Noviny: Pravice se pohřbila sama. Ztratila právo vládnout

08.08.2013 8:25

Okolností, za jakých bývalá vládní koalice ztratila většinu 101 hlasů ve sněmovně při hlasování o důvěře úřednické vládě Jiřího Rusnoka, si ve svých dnešních komentářích všímají české deníky. Prezidenta Miloše Zemana, který Rusnokovu vládu ve sněmovně podpořil svým projevem, někteří komentátoři označují za chtivého moci.

Noviny: Pravice se pohřbila sama. Ztratila právo vládnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiéru Jiřímu Rusnokovi k vyslovení důvěry chybí prý pár hlasů

Podle Lidových novin si Zeman k rozložení sněmovní většiny bývalé koalice cíleně vybral její nejslabší články, tedy lavírující poslance ODS a šéfku strany LIDEM Karolínu Peake. "Od obou oportunistických článků koalice se to dalo čekat a vyčíst z jejich politického rodokmenu," napsal deník.

Poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián těsně před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě oznámili, že se jej nebudou účastnit. V reakci na to zvolila stejný postup Peake. Rusnokova vláda tak sice důvěru nezískala, rozpadla se ale dříve deklarovaná většina bývalé koalice ve sněmovně.

Komentátor Hospodářských novin upozornil, že Florián a Peake se do sněmovny dostali jako výsledek společenské poptávky po nových stranách a politicích, první jako produkt "kroužkovací revoluce" ze zadních míst kandidátky, druhá jako nadějná mladá "dívka z plakátu" Věcí veřejných.

Ztráta legitimity

Začátek konce bývalé koalice tak byl podle HN zakódován už ve volebním výsledku z května 2010. "Viděno s odstupem, pravice ztratila právo vládnout této zemi už v červnu, po Nečasově odchodu, svou trapností soutěžící jen se Stanislavem Grossem. Teď se to vlastně jen potvrdilo," píše deník. Poznamenal nicméně, že bývalá vládní aliance se "pohřbila sama" tím, že splnila slib popustit uzdu policii a státnímu zastupitelství a prosadit přímou volbu prezidenta.

Komentář LN poukázal na spekulace, že za postojem Úlehly a Floriána byla výzva pražského "politického podnikatele" Tomáše Hrdličky. Tomu se podle deníku velmi hodí spojenectví se Zemanem, který se prý stylizuje do role hlavního ochránce žalobce Iva Ištvana, v jehož vyšetřovacích spisech Hrdličkovo jméno figuruje. Protikorupční hlídači by pak měli hlídat, kde se po skončení poslaneckého mandátu objeví Peake, píše deník.

"Miloš Zeman rozumí jen síle. Včera se ukázalo, že těch, kdo mají sílu se mu postavit, je menšina," napsal komentátor LN. Podobně HN v úvodní glose poznamenaly, že Zemanovi lahodí "moc jako taková, moc bez idejí, moc beze smyslu, moc sama pro sebe". Deník E15 ve své glose píše s odkazem k Zemanovi, že opíjení se mocí škodí demokracii. "Teď je na české společnosti a jejích poslancích, jak se k Zemanově vůli k moci postaví," napsal komentátor HN.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…