Nevěřím mu ani Dobrý den. Sobotkův poslanec důrazně utřel Bakalu

04.04.2014 16:07

ANKETA Miliardář Zdeněk Bakala coby největší vlastník OKD ukázal ochotu zachránit doly za vlastní peníze. Ovšem jen za předpokladu, že mu pomůže i stát. Chce si snad u Čechů napravit svou reputaci? „Když by mi pan Bakala řekl ´dobrý den´, tak se půjdu podívat, jestli není náhodou noc,“ poznamenal k ochotě uhlobarona ironicky poslanec Ladislav Šincl (ČSSD). I jiní mají k příslibu připomínky.

Nevěřím mu ani Dobrý den. Sobotkův poslanec důrazně utřel Bakalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Podnikatel, miliardář a největší vlastník OKD Zdeněk Bakala se vyjádřil pro vybrané deníky a naznačil, že se hodlá orientovat na Česko. Hodlá tak prý v ČR utrácet vlastní peníze, aby OKD – konkrétně ohroženému Dolu Paskov - prodloužil život. Paskov se totiž měl uzavřít již koncem tohoto roku, ale protože by to znamenalo pro moravskoslezský region velkou ztrátu pracovních míst, kabinet Bohuslava Sobotky chce těžbu v dole zachovat ještě další dva roky.

Svou investici do tohoto dolu ale podnikatel Bakala podmiňuje spoluúčastí státu. „Otázka, zda vložit kapitál do NWR, z mého pohledu záleží na přístupu českého státu. Nechceme žádnou pomoc, ale v Evropě je normální, že se státy podílejí na omezení negativních dopadů útlumu, že s těžařskými firmami komunikují," uvedl Bakala.

Podle deníku MF Dnes se ale tímto krokem Bakala snaží napravit reputaci u české veřejnosti i politiků a posílit v tuzemsku svůj respekt. Jak list zmínil, celkově prý Čechy dráždí jeho okázalé bonvivánství, láska k luxusu nebo obliba zahraničních manažerů, občas necitlivých k českému prostředí.

Šincl: Nevěřím mu ani Dobrý den

Jenže problém je v tom, že Bakalovi onu „kajícnost" někteří politici nevěří. Třeba poslanec z ČSSD Ladislav Šincl.

„Jak praví Honore de Balzac: ´Za každým velkým majetkem se skrývá zločin´ a tak z principu žádnému miliardáři, zvláště v ČR bych nevěřil. U pana Zdeňka Bakaly to platí dvakrát. Moc dobře si pamatuji jeho veřejný příslib prodat byty nájemníkům RPG za 40 tisíc. Ty, které získal za hubičku. Proto, když by mi pan Bakala řekl ´dobrý den´, tak se půjdu podívat, jestli náhodou není noc,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Ladislav Šincl s omluvou, že je právě na jednání OBSE v zahraničí a obsáhlejší komentář tak nemůže podat.

Šincl ovšem nedávno ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz poznamenal, že se právě o OKD některá fakta v médiích podivně překrucují a někteří dokonce k tomuto problému vysloveně lžou.

„Téměř každý, kdo má tzv. dírku v nose, se vyjadřuje k historii privatizace OKD, aniž by znal alespoň základní fakta. Naopak fakta se překrucují a ve snaze o získání laciných politických bodů někteří dokonce vysloveně lžou,“ zmínil k OKD Šincl.

Podle něj rozhodně prý v privatizaci OKD Ministerstvo financí v roce 2005, kdy ho vedl nynější sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka, stát OKD neprodal pod cenou.

„Tvrzení, že stát v době ministra Sobotky prodělal desítky miliard atd., jsou jasně lživá a účelová. B. Sobotka naopak prosadil prodej minoritního podílu za cenu, která byla vyšší než posudek Fondu národního majetku a stanovisko ÚOHS. Divím se tedy Babišovým novinám MF Dnes, že se k takovým lžím propůjčují,“ uvedl Šincl ke kauze mimo jiné.

Komunista: Nechci natvrdo říci, že je lhář

Ani poslanci za KSČM Miroslavu Opálkovi, který zastupuje v Poslanecké sněmovně Moravskoslezský kraj, se Bakalovi moc věřit nechce.

„Možná, že si chce své jméno vylepšit, ale já mu samozřejmě nevěřím, i když zase na druhou stranu nechci k tomu natvrdo říci, že je lhář. Já ho totiž tak moc neznám. Je ovšem možné i to, že se pan Bakala bojí něčeho, co už známe z kauzy Mostecké uhelné v České republice,“ uvedl Opálka pro ParlamentníListy.cz. Zdůraznil ale, že z Bakalova návrhu plyne, že chce doly „zachránit“ nejenom za své peníze.

