Migranti z Afriky a Asie jsou největším ohrožením Evropy, řekl nám Andrej Babiš. Evropě prý hrozí zhroucení. A kníže, Filip, Čunek či Laudát vzkázali...

10.08.2015 15:20

Britský ministr zahraničí Philip Hammond řekl pro BBC, že propast mezi životní úrovní Evropy a Afriky znamená, že zde budou vždy miliony Afričanů s ekonomickou motivací snažící se dostat do Evropy. A dokud jsou zákony EU, jaké jsou, mnoho z nich bude muset pouze vkročit do Evropy, aby si pak už byli zcela jisti, že nebudou vráceni do země původu. Taková situace není udržitelná, protože Evropa se nemůže chránit a zachovat si svůj životní standard a sociální infrastrukturu, pokud bude muset přijmout miliony migrantů z Afriky.

Migranti z Afriky a Asie jsou největším ohrožením Evropy, řekl nám Andrej Babiš. Evropě prý hrozí zhroucení. A kníže, Filip, Čunek či Laudát vzkázali...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš hovoří ve sněmovně

„Propast mezi životní úrovní Evropy a Afriky znamená, že zde budou vždy miliony Afričanů s ekonomickou motivací, kteří se budou snažit dostat do Evropy, a dokud jsou zákony EU takové, jaké jsou, mnohým z nich bude stačit pouze vkročit do Evropy, a budou si moci být zcela jisti, že nikdy nebudou vráceni do země svého původu. Taková situace není udržitelná, protože Evropa se nemůže chránit a zachovat si svůj životní standard a sociální infrastrukturu, pokud bude muset přijmout miliony migrantů z Afriky,“ řekl přesně Philip Hammond (článek BBC zde).

Migranti z Afriky a Asie jsou největším ohrožením Evropy

ParlamentníListy.cz se otázaly politiků, co si o tom myslí. Drtivá většina politiků s Hammondem souhlasí. Někteří připomněli koloniální minulost Británie či její roli na rozvrácení Libye.

 „Určitě, naprostý souhlas. Migranti z Afriky a Asie jsou největším ohrožením Evropy. Pokud bude Evropa nadále nečinná, vzniká riziko, že každá země EU se zařídí po svém bez ohledu na dublinské a schengenské dohody,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Myslím si, že jde u pana ministra o pozdní lítost a trochu neokoloniální myšlení,“ reagoval předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Jistěže. Evropu ovšem vodotěsně uzavřít nelze, tudíž musíme přestěhovat dostatečně průmyslu a továren do Afriky, aby lidé našli zaměstnání doma. Pouze přibrzdění či zastavení migrace v Africe samotné je řešením, na pobřeží Evropy už je pozdě,“ upozornil předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

 „Obecně s názorem pana ministra mohu souhlasit. Nicméně se obávám, aby se současná situace nestala záminkou konzervativců, neoliberálů pro změny sociální politiky EU. Problém s rozevíráním pomyslných nůžek v životních podmínkách existuje, ale není řešením se uzavírat světu, či jít cestou snižování sociálních standardů. Řešením je ekonomická pomoc zemím třetího světa. Problémem totiž není pouze chudoba či ozbrojené konflikty, ale dlouhodobé neřešení příčin těchto problémů. Ať již ze strany vedení těchto států, nebo ze strany mezinárodního společenství. Nedostatek vody a základních potravin vlivem postupujícího sucha se například nevyřeší bojem proti radikálům. Je také zajímavé, že Velká Británie, dříve koloniální mocnost, jež zbohatla právě obchodem, se snaží řešit problémy, které sama zasela. Nicméně platí, že každá akce vyvolává reakci, a tudíž i EU musí přijmout adekvátní bezpečnostní opatření. Ta by ovšem neměla snížit životní úroveň či sociální jistoty občanů Unie,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Některé školy ve Francii jsou již plné pouze afrických žáků

