Otřesná vražda devítileté Elišky: Takto se naši politici staví k zavedení trestu smrti

12.09.2014 15:59

Devítiletou Elišku z Klášterce nad Ohří policie našla ve středu mrtvou. Dnes české deníky u policejních zdrojů zjistily, že byla brutálně znásilněna a pak uškrcena. Nedalo by se takovým činům zabránit znovuzavedením trestu smrti? „To Ústava ČR jasně vylučuje a případný návrh nemůže projít,“ odvětil na otázku ParlamentníchListů.cz bývalý krajský státní zástupce a nynější senátor Miroslav Antl. Dlouholetý policejní vyšetřovatel Zdeněk Ondráček (KSČM) se vyjádřil k faktu, že obviněný z vraždy má být drogově závislý.

Otřesná vražda devítileté Elišky: Takto se naši politici staví k zavedení trestu smrti
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

Malá Eliška z Klášterce nad Ohří se nedožila ani desíti let. Holčičku totiž policie tuto středu našla zhruba kilometr od jejího bydliště mrtvou. Policisté ale ještě týž den zveřejnili, že devítiletá dívka zemřela násilnou smrtí. Až dnes vyšlo najevo, že dívenku znásilnil s největší pravděpodobností její zvrhlý strýc Roman K., kterému je údajně teprve 25 let. Uvedl to deník Blesk.

Roman K., který je drogově závislý, si podle informací Blesku na svou neteř v úterý po poledni počkal před školou. Není jasné, zda vraždu předem plánoval. Malá Eliška mu ale podle všeho věřila, navíc ho dobře znala a tak pro Romana K. nebylo prý nijak těžké holčičku od školy odlákat.

„Odvedl ji na odlehlé místo nedaleko obce Ciboušov a tam ji znásilnil. Tam bylo také nalezeno její tělo. Podle informací se holčička zoufale bránila a svého vraha silně poškrábala. Kriminalisté tak nepochybně disponují i důkazy z analýzy DNA,“ napsal dnes Blesk.cz.

„Dnes dopoledne byl ze zvlášť závažných zločinů znásilnění a vraždy obviněn pětadvacetiletý muž z Chomutova. Jedná se o osobu blízkou rodině nezletilé dívky," potvrdila k případu v pátek policejní mluvčí Alena Bartošová.

Antl: Zažil jsem nejhorší případy a gaunery

Roman K. zřejmě bude ještě dnes vzat do vazby.

V souvislosti s činem se na českých diskuzních fórech a sociálních sítích začalo hojně diskutovat o znovuzavedení trestu smrti a obecně o tom, zda jsou vraždy dětí českým trestním řádem dostatečně tvrdě trestány. Obě otázky položily ParlamentníListy.cz českým zákonodárcům specializujícím se ve své parlamentní práci na oblast práva.

„Z vlastní praxe vím, že zejména vraždy malých dětí jsou tím nejhnusnějším zločinem, který by si jistě zasloužil trest smrti. Sám jsme coby státní zástupce vyšetřoval i tyto nejhorší případy, byl jsem na místě činu a pak vyslýchal gaunery... Znovuzavedení trestu smrti Ústava ČR jasně vylučuje a případný návrh nemůže projít,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor a někdejší krajský státní zástupce a také bývalý ředitel Úřadu vyšetřování pro ČR Miroslav Antl (bez politické příslušnosti).

„Proto jsem vždy prosazoval tzv. absolutní doživotí, tedy trest odnětí svobody na doživotí s vyloučením návratu odsouzeného na svobodu, a to v nejpřísnějším a nejhorším možném režimu. Osobně doufám, že se pachatel této brutální vraždy už nikdy nedostane ven mezi řádné občany. Pozůstalým vyjadřuji svou nejhlubší soustrast,“ dodal Antl, který je navíc předsedou senátního ústavně-právního výboru.

Ze stejného výboru se negativně proti trestu smrti vyjádřila také senátorka a někdejší ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (SZ). Na dotazy, zda by ona, coby nynější senátorka, zvedla ruku pro zavedení trestu smrti, Wagnerová v SMS zprávě ParlamentnímListům.cz krátce odvětila, že ne. Další vysvětlení nepodala.

Justice bude vždy omylná

„Jsem zásadně proti trestu smrti. Důvod? Poměrně vysoké procento nevinně odsouzených,“ napsal napřed prostřednictvím SMS zprávy ParlamentnímListům.cz poslanec z hnutí ANO a také člen sněmovního ústavně právního výboru Martin Komárek. Později telefonicky svá slova ještě rozšířil.

