PS: Kauce pro obchodníky s benzinem má omezit daňové úniky

15.05.2013 13:00

Poslanecká sněmovna schválila zavedení dvacetimilionové kauce pro obchodníky s benzinem. Opatření má omezit daňové úniky. Návrh nyní dostane k posouzení Senát.

PS: Kauce pro obchodníky s benzinem má omezit daňové úniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rčením pátek je malá sobota se řídí zřejmě i poslanci. Konec zasedání sněmovny je před druhou hodinou odpolední

Poslanci schválili novelu zákona o pohonných hmotách. Ta má omezit daňové úniky při obchodování s benzinem a naftou, ale její hlavní náplní je zavedení dvacetimilionové kauce pro obchodníky. Podle ministra financí Miroslava Kalouska se tyto daňové úniky odhadují na pět až osm miliard korun ročně.

Jak připomněla ČTK, novela má zabránit zejména tzv. karuselovým podvodům, kdy se pohonné hmoty přeprodávají mezi řetězcem účelově založených firem. Kauce má ztížit zakládání těchto firem.

Distribuce pohonných hmot bude podle předlohy koncesovaná živnost. Zápis obchodníka do registru distributorů už nebude automatický; celní úřad bude v řízení posuzovat, zda splnil zákonné podmínky. Úřad bude mít také pravomoc registraci zrušit. Za obchodování s pohonnými hmotami bez registrace nebo v rozporu se zákonem bude hrozit postih do výše požadované kauce.

Až 70 nastrčených firem

Generální ředitel Generálního finančního ředitelství ČR Jan Knížek již dříve podle ČTK uvedl, že řetězce, přes které se podvody odehrávají, obsahují třeba až 70 nastrčených firem. Daňoví podvodníci by tak za každou z nich museli složit dvacetimilionovou kauci.

"To už nejsou tak malé peníze, o kterých by finanční správa a potažmo hlavně finančně analytický útvar ministerstva financí nevěděl, odkud tečou, kde se vzaly, a mohli jsme učinit i preventivní kroky, aby tyto peníze neutekly," upozornil Knížek.

Kauce se ale nelíbí například Společenství čerpacích stanic, které její výši již dříve kritizovalo. Podle společenství jde o rozporuplné opatření, které odstraní z trhu stovky poctivých firem.

Ministr Kalousek dnes zdůraznil, že návrh podporuje i Unie malých a středních distributorů a že nejde o "politickou vymyšlenost". Ministerstvo financí podle něj původně prosazovalo kauce dokonce 30 milionů. Varoval, že dalším snížením by už toto opatření ztratilo svoji účinnost. Ministr průmyslu Martin Kuba upozornil, že návrh se týká velkoobchodu, a nikoli maloobchodu.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…