Marek Benda ošklivě odpálkoval Schwarzenberga za kopání do ODS

19.07.2013 12:55

ANKETA Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se opřel do svého koaličního partnera, ODS. Podle něho kdysi velká a silná ODS je nyní tak oslabena, že nepředstavuje hybnou sílu české politiky a úkol bránit parlamentní demokracii proti prezidentskému systému, který údajně prosazuje prezident Zeman, zůstal na TOP 09. Politikům ODS se to samozřejmě nelíbí.

Marek Benda ošklivě odpálkoval Schwarzenberga za kopání do ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

„Největší politická strana, sociální demokracie, je rozdělena mezi příznivce pana předsedy Sobotky a jihomoravského hejtmana pana Haška. Má tudíž veliké potíže zaujmout jasné a jednotné stanovisko k postupu prezidenta republiky. Taktéž kdysi veliká strana ODS, která má nyní podle průzkumů osm procent, je odstoupením premiéra Nečase tak oslabena, že nepředstavuje hybnou sílu české politiky. Padla tudíž odpovědnost na nás. Úkol, před který je postavena jak strana TOP 09, tak s ní spojení Starostové a nezávislí, je jedinečný. Nelze se vyhnout odpovědnosti bránit doposud platný ústavní pořádek České republiky. Nemůžeme připustit, aby systém parlamentní demokracie byl v tichosti vyhlodán a via facti proměněn v prezidentský systém,“ napsal ve svém prohlášení stranickým kolegům Schwarzenberg.

Hloupé a nerozumné kopání do spojence

Členové ODS to dle svých vyjádření pro ParlamentníListy.cz považují za nevhodný útok ve chvíli, kdy by měla být pravicová koalice jednotná. „Jestli něco pokládám za hloupé a nerozumné, tak se teď vzájemně špičkovat mezi příznivci parlamentní demokracie a právního státu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

To poslanec Pavel Bém si myslí, že má Schwarzenberg v řadě věcí pravdu. „Ano, je to přesně tak, jak si to Miroslav Kalousek s Mirkem Topolánkem a Karlem Schwarzenbergem kdysi naplánovali. Bylo nás pár, kteří tento politický projekt od začátku kritizovali a považovali jej za ohrožení podstaty ODS. Mnohokrát jsem o tom mluvil na kongresech ODS. Naštěstí i já se občan mýlím. A tak pan kníže má dvakrát pravdu a jednou se mýlí: 1) Česká pravice je v troskách. 2) ODS je v krizi. 3. Úplně stejně je na tom ovšem TOP 09. S minimální šancí slabou ODS nahradit. Naopak pro ODS se otevírá nová šance. Bohužel po šestileté vládě socialistů,“ míní Bém.

„Kdysi tak zásadová TOP 09 hlasovala jako celek pro přímou volbu prezidenta, tedy pro prezidentskou demokracii. Jsem zvědav, zda podpoří mnou připravovaný návrh ústavního zákona, který vrátí zpět do Ústavy ČR nepřímou volbu prezidenta. Pokud tak neučiní, nemá TOP 09 právo označovat se za ochránkyni parlamentní demokracie v České republice,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Jaroslav Plachý.

„Karel Schwarzenberg se snaží z této situace vytřískat, co se dá, stylizovat se do role hlavního Zemanova rivala a oživit ducha prezidentské kampaně. Tímto kopáním do ODS ovšem nezakryje, že je sám dávno za zenitem a v české politice končí,“ říká šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

„Pokud mě paměť neklame, v posledním průzkumu měla TOP 09 pouze o jedno procento více než ODS. Když vezmu v úvahu, že u těchto průzkumů jsou dvě procenta brána jako možná statistická chyba, tak slova pana Schwarzenberga lze chápat jako přehnané sebevědomí,“ domnívá se poslanec Walter Bartoš.

To se mu zdálo, ne?

„Přání otcem myšlenky, či spíše pěkný sen pana předsedy. Je léto a teplo, tak se nebudu připojovat k výrokům, které mohou zbytečně nahlodávat jednotu naší parlamentní většinové koalice,“ uvedl poslanec Pavel Drobil.

