Odpůrci amerického konvoje, jste blbci, devianti a Putinovi agenti, stydíme se za vás, vzkazují tito politici. A Stropnický, Bělobrádek, Gazdík dodávají…

27.03.2015 4:37

ANKETA Přejezd amerického konvoje rozdělil českou společnost. Jedna skupina chce jít protestovat proti vojskům USA, druhá skupina je chce naopak vítat a protestovat proti té první.

Odpůrci amerického konvoje, jste blbci, devianti a Putinovi agenti, stydíme se za vás, vzkazují tito politici. A Stropnický, Bělobrádek, Gazdík dodávají…
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

ParlamentníListy.cz se dotázaly našich politiků, zda patří k některé ze skupin, zda se zúčastní se některé z akcí a co říkají na debatu, kterou Česká republika prochází v souvislosti s přejezdem americké vojenské techniky.

Zastánci amerického konvoje často argumentují tím, že podle průzkumů veřejných mínění občanům průjezd americké techniky nevadí. Někteří politici přiznali, že půjdou protestovat, jiní zase půjdou americké vojáky vítat.

Blbost odpůrců amerického konvoje

„Ta debata je zbytečná. Drtivá většina lidí to vnímá správně a je v klidu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Celkem 82 procent občanů s konvojem nemá žádný problém. Nepřisuzujme silně menšinovým odpůrcům větší než marginální význam, který reálně mají. A kam já patřím, snad říkat nemusím,“ odpověděl redakci ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík si myslí, že skupina, které přejezd vojenského konvoje přes naše území vadí, je médii značně přeceňovaná. „Osobně vnímám přejezd našich spojenců jako naprostou samozřejmost a negativní hysterii kolem něj jako hloupou a ostudnou,“ dodal.

„Za normálních okolností bych se na žádné akci nezúčastnil, protože považuji přesun konvoje spojeneckých jednotek Aliance, jejíž jsme členem, za samozřejmou záležitost. Blbost odpůrců, a právě blbost už v minulosti mnohokrát hrála v českých dějinách důležitou roli, mě však vede k tomu, že akce na podporu konvoje podpořím a nějaké se i zúčastním,“ informoval místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

„Nesouhlasil jsem se stavbou radaru v Brdech, nesouhlasil bych ani s vojenskou přítomností, tedy základnou, jednotek jiného státu na našem území. S průjezdem americké armády přes naše území problém nemám, i když se nechystám je na trase přesunu vítat,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Odlišuji dvě věci – přesun spojeneckých vojsk po území spojence v rámci NATO, to bych nikdy neřešil, to je samozřejmé. Druhá věc je demonstrace síly spojence z NATO na našem území, který dlouhodobě vyhrocuje a provokuje válečné konflikty po celé planetě. Takového spojence bych odkázal do patřičných mezí a nepodílel se na podpoře jeho politiky ve jménu ´rozděl a panuj´  – tedy vyvolávání občanských válek a rozdělování národů, jen aby je oslabil a ovládl. Tady se křičí, když Rusové pořádají cvičení ve své zemi, zatímco Spojené státy si demonstrativně udělaly tankodrom z celé Evropy,“ říká poslanec Tomio Okamura.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Putinovi špioni

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová průjezd konvoje podporuje: „Ti, co protestují proti průjezdu spojenců, buď neznají naši minulost a nezaznamenali vývoj posledních měsíců, či pracují pro Putina. Rozhodně je nevnímám jako ´mírové´ aktivisty.“

