Oranžový Sobotka vzkazuje Nečasovi: Reformu ti zrušíme

06.09.2011 14:49

ČSSD se především nelíbí důchodová reforma, kterou se chystá kabinet Petra Nečase protlačit sněmovnou. Zdaníme bohaté, vzkazuje vládě šéf sociálních demokratů.

Oranžový Sobotka vzkazuje Nečasovi: Reformu ti zrušíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Opoziční ČSSD ve sněmovně nepodpoří ani jeden ze zákonů týkajících se důchodové reformy, které připravila koaliční vláda. "Návrhy kabinetu Petra Nečase nejsou skutečnou reformou," zdůraznil na tiskové konferenci předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Navrhovaná podoba reformních zákonů je podle ČSSD nespravedlivá. "Na vytvoření druhého pilíře pro nejbohatší se budou skládat všichni občané, včetně dnešních důchodců," prohlásil Sobotka.

Česká republika je podle něj jednou z mála zemí, kde stávající důchodci přispějí na financování důchodové reformy tím, že se jim po zvýšení DPH zdraží léky a potraviny.

Psali jsme:
Šéf lidovců Bělobrádek: Penzijní reforma je loupež století

Zdanit bohaté

ČSSD navrhuje řešit nedostatky v důchodovém systému zavedením progresivního zdanění, které by méně dopadlo na sociálně slabší obyvatele, doplnil předseda sociálních demokratů Sobotka.

Opozice se proti zavedení takzvaného druhého pilíře důchodové reformy staví dlouhodobě. Nelíbí se jí, že by si lidé v rámci penzijního systému převáděli část peněz ze státního systému na individuální účty u soukromých penzijních společností. ČSSD se bojí například o to, že by lidé o takto naspořené penze mohli přijít vinou nepříznivé situace na akciových a finančních trzích.

SLEDUJEME téma: vládní reformy
SLEDUJEME téma: důchodová reforma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…