Pitomí spratci, co zaslouží na prdel. To nám doopravdy napsal poslanec

25.04.2013 6:38

ANKETA Spor mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a prezidentem republiky Milošem Zemanem ohledně jmenování velvyslanců začíná nabírat na obrátkách. Schwarzenberg pohrozil, že pokud by se na jmenování a kontrasignaci velvyslanců dohodl prezident s premiérem, odešla by TOP 09 z vlády.

Pitomí spratci, co zaslouží na prdel. To nám doopravdy napsal poslanec
Foto: hns
Popisek: Poslanec za VV Otto Chaloupka, koláž

ParlamentníListy.cz informovaly, že Zeman uvažuje o tom, že pokud se nedohodne s ministrem zahraničí, bude hledat dohodu s premiérem. Podle Ústavy totiž velvyslance jmenuje prezident republiky a jmenování kontrasignuje premiér a není třeba se na nic ptát ministra zahraničí.

Zeman v úterý při návštěvě Vídně pronesl, že věří v brzké ukončení sporu. „Ústava České republiky naprosto jasně říká, že velvyslance jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. Jsou zde dvě varianty - buď se dohodnu s ministrem zahraničí, nebo se dohodnu s panem premiérem,“ řekl prezident.

Schwarzenberg ještě v pondělí pro ParlamentníListy.cz uvedl, že by dohoda mezi prezidentem a premiérem znamenala odchod TOP 09 z vlády. „Kdyby k tomu došlo, tak by to nebyl důvod pohrozit odchodem z vlády, nýbrž příčina okamžitého konce koalice a vlády,“ vzkázal také Schwarzenberg.

Zbytečně se ztrapňuje. Je to nedůstojné vydírání

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co říkají tomu, že Schwarzenberg pohrozil odchodem TOP 09 z vlády, pokud prezident a premiér využijí svých ústavních pravomocí a dohodnou se na jmenování a kontrasignaci velvyslanců.

Levicoví politici často vyzývají Schwarzenberga, aby jim udělal radost, dotáhl to do konce a položil vládu. Politici ODS to často berou za vydírání.

„Není to poprvé, kdy Karel Schwarzenberg takhle vyhrožuje odchodem TOP 09 z vlády. Nikdy k tomu nedošlo a nedojde ani teď - zbytečně se tak ztrapňuje. Pokud by však tentokrát Karel Schwarzenberg vládu skutečně položil a následovaly by rychle sněmovní volby, určitě by to většina národa ocenila,“ říká první místopředseda ČSSD a jihočeský hejtman Michal Hašek.

„Myslím, že je to nedůstojné vydírání. Ministr zahraničí má být především diplomat,“ domnívá se předseda zahraničního výboru sněmovny David Vodrážka.

Chápu ho. Ministr má mít kontrolu nad velvyslanci

Podle předsedy NS-LEV 21 a poslance Jiřího Paroubka se ale Schwarzenberg zachoval vcelku logicky: „Pak může ministra zahraničí dělat ve vedlejšáku Hynek Kmoníček. Za zahraniční politiku nese odpovědnost vláda a ve vládě je nositelem úkolu v této oblasti podle kompetenčního zákona ministr zahraničí. Prezident může vyjevit své přání v personální oblasti a to je vše.“

I místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek Schwarzenberga chápe: „Nic jiného mu nezbylo. Je to ale absurdní. To je nepřijatelné pro jakéhokoli ministra zahraničí. To by nemohl vůbec řídit ministerstvo, kdyby ztratil vliv na velvyslance.“

Kníže kvůli své ješitnosti položí vládu

Poslanec Josef Dobeš nebere Schwarzenbergovy výhrůžky na lehkou váhu. „Osobní malichernost a osobní ješitnost, to je to nejhorší, co v politice může být. Byly tady kauzy Parkanová, Šiška, a jelo se dál, ale když jde o jeho osobní ego, tak se obávám, že vskutku může hrozit pád vlády. Jedna věc je ústavní zvyklost, druhá věc je, že prezident a premiér mají vskutku právo se takto dohodnout. Vláda tedy nepadla kvůli důležitým důvodům, ale může padnout kvůli Schwarzenbergově ješitnosti. Úcta k němu u mě velmi klesla,“ řekl redakci poslanec Josef Dobeš.  

„Jsem naprosto nadšen. Po dlouhé době jsem se na české politické scéně opravdu zasmál: 'Pokud mě Nečas a Zeman 'obejdou', je to konec vlády.' Skvělý výrok! Ani jednomu ze tří účastníků tohoto 'sendviče' to nezávidím, ale pokud chce pan kníže nadřadit své osobní – a souhlasím s Petrem Nečasem, že poněkud dětinské zájmy – nad zájmy české zahraniční politiky, pak je nejvyšší čas, aby skutečně udělal to, čím poněkud vydírá ústavní činitele,“ uvedl poslanec ODS Pavel Bém.

