Největší útok na demokracii od roku 1989. Poslanec je zděšen Babišovými slovy v ČT

12.08.2014 21:55

Ministr financí Andrej Babiš nemíní trpět, aby si podnikatelé ve ztrátě jezdili v luxusních vozech na finanční úřady řvát na tamní zaměstnance. V pořadu Interview ČT24 potvrdil svůj záměr přenést důkazní břemeno o nabytí majetku ze správce daně na poplatníka. Poslanec TOP 09 František Laudát to považuje za naprostou nehoráznost a za totální otočení logiky systému, který tu byl nastolen po roce 1989.

Největší útok na demokracii od roku 1989. Poslanec je zděšen Babišovými slovy v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Který z následujících státníků minulosti je vám nejbližší?

hlasovalo: 15297 lidí

Podnikatelé v luxusních vozech, kteří neplatí daně, by si už v budoucnu neměli vyskakovat na pracovníky finančních úřadů, protože vztah správce daně – poplatník by se měl změnit. „Finanční úřad nepožívá žádné úcty ve společnosti. Dnes tam přijede podnikatel na bentley, který má ztrátu, je na něj kontrola, ale on je agresívní a řve tam na zaměstnance. My vysíláme jasný signál, že finanční úřad už nebude klientsky vstřícný. Finanční úřad je tu na to, aby vybral daně a zabránil podvodům s DPH,“ prohlásil v Interview ČT24 ministr financí Andrej Babiš.

Finanční úřady musí být aktivní a zásadním způsobem změnit svůj přístup. „Je tam málo lidí, lidé jsou málo placení, takže je ve strategii pro rok 2014 a 2015 zlepšit fungování těchto úřadů. A od roku 2016 chceme zavést systémové změny, tedy elektronický výkaz DPH a elektronický výkaz tržeb. Pokud se toto vše povede, tak se zásadním způsobem zlepší výběr daní. Ale už tím, že jsme navodili tu atmosféru, jsme vyslali jasný signál, že kdo podvádí s daněmi, bude mít problém. Tak si myslím, že i díky tomu dnes máme lepší výběr asi o 25 miliard za sedm měsíců,“ pochlubil se Andrej Babiš.

Bude na daňovém poplatníkovi, aby prokázal, že majetek získal poctivě

Ministr financí potvrdil svůj záměr přenesení důkazního břemene na poplatníka, pokud by správce daně měl pochybnosti, jakým způsobem financoval svůj majetek. „Úkolem daní není zabavit nelegálně nabytý majetek. Od toho je tu trestní řízení. Daňový systém má zajistit zdanění,“ uvedl nedávno Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz, co sleduje tímto krokem. „Počítám, že finanční úřady budou dělat velké kauzy, obyčejných lidí se to vůbec nedotkne. Máme tady plno lidí, kteří mají obrovské majetky, o nichž si myslíme, že je nezdanili. Jde o to navodit atmosféru, že není možné podvádět. Bude na daňovém poplatníkovi, aby prokázal, že majetek získal poctivě, a ne na finančním úřadě, jak je to dnes,“ řekl Andrej Babiš v Interview ČT24.

Poslanec TOP 09 a člen rozpočtového i hospodářského výboru sněmovny František Laudát tvrdí, že by pro každou demokracii mělo automaticky platit, že je normální platit daně a nepodvádět. „Ale problém je v tom, že čím je složitější daňový systém, tím více je možných úniků i podvodů. A sám pan Babiš se na komplikacích daňového systému podílí. Narážím třeba na třetí sazbu DPH, výjimky na zelenou naftu, takže ten problém není jenom o morálce lidí, ale také o tom, co jim umožníme. Pan Kalousek rušil výjimky, pan Babiš je zase zavádí,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz František Laudát.

Žádnou demokracii nevybudujete na terorizování a zastrašování lidí

Cestou k lepšímu výběru daní je jednoduchý daňový systém, který by byl lehce zkontrolovatelný. „Ale ten pan Babiš přes všechny proklamace nepřipravuje. A v mlhách se ztrácí i to, co už mělo platit od příštího roku, a to je jednotné inkasní místo. Mělo přinést obrovský servis a zjednodušení občanům. To jsou všechno věci, které by výrazně snížily možnost daňových úniků, vznikl by přehledný systém, lidé by to měli jednodušší. Někteří s daněmi podvádí a možná o tom v tom komplikovaném systému ani nevědí. Kdyby pan Babiš skutečně dělal to, co proklamuje, byl bych první, kdo by ho podporoval. Ale on to, bohužel, nedělá,“ konstatuje František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Vůbec pak nemůže vydýchat Babišovu představu o přenesení důkazního břemene na daňového poplatníka. „To považuji za naprostou nehoráznost, to je totální otočení logiky systému, který tady byl nastolen po roce 1989. Ten vychází z toho, že lidé jsou většinově slušní a na podvodníky platí zákony. Na to máme policii, na to máme soudy. A aby někdo dokazoval něco, co neudělal, mi přijde naprosté prolomení do soukromí lidí. Mně se ani nechce věřit, že toto řekne, když ve sněmovně vykřikoval, že i on je pravičák. Žádnou demokracii nevybudujete na terorizování a zastrašování lidí,“ připomíná poslanec TOP 09.

Většina společnosti je slušná a gauneři mají majetky už dávno pryč

Je přesvědčen, že máme poměrně dobrý daňový systém a finanční úřady už dnes mají páku na to, aby porovnaly majetek a příjmy poplatníka. „To je úplně otočená logika, to by byl největší útok na demokracii od roku 1989. Musí se a priori vycházet z toho, že většina společnosti je slušná, a honit gaunery, neterorizovat lidi. Gauneři mají majetky už dávno pryč. A jestli by měl někdo prokazovat, kde nahamtal to obrovské impérium, tak by mohl začít pan Babiš u sebe. Nevím, kolik má jeho impérium úvěrů, dluhů, jaký má majetek, možná to někde je, ale já to nevím a on se s tím nikdy moc nechlubil. Takže tady jsem kategoricky proti,“ říká pro ParlamentníListy.cz František Laudát.

Andrej Babiš však v pořadu nevystupoval jen jako ministr financí, ale i jako předseda hnutí ANO. „My jsme hnutí občanů. Politické strany jsou uzavřené, mají svůj systém, musíte být členem a postupně si vysedět funkci. U nás to tak není. Naši členové akceptují, že za nás může kandidovat někdo, kdo není členem hnutí. Proto je naše personální základna obrovská. Máme miliony lidí, protože jsme stále otevřené hnutí. Říkáme, že kdo chce změnit poměry v této zemi, k nám může přijít. Z těch přibližně devíti a půl tisíc našich kandidátů v komunálních volbách máme 1800 členů, takže necelou pětinu, ostatní jsou občané,“ poukázal šéf ANO na otevřenost hnutí.

Poslanci se ve sněmovně předvádějí, nejde jim o věc, ale o to, dostat se do médií

Rozdíl mezi ANO a standardními politickými stranami ilustroval na přístupu k personálním přehmatům. „Je pravda, že jsme v minulosti při volbách do Parlamentu měli nějaké problémy, ale na rozdíl od tradičních politických stran to nezakrýváme. My se k tomu hlásíme a pokud něco pokazíme, tak to otevřeně řekneme a chybu napravíme,“ vysvětlil Andrej Babiš s tím, že se hnutí sice brání příchodu kariéristů, ale není to vůbec jednoduché. „Nemám agenturu ABL, abych špicloval lidi. Není v lidských silách postihnout všechno,“ přiznal předseda ANO, že chybné nominace na kandidátky se mohou vloudit vždycky.

Čelil také dotazu, zda si pořád myslí, že sněmovna je žvanírna, jak ji po pár týdnech pobytu nazval. „No ano, jsou tam poslanci, kteří se tam předvádějí, stále o něčem mluví, ale mám pocit, že jim nejde o věc, ale o to, aby se dostali do médií a byli někde propagováni. Mám pocit, že debata ve sněmovně není racionální. Jako hnutí jsme navrhovali, aby poslanci vystupovali s limitovaným časem, protože pokud tam někdo čte knížku nebo spisy – za nás se to ještě nestalo, ale v minulosti – hodiny a hodiny, tak si myslím, že to není správné,“ konstatoval Andrej Babiš.

Není důvod ztrácet image spasitele - miliardáře

Podle mediálního poradce a sociologa Vojtěcha Bednáře si Andrej Babiš během sedmi měsíců vládního angažmá počíná mediálně stále velmi profesionálně. „Byť samozřejmě musí čelit tomu, že již nemůže mediálně žít jen z kritiky předchozích poměrů, ale i z vlastních rozhodnutí. A protože taková rozhodnutí, ať jsou jakákoli, budou vždy nepopulární, tak nastává doba, kdy bude muset měnit i svou image,“ říká pro ParlamentníListy.cz Vojtěch Bednář.

