Nečas hájil Mašíny, násilí podle něj bylo namístě

23.09.2010 16:17

Premiér Petr Nečas ve sněmovně opět hájil bratry Mašíny. Měli prý právo hájit svoji svobodu i násilím. Předseda vlády tak reagoval na dotaz poslance Ladislava Šincla (ČSSD).

Nečas hájil Mašíny, násilí podle něj bylo namístě

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl položil na schůzi sněmovny předsedovi vlády dotaz, zda jeho označení Milana Paumera rovným a čestným člověkem a hrdinou se vztahuje i na zabití dvou policistů, přičemž jeden z nich byl svázán.

"Komunistický režim vedl válku proti svým vlastním občanům a člověk v určité situaci má právo hájit svoji svobodu za použití i násilných prostředků," odpověděl premiér před zákonodárci.

V době, kdy skupina kolem bratří Mašínů podnikala svůj útěk do Západního Německa, tedy v 50. a 60. letech, podle jeho slov komunistický režim vedl občanskou válku proti československým obyvatelům. Měli tak prý právo použít násilí při hájení svých svobod.

Šincl: Nečasova slova jsou veřejnou podporou násilí

Šincl tvrdí, že se bratři Mašínové a Milan Paumer dopouštěli trestných činů vražd, loupeží, únosů a žhářství. Slova Petra Nečase tak označil za veřejnou podporu násilí. Na svých názorech prý nehodlá nic měnit, uvedl dnes Nečas s tím, že poúnorový režim, který byl v roce 1948 nastolen v tehdejším Československu, považuje za zločinný.

Mašíny srovnával s heydrichiádou

Podle Petra Nečase se činy bratří Mašínů dají při demagogickém výkladu srovnávat s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Protektorát Čechy a Morava se totiž právě nenacházel ve válečném stavu. Nečas ve sněmovně také odsoudil tehdejší režim, který připravil o život tisíce lidí. Další statisíce byly na jeho základě perzekuovány.

Dále čtěte:

Huml: Podřízli omámeného. Mašínové hrdinové nejsou

Paumer. Pro někoho hrdina, pro někoho vrah. Sobotka na pohřeb půjde

Němcová (ODS): Paumer měl přímý a silný charakter

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…