„Já si myslím, že vražda malého dítěte je z nejodpornějších zločinů, jaký je vůbec představitelný. Já sám jsme otcem pěti dětí a vůbec si nedovedu představit, co bych v takové chvíli dělal. Chápu rodiče, že si myslí, že jenom smrt toho viníka je adekvátním trestem. Ale já jsem zásadním odpůrcem trestu smrti a toto mé stanovisko se nikdy nezmění, protože je poměrně velké procento prokázaných justičních omylů v případě odsouzení k trestu smrti. Samozřejmě, že je strašné, když viník ujde trestu, ale ještě mnohem horší je, když je popraven a státem zavražděn nevinný člověk. A protože justice bude vždy omylná a ta naše je bohužel velice omylná – i když doufám, že to trochu napravíme – tak já budu vždycky proti trestu smrti,“ dodal Komárek.

Někdejší nejvyšší státní zástupkyně a nynější poslankyně a místopředsedkyně sněmovního ústavně právního výboru Marie Benešová (ČSSD) ParlamentnímListům.cz řekla, že také trest smrti odmítá.

„Nebyla bych pro zavedení trestu smrti a ani bych takový návrh nikdy nepodpořila. Nelze se totiž už vracet zpět. Česká republika přijala nějaké závazky a z těch nelze ustupovat pro jednotlivé případy, jež se budou vyskytovat vždy,“ uvedla Benešová.

„Dlouhodobě jsem přesvědčen, že za každou úkladnou vraždu by měl být automaticky stanoven doživotní trest, zejména pokud se týká vraždy na dítěti. Soud by současně mohl po dvaceti letech přezkoumat a zvážit možnost podmínečného propuštění, pokud by pachatel byl napraven a nehrozilo by opakování,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD).

„Nemám důvod v souvislosti s takovýmto hrůzným činem rozpoutávat debatu o trestu smrti,“ sdělil k případu krátce poslanec a člen ústavně právního výboru PS Marek Benda (ODS).

Vývoj kriminalistiky sice je, ale stále ne natolik...

Poslanec z KSČM a také člen sněmovního ústavně právního výboru Zdeněk Ondráček by rovněž pro trest smrti nikdy ruku nezvedl.

„Z toho, co již uvedla matka holčičky, tak bylo zřejmé, že už tuší, odkud vítr fouká, protože na svém facebookovém profilu nechala vzkaz, z něhož by se dalo předurčit, že věděla, odkud by mohlo její dceři riziko hrozit. Takže to byl asi ten první zdroj a myslím si, že policie po něm šla,“ řekl napřed k případu vraždy Ondráček, jenž 17 let pracoval u Policie ČR - byl například vyšetřovatelem Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

„Co se týče trestu smrti, tak samozřejmě při každé takové tragické události se tato myšlenka znovu obnovuje. Když si vzpomeneme na brutální vraždy dětí, tak těch bylo za posledních pět či deset let už několik, a vždycky se toto téma v souvislosti s tím vyrojilo. Myslím si, že když jsme se na začátku devadesátých let rozhodli pro to, že bude trest smrti u nás jako v demokratické zemi zrušen, tak kdybychom jej znovu obnovili, tak je sice pravda, že by se společnost zbavila takového člověka, ale i když dochází k vývoji kriminalistiky, tak stále to není natolik, abychom si mohli ve sto procentech říci, že jsme se nedopustili nějakého justičního omylu. Takže já osobně bych pro zavedení trestu smrti nebyl, a to ani přesto, že jsem byl 17 let vyšetřovatelem a měl jsem na starosti i násilné trestné činy. Myslím si, že pro odsouzeného je pobyt ve výkonu trestu podstatně horší, než by byl pro něj trest smrti,“ sdělil dále ParlamentnímLisům.cz Ondráček.

Může jít i do zabezpečovací detence

Vyjádřil se i k faktu, že obviněný z vraždy Elišky je údajně drogově závislý: „Pokud by se zjistilo, že se toho činu dopustil ve stavu nepříčetnosti, což samozřejmě po požití omamných látek může nastat, tak má k tomu český trestní systém možnost zabezpečovací detence, což existuje pro osoby, které nelze umístit do klasického výkonu trestu odnětí svobody. V takové zabezpečovací detenci mohou tyto osoby být umístěny na neomezeně dlouhou dobu, tedy klidně i doživotně.“

Nelze si ale podle Ondráčka rozhodně plést zabezpečovací detenci s ústavní ochrannou léčbou, odkud může dotyčný i uprchnout.

„Zabezpečovací detence je u nás jen ve dvou zařízeních, a to ve věznici v Brně, což je normální vězeňský areál s tím, že ty osoby nejsou ve vazbě, či ve výkonu trestu, a druhé takové zařízení je v Opavě. Ty osoby odtamtud nemohu uniknout, neboť jsou klasicky střeženy. Něco jiného je ochranné ústavní léčení, což ale není trest, je to ochranné opatření, které je ukládáno a které většinou navazuje na trest, jenž byl uložen. Tam jsou ale vskutku určité typy pavilonů s různou mírou ochrany, takže tam může dojít k tomu, že odtamtud občas někdo uteče,“ dodal k případu Ondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…