„No se mnou to bude mít velmi těžké paní poslankyně Langšádlová z TOP 09, která se teď soustřeďuje na odhalování ruských špionů a jako identifikační kritérium uvádí všechny ty, kteří půjdou proti husarské, pardon dragounské, jízdě US Army protestovat. A to já nepůjdu, ale pokládám ji za špatný nápad, protože dál rozdělí naši společnost a já si myslím, že máme v republice daleko důležitější témata, například hrozivý vývoj ve vybírání daní, a to je třeba řešit a veřejně diskutovat,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Jinak lidem, kteří s průjezdem kolony přes naše území nesouhlasí, trochu rozumím. Ponechme teď stranou úsměvné i štvavé argumenty myšlenkového giganta paní poslankyně, které plně zapadají do útočné rétoriky TOP 09 a neoznačujme šmahem odpůrce průjezdu jako příznivce Putina. Je v tom něco jiného – naši občané mají instinktivní odpor k cizím vojskům a je jedno, jaké jsou ta vojska národnosti. Ti nejstarší, ale těch je už málo a určitě u pangejtu stát nikde nebudou, to mají z dob obsazení ČSR 15. března 1939 Hitlerem a ti ostatní to mají v sobě z 21. srpna 1968, kdy nás obsadila vojska Varšavské smlouvy s výjimkou Rumunů, kde Ceausescu Brežněva neposlechl. Prim tehdy hráli Rusové, ale pro přesnost je třeba říct, že se této hanebné akce zúčastnili i Poláci, východní Němci, Maďaři a Bulhaři. A také je třeba říct, že západní svět tehdy proti tomu nic hmatatelného neudělal,“ dodal Veleba.

„Patřím k odpůrcům jakéhokoli průjezdu a pobytu cizích vojsk na našem území. Po odchodu sovětských vojsk se nadšeně deklarovalo, že tu žádné cizí vojáky nechceme a mít nebudeme. Tak to dodržme! Víte, ono z dobových hlášení po osvobození Plzně vyplývá, že to tak, jak se dnes říká, také nebylo. Žádného shromáždění se zúčastnit nemohu. Budu mimo republiku,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava

„Patřím k první skupině a zúčastním se sobotní demonstrace v Praze na Václavském náměstí proti přejezdu armády USA. To, že dojde k polarizaci společnosti, bylo nasnadě. Žel debaty či spory zcela překryly či vyřadily i připomenutí smutného aktu okupace zbytku Československa 15. března 1939 a vznesly do veřejného prostoru relativizaci nebo zpochybňování aktu osvobození naší vlasti v roce 1945 Sovětskou armádou. Ožívají různé fosilní názory, které jsou pro mě nepřijatelné. Ptám se tedy: čemu to všechno slouží?“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„To není žádná debata, ale neopodstatněná hysterie některých lidí snažících se na sebe upozornit a pak části občanů, kteří tak vyjadřují své politické a další názory. Patřím ke čtyřem pětinám obyvatel, kteří s konvojem nemají problém, ba naopak. Více na mých webových stránkách,“ uvedl europoslanec ANO Pavel Telička

Je mi smutno při pohledu na různé iniciativy aktivistů

Podle člena poslaneckého klubu Úsvitu Petra Adama demonstrace síly je hloupá akce západních sil. „Demonstrace inteligence by byla rozhodně efektivnější, ale toho se od NATO asi nedočkáme. Ale ne, nejsem součástí ani jedné skupiny a žádné akce se nezúčastním. Domnívám se, že průjezd vojáků si nezaslouží ani větší pozornost – jakákoli akce totiž zvýrazní důležitost,“ dodal poslanec. 

První místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová se zúčastní akce na podporu konvoje: „Mrzí mě, jakým způsobem je druhou stranou nabourávána jednota Aliance. Je pro mě nepochopitelné, že zcela vědomě trávíme tolik času prázdnými debatami o jednom konvoji namísto toho, abychom diskutovali a více dělali pro zajištění bezpečnosti naší země.“

„Nepatřím do žádné skupiny a také se žádné akce osobně nezúčastním. Za prvé protože mám docela dost možností se setkávat s koaličními partnery, a to nejen s vojáky americké armády. Za druhé je mi smutno při pohledu na různé iniciativy aktivistů. Jsou nejen hloupé a trapné z pohledu vlivu na zajištění bezpečnosti naší země a našich občanů. Ale zároveň zpochybňují naši solidaritu se spojenci a náš podíl na kolektivní obraně podle článku 5 Washingtonské smlouvy. Veřejnoprávní Česká televize se stala zbytečně součástí propagandy a přispívá k rozdělení společnosti. V těchto pro veřejnost citlivých záležitostech bych očekával méně emocí a více relevantních informací. To je jediná možnost, jak reagovat na dezinformační kampaně,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta rozdělení společnosti stran amerického konvoje vytvářejí uměle média. „Průzkumy jasně ukázaly, že proputinovských bláznů je zatím menšina. Dokonce i voliči komunistů si ještě pamatují rok 1968. Američané by nejen měli projet, ale radši tady do vyřešení ukrajinské krize zůstat. Tudíž je jasné, do které skupiny patřím,“ dodal.

