Müllerová si zoufá: Z sKarty jen průkazka? To bude velká škoda...

22.03.2013 11:07

Opozice si tento týden prosadila do programu schůze poslanců bod, ve kterém musí šéfka resortu práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová vysvětlit, jak to aktuálně vypadá s projektem sociálních karet, tedy tzv. sKaret. Ty totiž komplikují život spoustě lidí, a to přesto, že se do nápravy původního projektu vložil i premiér Petr Nečas. Karta by měla nadále sloužit jen jako průkazka, podle Müllerové to je ale škoda.

Müllerová si zoufá: Z sKarty jen průkazka? To bude velká škoda...
Foto: Hans Štembera
Popisek: A jak vlastně sKarta vypadá?

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová z TOP 09 si opět začala ve sněmovně "užívat" horké chvilky. Poslanci totiž od 11.00 hodin pokračují v diskusi o kontroverzním projektu sKaret na vyplácení sociálních dávek. Systém ale kritizuje Rada postižených, odbory, opozice i někteří koaliční politici. Výhrady měl ke kartám i ombudsman a také ochránci dat.

Ministerstvo práce chce projekt upravit; karta by podle návrhu sloužila povinně jen jako identifikační průkaz, její platební funkce by byla pak nově dobrovolná. S Českou spořitelnou, která kartu provozuje, se o úpravách dál jedná.

Jenže ministryně Müllerová ani tak není schopná jednoznačně vysvětlit a také zaručit to, zda se z sKarty skutečně jen stane průkazka. Pokud tak tomu bude, pak to podle ní bude škoda.

„Má plnit identifikační funkci, ale především může dobrovolně plnit platební funkci. Já když dneska vidím, jakým způsobem narůstá počet exekucí, myslím si, že lidé, kteří platební funkci karty nevyužívají, jsou sami proti sobě, protože dostat se dnes do spárů exekutorů není žádný problém,“ podotkla ministryně v rozhovoru pro Český rozhlas. Již dříve totiž uváděla, že peníze na sKartách nepůjdou zablokovat tak, jak by si to případně přáli exekutoři.

Ministryně ale chce i tak poslance přesvědčit, aby navrhované změny k tomu, sKarta byla dál už jen pouhou průkazkou, podpořili. Jenže v takovém případě už by příjemci dávek neměli účet u spořitelny, přes který se jim příspěvky a podpory posílají teď. Rovnou by je mohli dostávat na své konto nebo poštou.

Müllerová v minulých dnech také ubezpečovala, že se smlouva s Českou spořitelnou nijak nezměnila.

"Česká spořitelna v žádném případě neuvažuje o zastavení projektu a o nějakých kompenzacích. To není na pořadu dne. S panem generálním ředitelem Kysilkou jsme se sešli včera a hovořili jsme o tom, jaké budou změny, co je pro ně akceptovatelné a co nikoli,“ podotkla ministryně v pátek.

Jde o to, že zejména Věci veřejné poukazují na to, že spořitelna může mít v budoucnu finanční požadavky, neboť jí už projekt stál 300 miliónů korun.

Müllerová ale upozornila, že nyní je sněmovna v té fázi, kdy vypořádává připomínky jednotlivých úřadů na legislativní změny. „Jsme ve fázi, kdy končíme vypořádávání těch připomínek. Zatím nemůžu říct, jak bude konkrétně ta novela zákonů vypadat a co půjde do vlády,“ doplnila pak ministryně.

Peníze měla a pak neměla. Podivné...

Český rozhlas pak k tématu zveřejnil případ Renaty Hromasové z Horních Počernic, která se stará o těžce postiženého syna. Na konci minulého roku se paní Hromasové opozdily sociální dávky. Kartu si původně aktivovat nechtěla, a když to udělala, nestačila se divit.

„Dávky se zpozdily a nikdo nevěděl, kde jsou a kdy přijdou. Doporučili nám, ať si aktivujeme karty a podíváme se, jestli tam ty peníze už byly. Nikdo nám ale neřekl, že aktivací a za každý pohled na kartu, jestli tam peníze jsou, se nám odečítá šest korun,“ popsala pro rozhlas Hromasová.

„Ve chvíli, kdy tam mezi vánočními svátky peníze došly, už jsme tam celou částku té dávky neměli, protože jsme se třikrát nebo čtyřikrát za těch 14 dnů podívali. Tím pádem nemohl být trvalý příkaz splněný, protože už tam ta částka nebyla,“ dodala v popisu svých peripetií.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …