Nesmysl, kravina a absolvent plzeňských práv. I tak poslanci rokují o svém rozpuštění

17.07.2013 12:40

I podruhé „poděkoval“ ve sněmovně poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) koaličnímu poslanci. Tentokráte ale šéfovi poslaneckého klubu ODS Marku Bendovi vmetl, že vystudoval plzeňská práva. „Chtěl jsem poděkovat panu absolventovi plzeňských za jeho zájem o sociální demokracii,“ řekl ironicky Jandák za sněmovním pultíkem. Někteří členové sněmovny totiž dnes chtějí hlasováním dolní komoru rozpustit.

Nesmysl, kravina a absolvent plzeňských práv. I tak poslanci rokují o svém rozpuštění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

Již přes dvě hodiny poslanci diskutují o tom, proč by se na návrh ČSSD měla dolní parlamentní komora rozpustit. Na schůzi iniciované opoziční ČSSD ale asi návrh neschválí. Opozici se totiž nepodaří dát dohromady potřebnou třípětinovou většinu. Bývalá vládní koalice konec současné komory prý nepodpoří.

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda se ale rozhovořil o tom, jak vlastně vznikla vláda Jiřího Rusnoka.

„Prezident Zeman má deklarovaných 101 podpisů ve sněmovně, ale říká: ´Já raději pověřím svého kamaráda Jiřího Rusnoka´. Věřím, že je úctyhodnou figurou, ale už způsob, jakým tady dnes představoval svojí vládu, které tady nezatleskala jediná ruka, dokonce ani jednomu z ministrů. To přeci svědčí o tom, co to je za vládu: Je to jen soubor kamarádů Miloše Zemana a Jiřího Rusnoka, kteří ještě měli odvahu si do vlády sednout,“ kritizoval Benda nový kabinet.

Pak se pustil do toho, jak vlastně začala akce, na jejímž konci byl konec kabinetu. „Začali jsme čtyři stovkami policistů v Praze s kuklami, beranidly, s desítkami domovních prohlídek a zátahem na kmotry. Já bych vše podepsal....Věřte mi, že bych byl velmi rád, kdyby někteří z kmotrů skončili minimálně obviněni. Ale kde jsme skončili? Další realizace neprobíhají a jediné, co nám pan Ištvan and his boys přinesli, je obvinění z všeobecně známého aktu, že se několik kolegů vzdalo poslaneckého mandátu a dva pak nastoupili ve státních podnicích,“ kritizoval práci orgánů činných v trestím řízení Benda.

Pak zmínil úterní výrok Nejvyššího soudu, díky němuž byli již propuštěni z vazby exposlanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Jako hlavní argument použil Nejvyšší soud to, že o "trafikách" politici jednali na půdě Poslanecké sněmovny a tudíž podléhali politické imunitě. Jejich případ tak NS vyjmul z trestního řízení.

Benda má velkou zásluhu na "demokracii"

„Chtěl jsem poděkovat panu kolegovi Bendovi, absolventu plzeňských práv. Chtěl jsem mu poděkovat za tu obavu o budoucnost sociální demokracie,“ kontroval ale na slova Bendy ironicky sociálně demokratický poslanec Vítězslav Jandák. Benda se totiž pustil i do kritiky ČSSD.

„To je ta legitimita 101 hlasů. Já nebudu vzpomínat na pana poslance Kotta, který byl podepsán pod několika vládami sociální demokracie a který posléze získal místo ve Středočeské zdravotní a šel s Davidem Rathem až do vazby a za 14 dní nebo za jak dlouho to začíná, až před soud. Na to já vzpomínat nechci,“ řekl mimo jiné. Následně se poslanci začali přít o legitimitě přeběhlíků a o vázaném mandátu, který by dával mandát nikoliv poslanci, ale straně.

Kromě občanských demokratů si vzal napodruhé slovo i šéf ČSSD Bohumil Sobotka. Označil deklarovanou 101 většinu bývalé koalice za nelegitimní a to proto, že stojí na přeběhlících.

Velký problém je podle něj LIDEM, která neexistovala a tudíž ani nebyla zvolena do Poslanecké sněmovny. „Doufám, že v příští sněmovně vznikne většina legitimní cestou podle vůle občanů,“ zdůraznil Sobotka a upozornil, že jej samozřejmě také zajímá, jakou většinu chce dát dohromady vláda Rusnoka.

„Tak, aby to bylo ve prospěch naší politické kultury a bylo to pro občany transparentní,“ řekl a připomněl fakt, kdy v souladu se slovy prezidenta Zemana, že Česká republika není prezidentská demokracie, ale naopak parlamentní demokracie, očekává, že prezident po volbách pověří sestavením vlády stranu, která zvítězí ve volbách.

Obava, že pokud by se sněmovna rozpustila, mohla by Rusnokova vláda do voleb nekontrolovaně rozhodovat, je podle předsedy ČSSD zbytečná. Ujištění premiéra, že jeho vláda do voleb nebude dělat žádná dlouhodobá nebo zásadní rozhodnutí, by podle Sobotky mělo stačit.

Stanjura: Proč jste kvůli Rathovi nevyvolali volby v kraji?

Bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) připomněl kauzu Davida Ratha. „Byl to váš hejtman, kterého chytli se sedmi miliony v krabici od vína. Proč jste nevyvolali volby ve Středočeském kraji? Ani vás to nenapadlo, protože jste měli většinu. Teď máme většinu my a vy říkáte: yvoláme volby. To je politické pokrytectví,“ zmínil.

Podle Stanjury se v těchto dnech opět objevují útoky na jeho kolegy, kteří podpořili koaliční vládu v červnu 2010 a zůstali členy koalice. Bylo ale zřejmé, že hovoří o straně LIDEM. „Kde vidíte nějaké přeběhlictví? Jediný typický přeběhlík v této sněmovně je poslanec Stanislav Huml a je čirou náhodou členem klubu ČSSD,“ řekl a opětovně rozvíjel kauzu, která se stala před více jak měsícem a na jejímž konci byl pád vlády Petra Nečase.

Na to ale zareagoval předsedající schůze Lubomír Zaorálek. “Přátelé, nemůžeme říkat vše, co nám slina na jazyk přinese," prohlásil Zaorálek a vzbudil tím veselí mezi kolegy. Poté prohlásil, že ne každé udělení funkce je korupcí. „Nemůžete tady jen tak říkat, že každé udělení funkce je korupce....To je kolosální nesmysl! Je to kravina,“ uvedl mimo jiné.

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc zopakoval, že včerejším výrokem Nejvyššího soudu nic nekončí, kauza kolem Jany Nagyové může tak pokračovat a není tak konec ničeho, jak se tváří koalice.

„Není tady jediný důvod, aby docházelo k tomu, že se pravicová koalice bude tvářit jako očištěná,“ poznamenal Tejc. „Je evidentní, že ta korupce tady proběhla,“ zdůraznil a odmítl od koaličních poslanců očerňování vrchního státního zástupce Ivo Ištvana.

„My jsme se tady dozvídali včera, že se nic nestalo, ale takto to nelze z právního hlediska vnímat. Zde byla páchána trestná činnost. Nejvyšší soud jenom řekl, že ti lidé jsou nestíhatelní... jenom řekl, že jsou pod ochranou imunity a rozhodl, že nejsou stíhatelní,“ připomněl Tejc fakta.

Poslanci poté debaty přerušili kvůli polední přestávce. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) přerušil jednání do 14:00 hodin, od kdy bude schůze opět pokračovat.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…