Lidem, kterým Američané přinesli „demokracii“, není co závidět

„Pocit rozdělení společnosti nijak osobně necítím a ani mně známé průzkumy o ničem takovém nevypovídají. Spíše se mi zdá, že se ten pocit rozdělení, sporu a nepřátelství někdo snaží vyvolat. Některá média ochotně pomáhají. Tak to v poslední době u nás bohužel chodí,“ uvedl místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.

„Osobně nebudu konvoj ani vítat ani proti němu protestovat, neboť v době jeho průjezdu Českou republikou budu na druhém konci světa. Jak akce směřující proti konvoji, tak jeho bouřlivé vítání ´chlebem a solí´ však považuji za zbytečné, a dokonce trochu úsměvné. Jedná se buď o nepochopení nebo spíše o politikum ze strany těch, kteří nejsou schopni uchopit jiná opravdovější témata,“ míní poslanec Milan Šarapatka.

„Kromě toho, že prezentace připravenosti USA pomoci spojencům byla určena především pobaltským státům, případně Polsku, jsou Američané  také našimi spojenci v NATO. A průjezd pěti set ´Amíků´ naším územím na cestě do svých mateřských kasáren v Německu určitě není žádnou novodobou okupací Československa podobnou té z roku 1968. Přesun konvoje schválila v rámci svých pravomocí vláda ČR a její souhlas jasně vyjadřuje sounáležitost a solidaritu naší republiky s ostatními členskými státy Severoatlantické aliance. Ostatně podobných přesunů nebo účasti jednotek NATO na vojenských cvičeních  na území České republiky se ročně uskuteční, dle informace z Ministerstva obrany, několik desítek,“ dodal Šarapatka.

Kdyby přes naše území konvoj v tichosti přejel po železnici, tak by dle poslance ČSSD Jiřího Koskuby nikdo neremcal. Ale jízda probíhá navíc za situace nové studené války s Ruskem, která začala Majdanem, kde není jasné, kdo ho způsobil a proč – USA a EU v tom dle něj bez viny nejsou.

„Na Rusko vše hodit nelze a ´velcí´stratégové jisté reakce z jeho strany předpokládat mohli, dokonce měli. Tohle vnímají přes věčnou mediální masáž i obyčejní lidé. Jenom blázen či fanatik se pak může divit tomu, že nechtějí válku, kde bojištěm by byla Evropa. USA ne, byla by to válka poslední, jaderná. Ani já se nechci se svými nejbližšími vypařit pro zájmy kohosi kdesi. Těžko nesu, že i ze mě někdo dělá blbečka, který podlehne jednostranným argumentům. Přestože opakovaná lež se pro mnohé může stát pravdou. Takto zvolený přesun vnímám jako zbytečně teatrální provokativní demonstraci síly a vlivu. Ke všemu za situace, kdy se mluvilo o základnách na našem území – náhoda, nebo účel? Nevím, ale nelíbí se mi to,“ vysvětluje Koskuba.

„Nechci být cizí loutkou. Nezpochybňuji spojenecké závazky, ale chápu nervozitu části veřejnosti. Kdo by chtěl být pouhým komparsem ve hře mocností? A za posledních 25 let Američané dělali ve světě pořádek mnohokrát – ne jednáním, ale rovnou bombardéry a tanky. A zhusta bez pozvání. A spíše nešťastným způsobem. Obyčejným tamním lidem trpícím pro údajné šíření demokracie není co závidět. Ke všemu mnohé současné nepřátele si Američané přímo vyzbrojili a vycvičili. Toto omlouvá slušné negativní reakce části veřejnosti. Ve svobodné společnosti by to tak mělo být, názory nemusí být přece shodné. Nebo zase musí? Kéž by už byl konvoj ve zdraví doma. A po naší zemi jezdila armáda naše. Kdybychom ji měli a někdo by nerušil zbrojovky. Pochybuji, že jen z humanity,“ uzavřel Koskuba.     

