Odsouzený Škárka vysvětlil, proč i on zaškrtil penze seniorům

10.09.2012 10:38

ROZHOVOR Udělal jsem to, co považuji za správné, říká o své středeční podpoře vládního návrhu nižší valorizace důchodů nezařazený a nepravomocně odsouzený poslanec Jaroslav Škárka. Ještě před několika měsíci se ale nahlas hovořilo o jeho možném vstupu do Paroubkovy NS-LEV 21, která kroky Nečasova kabinetu tvrdě kritizuje. S Paroubkem prý Škárka o návrzích zákonů hovoří, společnou taktiku ale oba poslanci nedomlouvají.

Odsouzený Škárka vysvětlil, proč i on zaškrtil penze seniorům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Poslanec Jaroslav Škárka, nepravomocně odsouzený v rámci úplatkářské aféry ve Věcech veřejných ke třem rokům vězení, patří k těm poslancům, u kterých lze jen těžko odhadnout, jak budou hlasovat, pokud se k tématu nevyjádří v médiích. Už se zdálo, že se po námluvách s Paroubkovou NS-LEV 21 zařadí do protivládního tábora stejně jako strana, kterou opustil spolu se Stanislavem Humlem a Kristýnou Kočí. Středeční hlasování o snížení valorizace důchodů ale ukázalo, že levicové směřování nezařazeného poslance není ani zdaleka definitivní a vláda se na něj může občas spolehnout.

Pane poslanče, ve středu jste svým hlasem zachránil nižší valorizaci důchodů, kterou navrhl Nečasův kabinet. Co Vás vedlo k podpoře tohoto vládního návrhu?

Především jsem pouze jedním ze 101 poslanců, kteří nižší valorizaci podpořili. Senát pomohli přehlasovat i někteří opozioční poslanci jako třeba pan Šťovíček z klubu Věcí veřejných.

Pan poslanec Šťovíček ale hlasuje s vládou už tradičně, dokonce i VV to dosud tolerovaly a vysvětlovaly Šťovíčkovou snahou o neprolomení těžebních limitů v jeho regionu. Vy jste proti tomu člověk, který má blízko k NS-LEV 21 a Jiřímu Paroubkovi, který spolu s Jiřím Šlégrem k nekompromisní opozici rozhodně patří. Jak se Vaše hlasování kryje s politikou národních socialistů, kteří se ve volební kampani do krajských zastupitelstev zaměřují mimo jiné na zlepšení životní úrovně seniorů? Respektive cvo Vás motivovalo snížení valorizace podpořit?

Myslím si, že jde o úsporné opatření, které je v tuto chvíli na místě. Naše ekonomika je na tom špatně a musíme šetřit. Toto je jeden z kroků, které považuji za správný.

Jak byste tedy definoval Váš současný vztah ke straně Jiřího Paroubka?

Jsem nezařazený poslanec stejně jako pan Paroubek a další kolegové a kolegyně. Ve věci nějaké bližší spolupráce jsme se s panem Paroubkem dohodli, že až do výsledného rozhodnutí soudu spolupráce mezi námi nebude probíhat.

To je známá skutečnost. Nicméně o vaší spolupráci ve sněmovně se hovořilo. Jak se podpora nižší valorizace důchodů shoduje s tezemi národních socialistů, kteří jsou proti snižování životní úrovně důchodců, které úsporná opatření vlády pravděpodobně přinesou?

Pane redaktore, jsem nezařazený poslanec a nejsem členem žádného klubu, hlasuji podle toho, jaký mám názor.

Komunikujete před hlasováním o klíčových názorech s Jiřím Paroubkem? jak vlastně vypadá ta spolupráce s NS-LEV 21 ve sněmovně?

O návrzích se bavíme, ale pouze na věcné rovině, že bychom si říkali, jak kdo bude hlasovat, to určitě ne.

Máte v plánu pokračování v politické kariéře v případě, že Vás odvolací soud osvobodí? Uvažujete o vstupu do Paroubkovy strany?

Spolupráce s NS-LEV 21 do rozhodnutí odvolacího soudu nebude, takže bych o žádném sbližování nehovořil. Zatím jsme se nedomlouvali a je klíčové, jak rozhodne ten soud. K mé další politické kariéře: Mám občanům co sdělit a rád bych v politice působil i nadále.

Naplňuje Vás práce ve sněmovně nebo uvažujete o nižších patrech politiky, například na úrovni krajů?

Práce na regionální úrovni má svá pozitiva a výsledky vaší práce se dostaví dříve. K těm krajům, jde o předčasnou otázku a odpověď se bude odvíjet od výsledku odvolacího soudu.

Jak vidíte možnost dalšího pokračování Nečasova kabinetu po tom, co minulý týden proběhlo ve sněmovně? Premiér prohlásil, že vládnout bez dostatečné podpory poslanců nemá smysl. Očekáváte konec koaličního projektu?

To není otázka ne mne, ale na pana premiéra. Scénářů je hned několik a já nejsem koaliční poslanec, nemám v této věci dost informací jak a o čem se vyjednává.

Několikrát jste zmínil verdikt odvolacího soudu Máte informaci, kdy by mělo jednání proběhnout?

Snaha pana Bárty a jeho právníků bohužel jednání prodlužuje pomocí právních kliček, týkajících se poslanecké imunity. Takže termín soudu bohužel neznám.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…