Nebezpečný signál. Zpochybnění naší kontrarozvědky! Langšádlová chce ve Sněmovně vyšetřovat vliv Ruska a Číny. Jenže se to obrátilo proti ní. Vážné pokračování

06.12.2018 20:10 | Zprávy

ANKETA Poslanci opozičních stran navrhují v reakci na výroční zprávu BIS zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by vyhodnocovala vliv autoritářských režimů na českou politiku. Podle vyjádření poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové je to reakce na stoupající vliv Ruska a Číny na našem území. Jan Farský (STAN) prohlásil, že zpráva BIS je až výkřikem zoufalství. ParlamentníListy.cz se zeptaly v anketě politiků, co si o zřízení této komise myslí. Jaroslav Foldyna si vzpomněl na Švejka v Putimi a raději si nic nemyslí, Bohuslav Chalupa to považuje za hovadinu, Lubomír Zaorálek se otázal, k čemu tedy máme výbory a komise, které se těmito otázkami zabývají?

Nebezpečný signál. Zpochybnění naší kontrarozvědky! Langšádlová chce ve Sněmovně vyšetřovat vliv Ruska a Číny. Jenže se to obrátilo proti ní. Vážné pokračování
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová

Den po zveřejnění výroční zprávy BIS, která varovala před čínskými špiony a ruskými diplomaty a hackery, uspořádali opoziční poslanci tiskovou konferenci. Nejdříve na ní promluvila poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Navrhujeme vyšetřovací komisi na to, abychom vyhodnotili vliv autoritářských režimů na Českou republiku, protože i tato zpráva potvrdila, že nás tyto autoritativní režimy ohrožují. Cílem není jen vyhodnotit jejich vliv, ale i přijít s konkrétními návrhy opatření jak v oblasti exekutivy či legislativy, tak aby naše země byla odolnější vůči těmto vlivům. Mají vyloženě destruktivní vliv na naši demokracii a na náš demokratický vývoj. I slova ředitele BIS či slova generála Pavla v posledních dnech potvrzují, že situace je opravdu vážná. Jako poslanci nemůžeme stát se založenýma rukama. Musíme konat a plnit svoji funkci, protože je to naší odpovědností,“ řekla.

Po ní se chopil mikrofonu poslanec ODS Pavel Žáček. „Připojil jsem se k této iniciativě z toho důvodu, protože jsem stejně jako ostatní kolegové přesvědčen, že musíme podporovat vytvoření nástrojů, které by analyzovaly bezpečnostní rizika směřující vůči České republice jako součásti EU a NATO. Domnívám se, že po vzoru dalších demokratických států jsme povinni tento institut vytvořit i na půdě Poslanecké sněmovny,“ vysvětlil.

Přidal se i Jan Bartošek, poslanec a místopředseda KDU-ČSL. „Za lidovce mohu říci, že jsem velmi rád, že jsme součástí této vyšetřovací komise, jejíž vznik jsme podpořili. Širší zpráva BIS jasně hovoří o tom, že cizí mocnosti zvyšují své aktivity a mají tendenci zvyšovat svůj vliv a potažmo ovlivňovat rozhodování v České republice. Za lidovce mohu říci, že my Českou republiku nedáme. Odmítáme, aby se Česká republika stala vazalem nějakých velkých mocností. Jsme připraveni v této komisi pracovat a aktivně navrhovat účinné nástroje, které budou eliminovat vliv cizích mocností na chod České republiky,“ řekl.

„Naše strana také podporuje tento návrh. Nejde o kýmsi zřízenou komisi kvůli jedné konkrétní zemi, nebo na truc nějakému konkrétnímu politikovi. Měli bychom zachovat Českou republiku jako suverénní stát, nesmíme se stát provincií silnější země nebo bojištěm cizích mocností. Je to zaměřeno především proti Rusku a Číně, tak o tom hovoří i zprávy zveřejněné tajnými službami, ale samozřejmě těch režimů, které nás nějakým způsobem ohrožují, je více. Komise je velice důležitá a nutná. Doufáme, že to tak posoudí plénum Poslanecké sněmovny,“ zadoufal Jan Lipavský, poslanec Pirátů.

Zpráva BIS je výkřikem zoufalství

„Ředitel BIS pan Koudelka před 14 dny řekl, že cílem ruských tajných služeb je zničit Evropskou unii a NATO. Dvě uskupení, do kterých je Česká republika pevně zakotvena, ale zároveň jsou ty kořeny někomu nepříjemné a snaží se je nějakým způsobem rozrušit. Vyjádření ředitele BIS bylo mimořádně otevřené a varovné. I veřejná část zprávy BIS je skoro až výkřikem zoufalství. Primárními adresáty této zprávy jsou premiér – který ale prohlašuje, že Rusko není hrozbou – a prezident, který snad už více prokremelský být nemůže. V takové chvíli, kdy se BIS takto vyjadřuje, je nutně rolí Poslanecké sněmovny, aby hájila bezpečnostní zájmy České republiky a tato zřizovaná komise k tomu je prospěšnou,“ uvedl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Na závěr tiskovky přečetla Helena Langšádlová prohlášení bývalé ministryně obrany Karly Šlechtové (ANO). „Vzhledem k mému čtyřletému působení na pozici ministryně, především na Ministerstvu obrany, kdy jsem byla informována Vojenským zpravodajstvím v utajovaném režimu o mnoha záležitostech i o vlivu cizí moci v České republice, vlivu na politiky či na podnikatele, se domnívám, že vznik obdobné komise a seznámení poslanců s detailními informacemi, nejen obecnými, jak uvádějí výroční zprávy BIS a Vojenského zpravodajství, je v pořádku. Nemusí se to některým poslancům líbit, nicméně vzhledem k informacím, kterými disponuji, jsem přesvědčená, že takováto komise má mnohem větší smysl než některé další komise, které jsou ve sněmovně zřízené.“

Do ankety ParlamentníchListů.cz o vytvoření komise se vyjádřil předseda ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček: „Nevidím důvod zřizovat vyšetřovací komisi, Sněmovna má dostatek orgánů, které se mohou touto problematikou zabývat, např. výbor pro bezpečnost.“

„Považuji ten návrh za kombinaci naivity a politického aktivismu, a to velmi škodlivého. Už vidím, jak se např saúdsko-arabský princ dostavuje před naši vyšetřovaci komisi nebo jak zveme prezidenta jiného suverénního státu,“ reagoval předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…