„Pád vlády bych uvítal, ale naschvály Hradu vůči vládě nejsou dobré pro diplomacii a jsou nedobrým znakem poloprezidentského systému,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Chová se jak malé pitomé dítě

„Celý dětinský spor a neochota dohodnout se poškozuje Českou republiku. Ministra zahraničí zbytečně hystericky eskaluje spor přes média a zatahuje do něj premiéra v reakci na výroky, které premiér nevyvolal,“ myslí si místopředseda sněmovního zahraničního výboru David Šeich z ODS.

„Petr Nečas nepatří mezi odvážné premiéry, kteří jsou ochotni riskovat své místo. Nepochybně tedy Karlu Schwarzenbergovi ustoupí. Ale pokud by se Miloši Zemanovi podařilo vystavit tímto způsobem 'stop vládě', bylo by to zajímavé,“ míní předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka uvedl, že ho už snad celý spor ani nezajímá: „Nejvyšší představitelé země se chovají jako rozmazlení nepříliš bystří spratci a dělají nám ostudu všude, kde můžou. U malých pitomých dětí by se podobné chování řešilo opakovaným výpraskem na prdel. Co ale udělat s dospělým, který se takhle chová, já nevím. Možná by to ale věděli ti géniové, kteří si tyto politiky zvolili.“

Vláda padne. Dle plánu. Volby v říjnu

„Vše běží, jak má – tedy, jak se vybrané osoby dohodly. Tedy, že padne vláda a volby budou letos v říjnu, v čase, kdy to bude nejvýhodnější pro ČSSD, TOP 09 a SPOZ. A já osobně doufám, že případný pád vlády a pak možná i přetahování poslanců definitivně veřejnost přesvědčí, že řešením nejsou nové volby a nová vláda ČSSD s TOP 09 a zemanovci, ale radikální změna kolabujícího systému směrem k přímé demokracii a oddělení zákonodárné moci od vlády, což znamená, že vládu má sestavovat přímo volený a přímo referendem odvolatelný prezident v mantinelech daných zákony, které schvalují přímo volení i přímo referendem odvolatelní poslanci. Tuto změnu Ústavy prosazuji, přímou volba a také odvolatelnost politiků, jasnou hmotnou a trestní odpovědnost politiků a oddělení zákonodárné a výkonné moci,“ uvedl senátor Tomio Okamura.

„Ministr zahraničí, který nechce respektovat Ústavu ČR, na jejíž dodržování přísahal, a nebo si již pro svůj věk nepamatuje, jaké jsou jeho kompetence, by měl být okamžitě odvolán premiérem z funkce. Rovněž okamžitý odchod TOP 09 a Starostů z vlády spojený s odchodem svých dalších ministrů za TOP 09 a podivné sdružení Starostů, zejména Kalouska a Hegera, by jenom prospěl všem občanům naší vlasti. Ať už konečně odejdou a přestanou neustále vydírat. Jak tomu bylo například u církevních restitucí. Bude to pro nás všechny daňové poplatníky i mnohem, mnohem levnější,“ říká senátor SPOZ Vladimír Dryml.

„Už aby to bylo. Končí doba, kdy tyto funkce předseda TOP 09 rozdával svým kamarádům. Chápu, že se mu rozdílný postoj prezidenta nelíbí,“ reagoval místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach.

Kalousek dorazí polomrtvou ODS

„Nic tomu neříkám. Topka hrozila odchodem z vlády už tolikrát, že to nikoho nezajímá. Až Schwarzenberg jmenuje Klausovou, tak to všechno utichne,“ říká senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Myslím si, že dnes je možné očekávat v koalici vše. TOP 09, což je dnes pan Miroslav Kalousek, by předčasnými volbami dorazila polomrtvou ODS,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Poslanec ODS Jan Florián říká, že celá věc se mu jeví jako zbytečná přetahovaná, neboť prezidentská kampaň již skončila. Podle něho to nepůsobí dobře navenek.

„To, že na našich zastupitelských úřadech přesluhují diplomati a noví nebyli jmenováni, je neschopnost se s hlavou státu dohodnout – to má být přece priorita ve všech vyspělých demokraciích. Má jít především o hájení zájmů České republiky. Pokud chce pan ministr Schwarzenberg z vlády odejít, ať tak učiní. Silný mandát přímo zvoleného prezidenta Miloše Zemana a jeho názory na personální obsazení zastupitelských úřadů by neměly být takto ignorovány,“ dodal Florinán.

„Možná silácká slova, i když se domnívám, že slabý premiér Nečas není tím, kdo by riskoval pád vlády a svůj odchod do zapomnění. Tato vláda, jež je nejhorší vládou v novodobé historii ČR, která se zabývá jenom vlastními problémy, její hospodářská politika je katastrofální, měla skončit už dávno,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Topkaři, polévejte si přirození vlažnou vodou

„Beru to jako jeden z nešťastných mediálních vzkazů,“ uvedla první místopředsedkyně LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilová.

