběhu kampaně obracet v hrobě

„Lidé se začali zajímat o politiku a to je dobrý výsledek. Zvolení Miloše Zemana je úspěch, na Hradě usedne osobnost s ohromnou neformální autoritou. Byť nemá kompetence, bude každá vláda slyšet a vnímat jeho názory, zejména na ekonomické dění. To je velmi dobře. Máme tedy na Hradě autoritu, která má za sebou konkrétní výsledky a zkušenosti. A já k tomu podotýkám jen poznámku, že máme prezidenta, který jistě nejmenuje velvyslance do kvazistátu Kosovo. Myslím, že i Masaryk by se na výsledek voleb díval spokojeně, i když se v době prezidentské kampaně v hrobě obracel, ale díky Bohu, je to za námi,“ oddychl si Foldyna.

„Miloš Zeman je jasný eurofederalista a socialista,“ řekla předsedkyně Suverenity a neúspěšná kandidátka Jana Bobošíková. „Vláda, která si říká pravicová, a vůči které se kriticky vymezoval, s ním bude mít logicky mnohem těžší život, než s Václavem Klausem. Kampaň byla zajímavá, před druhým kolem velmi tvrdá a celkově velmi poučná. Rozkryla, kdo je kdo,“ uvedla.

Skepse se nenaplnila. Lidé si nezvolili Karla Gotta…

„Gratuluji mu ke zvolení a očekávám, že bude nadstranický, k vládě korektní a bude ctít Ústavu. Kampaň je těžké hodnotit, každý z kandidátů dělal, co uměl,“ řekla redakci ParlamentnichListů.cz poslankyně ČSSD Hana Orgoníková.

Poslankyně a místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová zdůraznila, že podmínkou vstupu VV do vlády bylo prosazení přímé volby hlavy státu. „Jsem proto především ráda, že po letech prázdných slibů jiných politických stran se nám podařilo volbu občany prosadit. Ukázalo se, že prognózy odpůrců přímé volby, že ‚lid je nekompetentní‘ a zvolí si na Hrad Karla Gotta i s včelkou Májou, se nepotvrdily,“ uvedla s uspokojením.

„Lidé se k volbě hlavy státu postavili velmi zodpovědně a po dlouhé době i s vášnivým zaujetím k politice. I když se ve finále tábory rozdělily na Spartu a Slavii, což přineslo i negativnější vyhrocení kampaně, přispěla přímá volba celkově ke kultivaci politické scény a pocitu odpovědnosti občanů a doufám i samotného prezidenta. Přímý mandát zavazuje k zastupování občanů, nikoli politických stran. Uvidíme, jak se Miloš Zeman funkce prezidenta poprvé zvoleného občany, zhostí. Samotný výsledek, tedy vítězství Miloše Zemana, považuji za určité vyslovení nedůvěry stávající vládě,“ je přesvědčena Klasnová.

Její stranický kolega a poslanec Jiří Štětina redakci sdělil, že zatím první vyjádření Miloše Zemana koresponduje s jeho přesvědčením a hlavně s programem VV. „Prokázání majetku, vláda s tzv. stranou LIDEM, kterou nikdo nevolil, odhalení autorů amnestie pro zloděje a tuneláře, jmenování ústavních soudců do dvou měsíců. Vláda nepadne! Co by dělali ‚bojovníci proti korupci‘? Je jenom dobře, jak řekl pan premiér, že do stejné řeky se podruhé nevstoupí! VV by se tam ani nechtěly brodit. Kéž by to panu prezidentovi vyšlo a hlavně vydrželo! Intriky a prachy ‚kmotrů‘ dokážou zničit vše!“ dodává tvrdě Štětina.

Kníže podcenil inteligenci voličů

„Miloši Zemanovi gratuluji,“ vzkázal prostřednictvím ParlamentníchListů.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml. „Je prvním prezidentem mého života, o kterém mohu říci, že je mi názorově blízký. Doufám, že asociální vládě znepříjemní život a pomůže levici brzdit tu jízdu z kopce. Kampaň byla ostrá a prohru si Karel Schwarzenberg zavinil sám svými výroky a podceněním inteligence voličů. Držím palce novému prezidentu i nám, lidu této krásné země,“ uvedl Stanislav Huml.

Občanskodemokratický poslanec Aleš Rádl míní, že byl zvolen takový prezident, který se nejvíc shoduje s českou prezidentskou tradicí. „Tedy člověk, který svou trvalou přítomností v českém veřejném i politickém prostoru k této funkci dospěl. Od prezidenta očekávám, že se bude chovat v souladu s Ústavou, a že tedy například veřejnosti bleskově vysvětlí, že nemá absolutně žádnou pravomoc zasahovat do ekonomiky a ani nemá žádnou možnost zásadně ovlivňovat činnost vlády nebo jakékoliv jiné exekutivní složky, a že i moc soudní může ovlivnit jen velmi omezeně a zprostředkovaně, a že volební hra na to, že se volí pravicový nebo levicový prezident byla jen taková ikonická hrátka, která měla sloužit jako mnemotechnická pomůcka pro standardního voliče,“ konstatuje poslanec.

Média se vybarvila. I největší prosťáček si toho musel všimnout

„O kampani si myslím, že byla otřesná, a že škody a jizvy, které zanechala, za to nestály, a to, co se dělo mezi lidmi v rámci volební agitky, se ani přibližně neblížilo tomu, co se kdykoliv v minulosti odehrávalo mezi poslanci v nepřímé volbě. Tohle bylo stokrát horší a doufám, že všichni, kteří přímou volbu podporovali, se za to teď stydí, protože to mohli a měli předpokládat,“ vzkazuje Rádl příznivcům přímé volby.

Ten přece jen jednu dobrou stránku celé volby našel: „Jediné, co považuji za trochu pozitivní, je to, jak bezskrupulózně prakticky všichni naši novináři a média vůbec odhodili jakoukoli novinářskou etiku a hru na ‚nezávislost‘ a s pomocí všech známých i nových triků se pokoušeli ovlivnit veřejné mínění směrem ke knížecí volbě. Myslím, že po tom, co tihle kumpáni předvedli v téhle kampani, už ani největší prosťáček a naivka nepochybuje o tom, že mu média poskytují jen informace, které jsou ryze manipulativní a navrch přidávají žvásty, které si někdo zaplatil, aby tím někoho nějak ovlivnil,“ doplnil v reakci pro server ParlamentníchListů.cz Aleš Rádl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…