Peake se znovu naštvala. A Bárta dává rady "řiťolezcům" Josefa Dobeše

22.12.2012 19:38

Podle Víta Bárta „z tohoto mračna nezaprší“. Na mysli má slova Josefa Dobeše o tom, že již s devíti poslanci dojednal podporu vládě poté, co z koalice odejde LIDEM. Stejně tak se tato možnost nezamlouvá ani Karolíně Peake.

Peake se znovu naštvala. A Bárta dává rady "řiťolezcům" Josefa Dobeše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na zasedání sněmovny je veselo i vážno. Posuďte z výrazů sami

„Informaci, že Josef Dobeš v předvánočním čase shání nesourodou skupinu poslanců typu Kočí, Škárka, která by mohla podpořit vládu, považuji za alarmující. Nepovažuji za možné a pro občany přijatelné, aby se vláda do konce svého funkčního období opírala o nejistou většinu, která bude výsledkem pokoutních dohod,“ míní šéfka LIDEM Karolína Peake.

Po vánočních svátcích tak bude jednat s předními představiteli ODS a TOP 09 o dalších možnostech. „Věřím, že ani ODS a TOP 09 by nebyly ochotné do takového projektu vstoupit,“ tvrdí bývalá ministryně obrany.

Josef Dobeš prý sehnal dostatek hlasů pro přežití vlády

Poté, co ji z jejího postu odvolal prezident na návrh premiéra Petra Nečase, několik poslanců LIDEM ohlásilo konec koalice. Stejně tak i Peake. Vzápětí se však v médiích objevila slova bývalého véčkaře Josefa Dobeše o tom, že shání podporu vládě mezi opozičními i nezařazenými poslanci, jako je on.

Dobeš prý podporuje pokračování ODS a TOP 09, protože chce odstřihnout od vlády stranu LIDEM a její šéfku Peake. "Poté, co jsem se dozvěděl, jak Karolína Peake vydírá a vyhrožuje, tak jsem den a půl jednal s kolegy," vysvětloval v deníku Právo Dobeš.

Já to říkal, vysmívá se Bárta

Jenže to mu nevěří ani poslanec ODS Marek Benda, ani Vít Bárta z Věcí veřejných. „V pátek jsem si spolu s Radkem Johnem dělal na tiskové konferenci legraci, že se ze strany LIDEM odštěpí strana BUDEM, kterou předseda VV okamžitě a trefně překřtil na NEBUDEM. Prognózoval jsem, že souboj o korýtka se povede mezi nezařazenými poslanci a pseudostranou LIDEM v paranoidním závodu, jaká obskurnější parta zrádců odrbe ty ostatní a s touhou po moci a milionech zaboří svou hlavu do Nečasova zadku,“ komentuje ostře situaci.

„Josef Dobeš je skvělý psycholog a zná teorii davové psychózy skrz na skrz. Když vyvoláte dojem, že potřebujete osmičlennou partu, a začnete volat, že zbývají poslední dvě místa, vznikne boj řiťolezců, v němž ale vyhrává jen šéf zájezdu, který nakupuje levně podporu vlády, byť autobus má prázdný. Mimo jiné i proto se vzedmula taková mediální vlna místo velkého zákulisního tichého vyjednávání,“ vysvětluje na svém webu Bárta.

A vyjmenovává. „Josef Dobeš je ochoten spojit se s poslanci Kristýnou Kočí, Jaroslavem Škárkou, Jiřím Šlégrem, Milanem Šťovíčkem, s bývalými členy ODS Radimem Fialou, Pavlem Bémem, Michalem Doktorem a dvěma poslanci, kteří v dubnu odešli z VV spolu s Peake, ale nejsou členy LIDEM - Radimem Vysloužilem a Martinem Vackem.“

Zároveň Bárta dodává své argumenty – mezi těmito jmény je prý několik, kteří mu řekli, že do spojení s Dobešem nepůjdou. „Takže rada řiťolezcům - nenechte se koupit levně a rada národu - nenechte si kazit Vánoce, neboť z tohoto mračna nezaprší,“ dodává Bárta.

Podobně Dobešovi nevěří ani zmíněný poslanec Benda. "Při vší úctě k němu, nevěřím, že v pátek, poslední den před Vánoci, to stihl," uvedl skepticky pro server Týden.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…