„Evropa nemá a nesmí přijímat ekonomické migranty z Afriky. Tečka. Okamžitě musí přijmout opatření a řešit příčinu, nejen hasit následky. Už to začíná být absurdní divadlo,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„Hammond má pravdu. To je zřejmé každému, kdo myslí na víc než čtyři roky dopředu,“ říká senátor KDU–ČSL Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„V podstatě dávám britskému ministrovi za pravdu. Jednak je mnohem lepší pomáhat lidem již v Africe, aby nemuseli do Evropy za lepším životem utíkat. A Evropa opravdu musí změnit svůj dosavadní přístup, a především lépe kontrolovat své vnější hranice,“ říká místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Formálně má ministr pravdu, ale je otázka, proč Británie, která je jindy schopna až extrémně hájit v EU své zájmy, neiniciuje v této oblasti změnu. Jenom se potvrzuje, že řízení EU nikým nevolenou, a tudíž nikomu zodpovědnou Evropskou komisí je slepá ulička,“ míní předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Evropa nemůže spasit všechny chudé tohoto světa. Přijímání imigrantů nic neřeší – naopak problém přenáší do Evropy, aniž by jakkoli ovlivnila příčiny. Smutné je, že evropští politici včetně českých úmyslně problém přehlíželi a že ze mě, který na něj v předstihu upozornil, vyráběli ve spolupráci s médii xenofoby a rasisty. Přitom stačilo ihned zastavit příval imigrantů, i hned je vracet a obracet třebas na moři tak, jak to dělají USA. EU samozřejmě sama přispěla ke zničení mnoha zemí, které byly hradbou před imigranty v severní Africe, a pomáhala Američanům rozvrátit fungující země Blízkého východu. Dnes už nejde v Evropě jenom o udržení sociálních výhod pro Evropany. Jde o přežití Evropy. Pokud dovolíme muslimům, aby tu zapustili kořeny, tak jejich další generace nás pohltí. To bude konec Evropy a našich národů. Příval vetřelců musíme ihned zastavit. Ale česká vláda je v tomto nejen laxní, ale dokonce přímo imigraci podporuje. A bohužel imigraci nějakou formou podporují všechny parlamentní strany kromě našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie, které je tak v nulové toleranci imigrace zcela osamocené,“ říká předák SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Něco na tom je, ale sdělení britského ministra je reakcí na aktuální dění. Faktem je, že postindustriální společnosti již levnou pracovní sílu moc nepotřebují. Naopak mají problém sehnat práci pro své nekvalifikované lidi. Pokud by se ale imigranti integrovali či dokonce asimilovali, ministr by neměl pravdu. Francouzi nám při návštěvě delegace v Paříži ale říkali, že některé školy jsou již pouze z afrických žáků a že nedosahují úrovně Francouzů, a to byl a je důvod frustrace generace dětí a vnuků původních přistěhovalců. A to je generátor řady problémů včetně terorismu. Pokud Evropa zopakuje francouzské problémy, potom jsou tvrzení britského ministra zcela na místě,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Nastěhovat  uprchlíky do bytů zastánců jejich přijímání

„Pan ministr má stoprocentní pravdu. Určité řešení je nastěhovat první tisíce těchto ekonomických uprchlíků do bytů zastánců jejich přijímání. Ti by je měli i živit. Vyřešíme jak uprchlíky, tak bude pokoj i od těchto zastánců,“ smál se senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Řešením problému není přijímání ekonomických migrantů do Evropy. Politici EU podcenili celou situaci v jejím počátku a v současné době z různých důvodů nejsou schopni tvrději reagovat na jejich stále sílící příliv. Není v silách Evropy přijmout ekonomické migranty z celé Afriky. Je potřeba tuto vlnu zastavit, odmítat a vracet nazpět. Politici si musí uvědomit, že vedle solidarity mají především odpovědnost k vlastním občanům,“ zdůraznila poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„To přece říkám už od okamžiku, kdy imigranti začali atakovat Evropu. Ta tyto ekonomické imigranty nesmí přijímat. Neuživí je a navíc není nejmenší důvod, proč by tak měla činit. Souhlasím s tím, že EU musí přijmout patřičnou legislativu. Především ale musí donutit státy, které mají chránit vnější hranice schengenského prostoru, aby si plnily své povinnosti, jak mají. Docílit toho, abychom odložili nepatřičný soucit a nemilosrdně je vracet. Ano, musí si být jistí, že nemají možnost se sem dostat. Pomozme jim tam u nich, ale nedopusťme jejich přestěhování do zemí EU. Ostatně už dlouho nejsem sám, kdo to říká. A pokud jde o nás, myslím, že máme a ještě budeme mít starostí víc než dost s našimi nepřizpůsobivými, kteří se velmi rychle dokázali přizpůsobit podmínkám, aby nás dokázali vysávat. Další upíry nepotřebujeme,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Pan ministr mluví naprosto jasně a pravdivě. Máme, jako Evropa, všechny možnosti a prostředky k tomu, abychom bránili nejen naše evropské hranice, ale především hodnoty, na kterých Evropa vždy stála a stojí. Jen mám pocit, že představitelé EU neví, co chtějí, a pak neví, co mají dělat,“ míní poslanec ANO Pavel Šrámek.