„Té debatě neříkám nic, nejsem ode zdi ke zdi,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Pouze pár deviantů protestuje proti našim bezpečnostním závazkům

„Pokud vím, v ustavujících dokumentech NATO se výslovně zakazuje demonstrace síly. Nevím, proč americká armáda tyto dokumenty nerespektuje a nevidím důvod, proč jí při tom tleskat. V době přesunu jsem pracovně v Bruselu jako každý týden,“ uvedl europoslanec za ČSSD Jan Keller.

„Nepatřím ani k jedné skupině. Průjezd považuji za samozřejmost, kvůli které není potřeba někde demonstrovat ani pro, ani proti,“ sdělil poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Společnost není rozdělena, čtyři pětiny lidí proti konvoji nic nemají, pouze pár deviantů protestuje proti našim bezpečnostním závazkům. Bohužel, média pomáhají dělat humbuk, ale tak to je. Kdyby Američané jeli kolem Hluboké, tak bych jim mával,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Já beru přejezd na vědomí s tím, že je potřebný. Naši účast v NATO podporuji. Těch, kteří protestují, bych se zeptala, zda protestovali tak statečně proti ruským tankům v roce 1968,“ uvedla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Nepatřím k žádné ze skupin. Kolonu považuji za zbytečnou demonstraci síly. Po silnici je přesun neekonomický a zbytečně nebezpečný. Omezuje dopravu a vytváří větší rizika dopravních nehod. Patří na železnici. Nevidím důvod se radovat ani protestovat. Koneckonců jsou to jen vojáci jedoucí do kasáren,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Snad se mi podaří najít místo a čas, bych americké vojáky pozdravil. Za ty, kteří proti průjezdu konvoje protestují, se stydím,“ uvedl poslanec ODS Jan Zahradník.

Odpor proputinovské páté kolony

„Velmi mě pobavil výrok jednoho českého diplomata v tom smyslu, že americký vojenský konvoj je demonstrací síly k zajištění míru. Těžko si to nedat do souvislostí se zjištěním, že USA po celou dobu svojí několikasetleté existence s nikým neválčily zlomek toho času. Patřím do množiny lidí, kterým se to nelíbí, ale žádné akce se nezúčastním,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Jsme řádnými členy NATO, a tak se určitě zúčastním akce, která bude patřit k vítacím. Nejspíš v úterý dopoledne v Praze,“ prozradil poslanec ODS Petr Bendl.

„Dost pochybuji o tom, že se jedná o ´rozdělení společnosti´. Podpora toho, že patříme k Evropě, nikoli k imperiálnímu nebo po sovětských časech tesknícímu Rusku, je v české společnosti jednoznačně převládající a prokremelští ´přátelé´ na tom moc nezmění dnes, stejně jako to nezměnili jejich předchůdci posílající zvací dopisy Brežněvovi. Naši američtí spojenci se vracejí ze cvičení v Pobaltí, které reaguje na zřejmé a reálné ohrožení z ruské strany. Odpor proputinovské páté kolony u nás proti průjezdu konvoje našich amerických spojenců v NATO ukazuje, že propagandistické válce jsme vystaveni již nyní. Věc nestojí tak, že by šlo o střety dvou skupin demonstrujících: prokremelským ´přátelům´ jde především o získávání pozornosti v rozsahu, který si, doufám, nezasluhují,“ soudí poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Nezúčastním se ničeho. Nemyslím si, že přejezd armády USA je něco mimořádného a významného. Je to klasicky mediálně vytvořená bublina, která rozjitřuje společnost,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Pokud americký vojenský konvoj v ČR dočasně nezůstane a nevznikne z něho základna, tak v tom nevidím problém. Jedná se o spojeneckou spolupráci. Není to však důvod k jásání, protože primitivní harašení zbraněmi krizi na Ukrajině stejně nevyřeší. To, že někdo chce cizí armádu na našem území hujersky vítat, není nic nového. To jsme si v minulosti několikrát zažili. A dělají to stále stejné povahy lidí – je to až úsměvné,“ říká poslanec ČSSD Richard Dolejš.  

