Pane premiére, pokud je ministr Pelikán v Dillí, ať se už nevrací! Těžká kanonáda Marka Bendy ve sněmovně

22.10.2015 16:58

Poslanci se odpoledne vrhli na ústní interpelace. V dotazu položeném premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) zazářil třeba poslanec ODS Marek Benda. Ten se totiž tázal Sobotky na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. „Ministrovi se říká paní Colombová, neboť nikdo už neví, jak vypadá,“ cílil spolu s dotazem na Sobotku Benda. A tázal se jej, kde se nyní ministr nachází. Pokud je prý v Dillí, tak Sobotkovi radí, aby se již nevracel.

Pane premiére, pokud je ministr Pelikán v Dillí, ať se už nevrací! Těžká kanonáda Marka Bendy ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Při ústních interpelacích v Poslanecké sněmovně občas padají z poslanců perly. Tak třeba Marek Benda z ODS měl na premiéra Bohuslava Sobotku vtipný dotaz. Šlo mu totiž o to zjistit, kde se právě nachází ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Ten se totiž už po nějakou dobu neukazuje ve Sněmovně a jak včera při debatě o státním rozpočtu vyšlo najevo, prý Pelikán medituje v Indii. Včera to zmínil v poznámce o absenci ministrů při hlasování o rozpočtu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Ministrovi se již obecně ve Sněmovně přezdívá ´paní Colombová´. Všichni o ní slyšeli, ale nikdo ji nikdy ještě neviděl. Ministr vzhledem k tomu, že na interpelacích byl jenom jednou, tak je těžko možné se ho ptát. A dobře víte, že už i na ústavně právním výboru - a to napříč politickým spektrem - došla trpělivost s tím, jak ministr Pelikán nechodí nikam, nebaví se s nikým a jediné, co umí, je dělat tiskové konference, na kterých představuje návrhy, které nemají šanci projít. Prostě trestní řád nebude a práce na samotném Ministerstvu spravedlnosti se také zastavily,“ zmínil na adresu Pelikána Benda.

„Píšeme Bílou knihu soudnictví, no, až ji napíšeme a dostaneme to povolené od ministra, tak vám ji ukážeme...No tak to už mi připadá, že si někdo dělá legraci. A současně běží zprávy o tom, že pan ministr se nachází v Dillí, anebo se ukrývá v Česku neznámo kde, aby mu nemohla být doručena obálka s pruhem. Pustil jste pana ministra do Dillí, nebo se ukrývá i před vámi?" otázal se premiéra následně Benda.

Sobotka: Nevím, kde je

„Tak předně, i já jsem se snažil zjistit, jak je to s panem ministrem Pelikánem. Pan ministr čerpá dlouhodobě plánovanou dovolenou a bude ji čerpat 14 dní. A nevím, kde ji čerpá. Já jsem byl ale jím samotným informován dlouho dopředu o tom, že bude čerpat dovolenou, ale již jsem nedomyslel, že to bude kolidovat se schůzí Sněmovny, kde bude tak poptáván. Budu s ním určitě hovořit po jeho návratu z dovolené a budu chtít, aby Ministerstvo spravedlnosti plnilo úkoly, které má na stole,“ odvětil Bendovi předseda vlády.

Občanský demokrat však nebyl s jeho odpovědí viditelně spokojen. Prý je Sobotka přece jen předsedou vlády a je na něm, když někdo přestane úplně fungovat, aby ho vyměnil.

„Já se obávám, že ani na ministerstvu a ani v odborných kruzích už není nikdo, kdo by si pamatoval, jak pan ministr vypadá a kdo by věděl, co má v plánu. A já vás vyzývám, aby se pan ministr z dovolené už nevracel,“ poznamenal uštěpačně Benda.

„Rozhodně by se nedalo říci, že nikdo neví, jak pan ministr vypadá. Já si to ještě pamatuji, neboť pan ministr dochází pilně na jednání vlády,“ odvětil na to Sobotka s úsměvem a s tím, že je ale legitimním cílem opozice vidět práci ministrů černě a kritizovat ji.

Práce na knize nejsou k dohledání

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán chce společně se soudci nastavit jasná pravidla pro soudní systém na příštích deset let. Společně by měli vytvořit tzv. Bílou knihu justice. Vypracování dlouhodobější koncepce pro soudní systém patří k Pelikánovým prioritám v úřadu. Po první schůzce s předsedy krajských a vyšších soudů proto oznámil, že by ji chtěl vytvořit na základě vzájemné spolupráce. To Pelikán zveřejnil letos v březnu při nástupu do ministerské funkce. Jenže ani po několika měsících - podle některých politiků - nejsou vidět žádné pokroky v práci na knize. V červenci médii proběhla pouze kratičká noticka z Ministerstva spravedlnosti o tom, že "začala pod taktovkou Pelikána vznikat dlouhodobá koncepce soudnictví, tedy tzv. Bílá kniha justice". Bližší informace k tomu ale ministerstvo tehdy nesdělilo.

Zvláštní je, že se Pelikán pro tyto dny omluvil z jednání Sněmovny "z osobních důvodů", podle mluvčí ministerstva je však opravdu na dovolené, kterou spojil s prací na takzvané Bílé knize justice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…