„S tímto výrokem souhlasím. Situace bude díky špatné, respektive nedopracované imigrační politice EU v následujících letech velice vyhrocená. Je třeba začít okamžitě jednat o pomoci běžencům na jejich mateřských kontinentech, za bezpečnostního dohledu mírových jednotek OSN, a nebránil bych ani přítomnosti vojáků NATO. Aspoň v tomto případě by mohli být reálně užiteční a veřejnost by v nich nespatřovala pouhopouhé agresory angažující se pod symbolickou zástavou USA a přirozeně i v jejich zájmu,“ vysvětluje poslanec KSČM Jiří Valenta.  

„Ale to přeci víme a mluvili jsme o tom! Ovšem my nejen že nejsme europoslanci, ale na rozdíl od pana Hammonda ani ministrem zahraničí tak významné námořní mocnosti. Nechť si to s kolegy konečně na četných schůzkách v Bruselu vyříkají, proberou a něco už nejen vymyslí, ale udělají. Od toho tam snad, sakra, jsou. A jak Britové, tak Frantíci by něco o svých bývalých koloniích vědět mohli. Měli by. Ostatně, kdo to nedávno bombardoval třeba Libyi?“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.  

„Naprosto souhlasím. Evropa nemůže přijmout každého, kdo do ní přijde. Protože pak jí hrozí zhroucení,“ varuje europoslanec KDU–ČSL Tomáš Zdechovský.

Vyjádření o „plenících“ imigrantech je snahou vycházet vstříc předsudkům a strachu

„Hammondovo singapurské vyjádření o ‚plenících‘ imigrantech považuji za snahu vycházet vstříc předsudkům a strachu. Připomíná to uměle živený strach z nájezdů východoevropanů včetně Čechů, Moravanů a Slezanů v době našeho vstupu do Evropské unie, kdy naše občany část politiků i jejich elektorátu považovala za póvl. Velká Británie má historicky závazky vůči zemím, ze kterých velká část přistěhovalců přichází, a snad si to alespoň část britských politických elit uvědomuje. Rozdíl v životní úrovni dlouhodobě udržitelný není. Představu ‚pevnosti‘ budované na bázi demagogie, rasismu nebo xenofobie považuji za neudržitelnou u nás, ale ještě více to platí pro Británii, kde muslimské obyvatelstvo s původem v zemích Commonwealthu nelze považovat za kulturní vliv, který je vlivem ‚vnějším‘,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Vymezování se vůči vnějšímu nepříteli je osvědčenou rétorickou figurou demagogů. Ministr Hammond si místo jejího uplatňování mohl zrovna v Singapuru vzít příklad z toho, že soužití různých kulturních vlivů lze ovlivňovat koncepční politickou vizí. Problém migrace není řešitelný represemi reagujícími na ‚hrozby‘, nýbrž systematickou politikou, stavící na péči o vzdělání, o sociální aspekty a kulturu, která dokáže využít příležitostí, které s sebou změny nesou,“ dodal Jiří Zlatuška.

„Přiznám se, že EU mi připadá, jako by byla Římem v době pár let před pádem Říše římské,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Pan ministr má pravdu. Všichni migranti mají hlavně ekonomickou motivaci. Pravidla EU jsou v tomto ohledu zneužitelná, takže očekávám, že problém migrantů se může stupňovat do doby změny evropské legislativy,“ říká poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Členství v EU musí být dlouhodobě výhodné, jinak ztrácí pro naše občany smysl

„Můj názor je tomu, který vyslovil britský ministr zahraničí, velmi blízký,“ informoval senátor STAN Jan Horník.

„Jak se s tím vyrovnají bývalé koloniální země, které k těmto rozdílům rozhodujícím dílem přispěly, nevím. Ale ČR si musí svůj sociální standard, který je pod průměrem EU-15, chránit. A to i na úkor dosud platných ujednání v rámci EU. Členství v Unii musí být dlouhodobě výhodné, jinak ztrácí pro naše občany smysl,“ upozorňuje poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Podle poslance ODS Petr Bendla má Hammond pravdu: „Jediná šance je chránit se před vlivem imigrantů přivřením hranic EU.“

„Myslím si, že ministr Hammond má stoprocentní pravdu,“ reagoval poslanec ANO Miroslav Janulík.

„Vždyť říkáme mnozí z nás totéž,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Jsem přesvědčen, že je to pravda,“ reagoval na slova britského ministra zahraničí senátor ODS Jiří Burian.

Philip Hammond též řekl, že prioritou číslo jedna je vracet migranty, kteří nemají nárok na azyl, do zemí jejich původu.  

Česká vláda chce novou kampaní Hate Free „zlomit xenofobní odpor a strach české veřejnosti z příchodu patnácti set uprchlíků“.  „Chápu, že se lidé bojí. Když slyší slovo muslim, jediné, co znají z médií, je řezání hlav a popravy. My potřebujeme rozbít tuhle masovou představu,“ říká Tomáš Prouza, vládní tajemník pro evropské záležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…