Ne! Gott žil v bavlnce, vydělával. Schwarzenberg rozmetal státní pohřeb pro Gotta. A přidali se další, třeba Bělobrádek

02.10.2019 17:46

ANKETA Zpráva o smrti Karla Gotta zasáhla nejen celou naši zemi, ale i okolní státy. Miliony lidí truchlí. ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, co pro ně mistr Gott symbolizoval a zda podporují myšlenku premiéra a ministra kultury na uspořádání státního pohřbu v katedrále sv. Víta na Hradě.

Ne! Gott žil v bavlnce, vydělával. Schwarzenberg rozmetal státní pohřeb pro Gotta. A přidali se další, třeba Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott

Zdrcující zpráva o skonu těžce nemocné legendy obletěla ve středu ve čtvrt na jedenáct dopoledne celou zemi i část světa během několika minut. Karel Gott podle vyjádření své ženy Ivany odešel tiše ve spánku před úterní půlnocí. Slavný zpěvák v půlce září přiznal, že trpí akutní leukémií. 

Vedení země jedná s mistrovou rodinou o státním pohřbu a český internet je zaplaven Gottovými hity, vzpomínkami, kondolencemi. Redakce se obrátila na politiky ve Sněmovně, aby též promluvili o tom, co pro ně mistr symbolizoval a jak vnímají premiérovu iniciativu vypravit Karlu Gottovi státní pohřeb ve svatovítské kadedrále. 

Anketa

Vadilo vám, že Karel Gott podepsal tzv. Antichartu?

11%
89%
hlasovalo: 36028 lidí

„Vynikající zpěvák, nesmírně oblíbený u nás i v Německu. Návrhy Babiše a Zaorálka slouží spíše jejich popularitě než úctě vůči Karlu Gottovi,“ má jasno exministr zahraničních věcí, čestný šéf TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Podle jeho slov není státní pohřeb příliš namístě. „Vědci jako Wichterle, hrdinové druhého, třetího odboje takto poctěni nebyli. Gott byl báječný zpěvák, ale ať vládl kdokoliv, žil jako v bavlnce a skvěle vydělával. Státní pohřeb je v tomto případě poněkud přehnaný,“ konstatoval kníže.

Gottovy písně zůstanou podle Tomia Okamury vždy s námi. „Karel Gott byl jednou z největších osobností naší kultury a naší vlasti. Přinášel a přináší svou tvorbou radost lidem napříč generacemi. Jeho písničky zůstanou navždy s námi. Vyjadřuji hlubokou soustrast i rodině. Děkujeme vám za vše, mistře. Co se tyče státního pohřbu, na prvním místě je třeba respektovat přání rodiny. Pakliže rodina bude souhlasit, nemám s tím problém,“ konstatoval místopředseda Sněmovny a šéf SPD.

„Ač hvězda světového formátu, byl příkladem pokory, skromnosti a laskavosti. Ke druhé otázce se vyjadřovat nebudu, pokud to bude přání lidu, souhlasím. Poslední a rozhodující slovo by ovšem měla mít jeho rodina,“ míní poslankyně a místopředsedkyně hnutí Trikolóra Zuzana Majerová-Zahradníková.

Státní pohřeb by měl být umožněn státníkům, nicméně to nic nemění na faktu, že jsem si Karla Gotta moc vážil a byl osobností naší republiky. Fascinoval mě jeho příběh z elektrikáře na krále popu,“ sdělil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Se státním pohřbem souhlasím. Pro mne byl Karel Gott umělcem vskutku národním, který byl schopen nás reprezentovat nejen v Evropě, ale po celém světě,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Anketa

Kdo je nejlepší moderátor?

hlasovalo: 14040 lidí

Pochybnost nad vypravením státního pohřbu vyjádřil i další lidovec, Pavel Bělobrádek. „Jistě to byl velký umělec a profesionál. Státním pohřbem bych ale šetřil,“ napsal redakci poslanec a exšéf KDU-ČSL.

„Karel Gott byl jedním z největších Čechů pro mnoho generací. Znamenal světlý bod v temné době a svými písněmi rozdával radost dál. Bude nám chybět. Jeho hudba bude věčná. Se státním pohřbem samozřejmě souhlasím. Je to projev úcty a respektu panu Gottovi,“ uvedla poslankyně a exministryně pro místní rozvoj a obrany Karla Šlechtová.

„S návrhem pana premiéra na státní pohřeb Karla Gotta souhlasím. Karel Gott si jej za vše, co udělal pro zviditelnění naší země, zaslouží. Karel Gott pro mě byl symbolem skromnosti, pracovitosti a profesionality. Byl to člověk, který lidem rozdával radost od srdce, i proto jeho odchod zarmucuje stejně silně, jako by nás opuštěl někdo, kdo je nám hodně blízký,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz exministr kultury a poslanec ČSSD Antonín Staněk.

Poslanec a nejznámější tvář Starostů a nezávislých Petr Gazdík má jasno. Státní pohřeb pro mistra Gotta je důstojný jeho velikosti. „Mistr Karel Gott byl pro mě ztělesněním neuvěřitelného umění, pracovitosti a talentu a zároveň obrovské skromnosti a lidskosti. Státní pohřeb je důstojné vzdání holdu velkému Čechovi,“ řekl exšéf STAN.

„Pro mě symbolizoval dlouhodobou vysokou pěveckou úroveň s mnoha hity. O pohřbu by měla rozhodnout rodina,“ myslí si poslanec ČSSD a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

„Pan Karel Gott byl významný pěvec, který svým hlasem spojoval několik generací. Určitě si vážím jeho podpory sametové revoluce. Vyjadřuji soustrast jeho rodině a jako politik k medializaci této smutné události přistupuji zdrženlivě. Se státními poctami nemám problém,“ vyjádřil se pak k mistrovu skonu pirátský poslanec Jakub Michálek.

Poslední mistrův hit, který nazpíval společně se svou dcerou:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…