Jeho popularita ve společnosti zůstává i po volbách velmi vysoká, přestože zatím své předvolební sliby nijak konkrétně ještě nenaplnil. „Pokud neudělá žádné rozhodnutí, a nikoho tím nepoškodí, není důvod image spasitele – miliardáře ztrácet. Zvláště když se nachází v prostředí, kde může v případě potřeby jako na tradiční, prohnilé a zkorumpované politiky ukazovat i na své koaliční partnery. Pokud ale začne rozhodnutí dělat, stane se terčem kritiky, která ho bude srovnávat s předvolebními sliby, až se stane to nejhorší. Tedy že mu i veřejnost nasadí cejch politika,“ poznamenává sociolog.

Kde politik vidí ústupek, má veřejnost tendenci vidět faleš

Zatím tomuto označení předseda hnutí ANO úspěšně uhýbá. „Je to přesně o tom cejchu. Andrej Babiš je v současnosti vnímám jako nepolitik. Tedy jako ´obyčejný člověk´, míněno způsobem zdravého selského rozumu, který se dostal do zvráceného prostředí politiky. Že není vnímán jako politik, je dílem jeho rétorikou, dílem také tím, že doposud nemusel dělat kompromisy a ústupky,“ vysvětluje mediální poradce Vojtěch Bednář.

Zároveň upozorňuje, že právě nutnost dělat kompromisy je to, co odlišuje politika od diktátora, a svým způsobem od podnikatele.  „Bude muset dělat rozhodnutí, bude muset dělat ústupky. Bude dělat ústupky, bude mu vyčítána ne jeho minulost, což velkou většinu veřejnosti nezajímá, ale to, že dělá něco jiného, než sliboval. A tam, kde politik vidí ústupek, má veřejnost tendenci vidět faleš. Faleš je atribut politika, a tak tam, kde Andrej Babiš dělá kompromisní rozhodnutí, stává se zlým politikem. Otázka je, kdy to nastane,“ přemýšlí Vojtěch Bednář.

Návrh na přenesení důkazního břemene jen stěží uspěje

Andrej Babiš šel do voleb mimo jiné s požadavkem, že se tu musí přestat krást. Výše zmíněný záměr o přenesení důkazního břemena na poplatníka může veřejnost vnímat jako krok k tomu konečně si „posvítit na zloděje“. „Potíž s tím, že ´tady se krade´, spočívá v tom, že ačkoli ´všichni všechno vědí´, tak nikdo nemá důkazy. Do takového prostředí je snadné vstoupit s argumentem na něco, co je v obecném povědomí, ale je nesmírně obtížné tento argument pak udržet činy. Nemají-li se tedy realizovat formou exemplárních trestů v podstatě náhodně zvolených obětí, a to v demokracii nejde,“ upozorňuje mediální odborník.

„Obávám se, že takový návrh trochu připomíná snahu o exemplární ukázku, něco ve smyslu ´nové koště dobře mete´, ale jeho implementace se ukáže jako problémová. Na jedné straně nepostihne dost zamýšlených ´lumpů´, na straně druhé se jistě najde několik málo, avšak velmi viditelných případů, kdy poškodí ´nevinné´. Je možné, že takové opatření zapůsobí pozitivně v krátkodobé perspektivě, ale v dlouhodobé dost obtížně, a étos ´že se tady krade´ nezmění,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz sociolog Vojtěch Bednář.

Nečasovi vyhrnuté rukávy na billboardech nepomohly

Závěrem se zamýšlí nad tím, zda Andreji Babišovi může ještě více pomáhat, že se fotí s umělci a fotky zveřejňuje, chodí na koncerty mezi běžné návštěvníky a klidně se i chopí obsluhy zmrzlinového strojku. „Juan Perón se se kdysi prezentoval s tím, jak si vyhrnul rukávy a ´šel napravovat politiku´. Petr Nečas to pak po něm na billboardech zopakoval, ale moc mu to nepomohlo. Jedna z největších výtek politikům je jejich naprostá odcizenost, s výjimkou období před volbami. Andrej Babiš je v tomto pozitivní výjimka. Viditelnost není o popularitě, ale o tom, že udržuje image ´muže z lidu´. Ale není to samospásné řešení, a nikomu nevydrželo trvale,“ dodává mediální poradce Vojtěch Bednář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…