„Pan Schwarzenberg se svým apelem k obraně republiky před řádně zvoleným prezidentem oslovil všech 2800 členů TOP 09. Hora porodila myš,“ smál se europoslanec Hynek Fajmon.

„To mluvil ze spaní?“ reagoval pro ParlamentníListy.cz podobně senátor Tomáš Jirsa.

„Přes veškeré ideové i vnitřní problémy, které ODS dlouhodobě sužují, jsme stále jedinou silnou pravicovou stranou v zemi a na tom TOP 09 nemůže nic změnit,“ myslí si poslanec Boris Šťastný.

Přímá volba dala sílu Zemanovi, co se divíte?

„Vzhledem k tomu, že jde v tuto chvíli opravdu o hodně, tak mi takovéhle pošťuchování připadá celkem zbytečné. To, zda Česká republika zůstane věcně a fakticky parlamentní zemí, a ne jen formálně s faktickým prezidentským systémem, je v tuto chvíli zásadní otázka, a síly těch, kteří věří, že to tak má být, je třeba v tuto chvíli spojovat a nikoli tříštit. Miloš Zeman má dnes díky hloupému a neprozíravému rozhodnutí některých parlamentních politiků, kteří podporovali přímou volbu prezidenta, jiný typ mandátu, než měl prezident dřív, a tak Miloš Zeman celkem logicky zkouší nové meze tohoto mandátu a pokouší se stanovit jiné ústavní zvyklosti, než byly dřív,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Aleš Rádl.

„Ti, kteří hlasovali pro přímou volbu jen proto, že si chtěli populisticky zasurfovat na nějaké mediálně vytvořené mediální poptávce, ale ve skutečnosti na parlamentním způsobu vlády a na zažitých ústavních zvyklostech nic měnit nechtěli, mají teď tu správnou příležitost, kdy by to měli dát najevo. Jsem přesvědčen, že tradiční hodnoty a pravidla parlamentního systému jsou důležitější než nějaká krátkodobá výhodička, kterou by někdo třeba mohl jejich nepodporou snad třeba na chvíli získat,“ dodal Rádl.

Braňme republiku

Schwarzenberg dále v prohlášení napsal, že republika je postavena na respektu a dodržování vlastní Ústavy a norem, neboť co je podstata republiky, je právní řád, který si její občané sami dali. „Zažili jsme v dostatečné míře ve dvacátém století, kam vede cesta pouhého dbání písmen ústavy, nikoli jejího ducha a ústavních zvyklostí, kterými teprve ústava žije,“ poznamenal předseda TOP 09.

„Monarchii zosobňuje panovník a dynastie stát. Republika žije ze svých ústavních institucí, tudíž jejich znevážení a zpochybnění je přímé ohrožení státu. Upozorňuji Vás na tyto skutečnosti, abyste si uvědomili, jakou odpovědnost jsme převzali za naši zemi a naši republiku. Je na nás, tedy na všech našich členech a příznivcích TOP 09 a Starostů a nezávislých, abychom bránili republiku. Bude to těžký boj, to je mi jasné, ale musíme v něm obstát. Spoléhám na Vás a Vy se můžete spolehnout na mě, že neuhneme,“ burcoval topáky Schwarzenberg.

Kníže je zhrzený, že není prezident ani ministr

Podle prezidentova kancléře Vratislava Mynáře jsou vyjádření Karla Schwarzenberga volající po obraně demokracie proti prezidentu Zemanovi výsledkem Schwarzenbergovy zhrzenosti, kdy byl jednak poražen v prezidentské volbě a následně přišel i o křeslo ministra.

„Pánové Kalousek a Schwarzenberg v tom mají mnoho osobních emocí. Před půl rokem tu byl ještě sen, že Schwarzenberg bude prezidentem a tím se obrovsky posílí moc pana Kalouska, byla tady pravicová vláda. A trochu se jim to zvrtlo. Nemají prezidenta a už nejsou ani ministři. To se na jejich křečovitých výrocích a jednání muselo podepsat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…