„Na druhé straně si musíme uvědomit, co by bylo s dvěma tisíci horníky, co by přišly o práci. To je obrovský problém. Jestliže stát zpackal privatizaci – a ono vyplývá, že ji zpackal - tak to musí řešit nyní stát. Ale když je Bakala do toho ochotný nějaké peníze vložit, tak to samozřejmě lze vnímat jako očistu jména. Jestli ale je tady ona smlouva, o níž mluvil pan ministr Babiš a před novináři s ní mával - i když já jsem ji nečetl – ale Andrej Babiš k tomu říkal, že už stát nebude v ničem této firmě pomáhat, tak to samozřejmě je problém,“ dodal Opálka.

Možná to je signál dobré vůle, možná nečistého svědomí

Exministr průmyslu a obchodu Jiří Ciencala také prý neví, zda má Bakalovi věřit.

„Je to možná signál dobré vůle, nebo nečistého svědomí, nebo nástupu či pozitivního ústupu,“ řekl Ciencala ParlamentnímListům.cz.

Podle něj je ovšem záchrana Dolu Paskov věcí nejistou. „Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, ale co jde nyní k tomuto dolu do vlády, tak v tomto materiálu je obsaženo, aby se na útlumu vlastník spolupodílel. On ale má ročně ztrátu až 800 milionů, aby těžbu ztrátově provozoval až do roku 2016,“ připomněl Ciencala.

„Já se ale nechci přímo vyjádřit k tomu, zda se panu Bakalovi dá věřit, či ne. Uvidíme, čas ukáže,“ dodal exministr.

Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž vládě navrhuje, aby schválila těžební společnosti OKD na náklady související s útlumem Dolu Paskov poskytnutí státní podpory. Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016. A také, že onu podporu schválí Evropská komise.

Návrh poslal Mládek do vlády

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) tento týden k tomu uvedl, že následné náklady na útlum by činily přes miliardu korun.

„Státní náklady na tuto investici do postupného utlumení těžby budou činit 1,1 miliardy korun a ve srovnání s očekávanými výpadky na daních, pojištění a výnosech z těžby, jež by nastaly v případě uzavření dolu firmy OKD v roce 2014, jsou téměř neutrální," uvedl Mládek.

Polovina peněz, přesněji 495 milionů, by putovala na technickou likvidaci pro společnost, jejímž jedním z hlavních majitelů je Zdeněk Bakala. Přibližně 616 milionů korun by pak šlo na sociální a zdravotní pojištění horníků.

Ministr Mládek navíc tvrdí, že při započítání nákladů na pomoc nezaměstnaným je pro stát levnější nalít do ztrátového Dolu Paskov přes miliardu korun, než nedělat nic. Tuto myšlenku si dokonce nechal posvětit ekonomickými experty z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers (PWC), jejichž posudek je součástí materiálu, který poslal vládě.

Jak se ale ukázalo, právě s tímto návrhem nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO) a dokonce ani vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Ten, kdo to zprivatizoval, tak si vzal desítky miliard korun. Proto já tento návrh odmítám a nevidím důvod, proč by právě OKD, které byly zprivatizovány podivně, proč by právě této firmě stát měl pomoci, když akcionáři si tam vzali 40 miliard,“ řekl Babiš ve středu po jednání vlády.

Podle něj dát peníze do dolu navíc ani neumožňuje privatizační smlouva OKD, dokonce je prý taková pomoc zakázána pod hrozbou sankce. „OKD byly privatizovány podivně, spousta majetku byla dána zdarma,“ argumentoval Babiš.

„Stát se musí postarat o horníky a připravit jim rekvalifikační program, takže tam je prostor jednat a není to možné řešit v rozporu se smlouvou. Nejde, aby jen tak stát dal do dolu 1,1 miliardy korun. Nelze populisticky tvrdit, že tam peníze ´nasypeme´. Je tam určitě prostor pro jednání a já budu jednat s panem ministrem Mládkem,“ řekl dále Babiš s tím, že by neměl být problém, aby akcionáři firmu zachránili sami a postarali se i o lidi. Podle něj by takto podobně chtěly za chvíli i další soukromé firmy peníze po státu.

„My jsme proti tomu, aby stát naléval do soukromé firmy peníze. Stát by měl dát peníze především nezaměstnaným, tedy investovat do lidí a jejich sociální situace, aby ta byla důstojná... Je ale důležité, aby důl stále pokračoval, ale ne za cenu, abychom my podporovali soukromý subjekt,“ zdůraznil ve středu na brífinku Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…