„Patřím do skupiny, která bude protestovat proti armádě USA. Průjezd jejích vozidel vnímám jako demonstraci síly proti Rusku a ohrožení míru v Evropě,“ upozorňuje poslanec KSČM Jan Klán.

Velká část Čechů ukazuje, že si nevidí ani na špičku nosu

„Za vzrušenou a nekvalifikovanou diskusi u nás se jako Čech stydím. A závidím Polákům, protože drtivá většina tohoto národa ví, kdo je garantem jejich bezpečnosti a že to nikdo jiný, než NATO být nemůže. Velká část Čechů ukazuje, že si nevidí ani na špičku nosu. Pod rouškou fiktivní nestrannosti dávají našim spojencům velmi špatný signál, ba zjevným odporem proti armádě USA vyjadřují sympatie velmocenské politice Ruska. Myslí si, že existuje nějaká neutralita, že by mohla být bezpečná. Jsme malá země a záruku bezpečnosti nám může dát jen pevné členství v NATO. K čemu jsou mezinárodní smlouvy, garance a jiné kecy jasně ukázal Krym,“ uvedl senátor ODS Milan Pešák.

„Myslím, že vše je uměle vyhroceno v duchu válečné hysterie. Nepatřím do žádné ´skupiny´. Vyrostl jsem u slánských kasáren a přejezdy vojenských kolon byly součástí mého mládí,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Zásadně nesouhlasím s demonstrací síly, kterou symbolizuje průjezd amerického konvoje. Protestu se zúčastním v Bohumíně. Veškeré debaty by měly směřovat k jedinému cíli, a to mírovým řešením válečných konfliktů,“ říká europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Poslankyně ČSSD Marie Benešová sdělila, že se nezúčastní žádné z akcí. „Průjezd vojenského konvoje mi nevadí a nevzbuzuje ve mně žádné emoce, natož hysterii. Jsme členským státem NATO, tak tyto vojenské akce vyplývají z našich závazků,“ vysvětlila.

„Je to dost trapná diskuse. Jsme přece členy NATO, a tím pádem by mělo být každému jasné, kam patříme,“ říká poslanec ODS Ivan Adamec.

Průjezd amerického vojenského konvoje přes Českou republiku

Průjezd amerického vojenského konvoje přes Českou republiku nevadí 82 procentům respondentů průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. S přejezdem kolony naopak nesouhlasí 17 procent dotázaných. O chystané akci ví 91 lidí ze sta a víc než dvě třetiny se domnívají, že průjezd konvoje je výrazem spojenectví s NATO.

Spojenectví České republiky s NATO vyjadřuje konvoj pro 69 procent lidí. Pro zhruba pětinu je pak průjezd vojenské kolony výrazem agrese NATO proti Rusku. Za zbytečný rozruch považuje veřejnou diskusi o průjezdu konvoje téměř 60 procent dotázaných. Naopak 39 procent Čechů je za debatu rádo. Průzkumu se počátkem týdne zúčastnila víc než tisícovka lidí.

Po českých silnicích mezi nedělí 29. března a středou 1. dubna projedou tři kolony americké armády z 2. jízdního pluku. Má to být zhruba 120 vozidel a 520 vojáků. Ze cvičení NATO v Pobaltí, které po ruském připojení Krymu vyjádřilo obavu o svou bezpečnost, pojedou na domovskou základnu Rose Barracks v bavorském Vilsecku.

Chystá se několik protestů. První se chystá na čtvrtek ve Vyškově, další například v sobotu na Václavském náměstí v Praze. Obě demonstrace spolupořádá KSČM. Po Praze se mají během soboty konat i další menší protesty. Odpůrci průjezdu spojenecké kolony hodlají také protestovat v pondělí před vjezdem do ruzyňských kasáren. Stejně tak se chytají akce na podporu americké armády a NATO.


 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…