Nečas to zase schytal: Prý jen slibuje a na interpelace kašle, vyčítali mu poslanci

21.03.2013 15:44

Premiér Petr Nečas byl dnes ve sněmovně opět hubován, a to proto, že nebyl přítomen na ústních interpelacích, které se odehrávají v dolní komoře Parlamentu každý čtvrtek odpoledne. Jenže téměř týden co týden předseda vlády na nich chybí. „Je sice hezké, když se pan premiér dnes setkává s hejtmany, ale termín interpelací by pro něj měl být svatý,“ nandal pak Nečasovi Václav Votava z ČSSD.

Nečas to zase schytal: Prý jen slibuje a na interpelace kašle, vyčítali mu poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Účast vlády na jednání nebyla valná, přesto bylo veselo

Ministři si snad losují, kdo z nich si ve čtvrtek dopoledne a pak odpoledne sedne do lavic určených v dolní parlamentní komoře pro členy vlády. Zatímco dnes dopoledne zde osamoceně svítila v černé halence jen vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) a sem tam se mihli ministři Leoš Heger s ministrem dopravy Zbyňkem Stanjurou, tak odpoledne to bylo jinak.

Z ministrů si do lavic sedli jen „neviditelný“ ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Bojí se snad ostatní v čele s premiérem přijít na oči opozičním zákonodárcům? Tuto otázku si kladl například sociálně demokratický poslanec Ladislav Šincl.

„Asi se pan premiér bojí nepříjemných otázek,“ klepnul hřebíček na hlavičku za sněmovním pultíkem Šincl. „Počkám si, až se pan premiér přestane vyhýbat ústním interpelacím a pak svou interpelaci zopakuji,“ dal najevo svou naivitu.

Zoufal si i Bárta, Klučka... A pak přišel Váňa

Před ním kárali Petra Nečase také poslanec VV Vít Bárta, který chtěl ministerského předsedu interpelovat kvůli výherním automatům, což se v minulých týdnech stalo dokonce hitem strany Věcí veřejných, či Václav Klučka z ČSSD.

Socialista Václav Votava pak zmínil: „Je sice hezké, když se pan premiér setkává dnes s hejtmany, ale termín interpelací by pro něj měl být svatý. Chtěl bych jej interpelovat kvůli sídlu NKÚ.“

Nechuť k chování předsedy vlády pak dali najevo ještě další „oranžoví“ zákonodárci, kupříkladu Petr Zgarba, Antonín Seďa či Miroslav Váňa. Zvláště ale Váňa je známý tím, že proti Nečasově vládě neustále přednáší za sněmovním pultíkem velmi ostré odsudky. Mezi slůvky často nechybí přirovnání k loupeživé vládě. V tomto duchu hovořil Váňa i dnes.

„Vaše vláda se opravdu mstí lidem a trestá občany, kteří ale nic nezavinili, lidé za státní dluh nemohou. Může za to loupeživá privatizace státního majetku,“ poznamenal Váňa ve své dnes již třetí interpelaci na Nečase.

„Proč jsou kroky vaší vlády namířeny proti obyčejným lidem a proti pracujícím a rodinám? Vaše vláda měla být vládou reformní a protikorupční a ve skutečnosti to je vláda plná skandálů, zmatku a chaosu,“ řekl před tím také Váňa.

Jen slibujete, slibujete, slibujete a nic pro lidi neděláte

V další interpelaci se pak tázal na to, proč poslanci koalice švindlují, anebo tvrdil, že zákony jsou ve sněmovně často protlačovány v režimu legislativní nouze. „Zdá se vám tento stav být normální pro lidi?“ „Myslíte, že stačí lidem strčit roubík do úst?“„Lidem slibujete, slibujete, slibujete a nic pro lidi neděláte,“ tvrdil také Váňa.

Poslanci mají totiž na přednesení svých interpelací jen dvě minuty a proto se někteří z nich musí za sněmovním pultíkem objevit několikrát, aby stihli říci, co jim leží na srdci.

Jako poslední pak nepřítomného premiéra interpeloval Antonín Seďa z ČSSD. Zdůrazňoval, že někteří náměstci ministrů mají stále obrovské odměny, například ve své řeči zmínil náměstka ministra financí, ministra vnitra a i samotného Nečase, který také prý tají nejen výši odměn "svých" lidí, ale i jména těchto lidí.

Kritika neúčasti Petra Nečase ve čtvrtek ve sněmovně je již obehranou písničkou. Kvůli jeho „chybění“ si třeba koncem loňského roku zoufala komunistka Kateřina Konečná. Dokonce chtěla nechat ve sněmovně odhlasovat usnesení, aby Nečas na interpelace přijít musel.

„Je to pohrdání občany této země, tedy nejen pohrdání touto sněmovnou. Budeme proto muset vaši účast zde od vás chtít usnesením,“ řekla tehdy Konečná a vmetla Nečasovi, že by se měl za toto chování stydět.

Na to ale reagoval ministr financí Miroslav Kalousek. „Já vedle pana premiéra sedím a on se tady pravidelně rdí," opáčil Kalousek do sněmovního mikrofonu.

Asi jste si jel zalyžičkovat...

Ministerský předseda Petr Nečas si v době únorové schůze dokonce vybral dovolenou. Tehdy to ale také schytal od již zmiňovaného poslance Váni. Socialista ten den dokonce hned šestkrát vystoupil za sněmovním pultíkem a huboval Nečase kvůli údajné nečinnosti vlády naprosto ve všech oblastech. „Asi jste si jel zalyžičkovat do Alp,“ nandal pak nakonec premiérovi za jeho dovolenou.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…