Opozice sjela postup Nečase v EU. Vymohl jste málo, hřímali Zaorálek i Paroubek

12.02.2013 17:04

Levice dnes chtěla ve sněmovně prosadit diskusi o využití peněz, které premiér Petr Nečas (ODS) vyjednal pro příštích sedm let na summitu EU v Bruselu. Debatu požadoval místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek, který zároveň žádal po vládě, aby vypracovala strategii pro budoucí čerpání peněz z unijních fondů. Kritikou na vládu nešetřil ani expremiér Jiří Paroubek.

Opozice sjela postup Nečase v EU. Vymohl jste málo, hřímali Zaorálek i Paroubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek ve sněmovně

V končícím sedmiletém rozpočtu mělo Česko k dispozici zhruba 26,7 miliardy eur (necelých 680 miliard korun), v příštím má dostat 20,5 miliardy eur (přes 517 miliardy korun). Původně mělo mít ještě méně, Nečasovi se ale prý hrozbou vetování rozpočtu povedlo sumu navýšit. Podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka to však není úspěch, neboť třeba takové Polsko si vyjednalo více.

„Skutečně z naší strany není představa, která by byla doložitelná nějakým dokumentem, jak s nimi hodláme nakládat," uvedl Zaorálek k chybějící strategii, jež by podle něj pomohla předejít současným problémům s čerpáním unijních dotací, z nichž se prý nepodaří do konce letošního roku využít zhruba sto miliard korun.

Paroubek: Vláda je okolo peněz z EU laxní

Že výsledek evropského summitu není pro ČR žádným vítězstvím, to proklamoval také poslanec a předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek. Podle Paroubka, který sám před lety jako premiér absolvoval podobné vyjednávání pro končící programovací období, byla vládní strategie chybná.

„Metodou práce měla být od začátku, alespoň v posledním půlroce mimořádná vstřícnost, vyvarování se konfliktů s EU," zmínil expremiér pro ČTK, jenž sám pro roky 2007 až 2013 vyjednal pro ČR zhruba 26,7 miliardy eur, tedy okolo 680 miliard korun.

Je třeba ale zmínit, že i evropský dlouhodobý rozpočet byl pro období 2007 až 2013 celkově vyšší než ten nynější, o němž se jednalo v Bruselu v pátek, kde premiér pohrozil již zmíněným vetem.

Podle Paroubka ale vláda od začátku zvolila špatný koncept vyjednávání: Hrozba vetem totiž podle něj byla ukázkou bezradnosti. Paroubek to uvedl i přesto, že hrozba Nečase nakonec donutila partnery brát české požadavky vážně a pomohla navýšení peněz pro ČR o dodatečnou necelou miliardu eur.

Paroubkovi se také nelíbí to, že nynější vláda je poměrně laxní v otázce vyjednávání. On prý oproti Nečasovi při vyjednávání o evropské finanční perspektivě před sedmi lety za britského předsednictví EU byl v kontaktu s britským premiérem Tony Blairem dokonce několikrát.

Já jsem byl v osobním kontaktu s Blairem snad šestkrát

„Během půl roku předsednictví jsme byli v osobním kontaktu snad pětkrát nebo šestkrát, jednali jsme o těch věcech několikrát i po telefonu," podotkl Paroubek a zdůraznil, že takového akčního potenciálu ale nynější kabinet není schopen.

ČTK připomněla, že Česko v příštím programovacím období získá v rámci takzvané kohezní politiky, zaměřené na pomoc chudším regionům, přes 20,5 miliardy eur. Na přímé platby českým zemědělcům by mělo jít 5,4 miliardy eur (136 miliard korun) ve stálých cenách roku 2011 a na podporu venkova dalších 1,9 miliardy eur (48 miliard korun).

Česko bude v přepočtu na obyvatele čtvrtým největším příjemcem evropských peněz, v minulém programovacím období, které domlouval Paroubek, byla na místě prvním.

 

 

 

 

 

 

 


 

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…