„Do práce nechodili ministři TOP 09, jelikož jim vadil pan Bátora, nyní bouchají dveřmi skrze jiné personální věci. Zdají se mi být nějací přecitlivělí. Snad je to jarním pučením? Měli by se více procházet a opustit posttraumatické období prezidentské volby. Případně si polévat přirození vlažnou vodou, prý to zmírňuje návaly. Směšné, velmi směšné, mi to připadá,“ řekl redakci poslanec Michal Doktor.

„Domnívám se, že TOP 09 potřebuje vycenit zuby na ODS a upoutat pozornost,“ komentoval spor poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Poslanec ODS Aleš Rádl připomněl, že se Nečas vyjádřil tak, že se nechystá se dohodnout jenom s prezidentem. „Takže je takové prohlášení ze strany ministra zahraničí spíš projev nějaké hysterie a siláckého rozrážení otevřených dveří. A kdyby ministr zahraničí v předtuše vlastního prezidentování neodvolal tolik velvyslanců, aby měl z čeho odměňovat ty svoje podporovatele, tak by tahle situace dnes vůbec nenastala. Takže pan ministr se do téhle prekérky vmanévroval sám,“ dodal Rádl.

Kolikrát kníže pohrozil odchodem...

Poslanec VV Petr Skokan připomíná, že prezident Zeman deklaroval od samého počátku, že nebude poslušným prezidentem, ale naopak, že se bude snažit aktivně působit svým vlivem na současnou politiku a prosazovat změny: „Jeho postup v případě kontrasignace velvyslanců je v souladu s Ústavou, prezident ukazuje, že je zkušeným politikem, který bude umět prosadit svou dostupnými prostředky. Což je jeho výsostné právo.“

„Chování ministra zahraničí vnímám jenom jako prázdné gesto, které má vyvolat emoce u jeho skalních příznivců. Jsem přesvědčen, že z tohoto obláčku nezaprší, pan Schwarzenberg to se svou demisí nemyslí vůbec vážně. Evidentně neuvažuje o variantě, že by pan prezident jeho demisi mohl přijmout. Vyhrožování není na místě. Pokud je chlap, tak to udělá bez řečí. V opačném případě bude vypadat jako mluvka,“ dodal poslanec Skokan.

Skokan vnímá Schwarzenbergovo gesto jako prázdné harašení politickou zbrojí: „Kolikrát jsme slyšeli z úst pana Schwarzenberga zásadové NE, a pak následoval ústup. Jen namátkou: u kauzy Čunek a tlaku na jeho odchod z vlády, u kauzy Bátora, u jmenování pana generála Picka, u nedotknutelnosti Drábka a jeho sKarty, u evropského tajemníka a podpory takzvaného eurovalu, u vůle darovat vysokou půjčku na záchranu zahraničních bank skrze MMF a ještě by se pár dalších momentů našlo. Jeho prohlášení mě tedy ponechává chladným. Mrzí mě, že kalí pověst naší diplomacie v zahraničí. Cizina dostává důkaz, že jsme schopni se hádat o diplomatický sbor, ač Ústava ČR mluví jasně.“

Pane premiére, podepište to. Ať jde kníže z vlády

„Už to, aby Schwarzenberg odešel z vlády, by měl být dostatečný důvod, aby se prezident a premiér na kontrasignaci dohodli. Představa, že by se Schwarzenbergem opustil vládu i tak skvělý ministr, jako je Kalousek, je prostě úžasná. Jenže si myslím, že i kdyby TOP 09 z vlády odešla, on by si našel jinou stranu, do které by přeskočil jen, aby ve vládě mohl zůstat. Ale svou pohrůžku myslí Schwarzenberg určitě tak vážně, jako ji v závěru roku myslela jistá Karolína,“ řekl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Poslanec ČSSD Richard Dolejš považuje Schwarzenbergovo jednání za trapné vydírání: „Nevěřím, že z tohoto mráčku bude bouřka. Pan ministr Schwarzenberg nezapře, že TOP 09 má lidovecké kořeny. Ti na vydírání koaličních partnerů postavili politiku. V tom má velkou praxi také Miroslav Kalousek, který stál právě v čele lidovců. To on rozhodne o osudu vlády. Kompetenční spory nejsou tou pravou rozbuškou. Každý ministr by měl ctít kompetence jednotlivých ústavních činitelů.“

„Odejít by měla celá vláda. Škod už v této zemi nadělala dost,“ říká poslankyně KSČM Marta Semelová.

Dozvuky prezidentské volby

Podle europoslance ČSSD Libora Roučka v českém politickém systému velvyslance ministr zahraničí navrhuje, vláda schvaluje a prezident jmenuje: „Je tudíž v zájmu stability i pověsti naší země ve světě, aby se tito tři aktéři rozumně dohodli. Odstoupení ministra zahraničí není řešením, protože podobná krize se může opakovat kdykoli v budoucnosti i s jakýmkoli jiným ministrem.“

Europoslanec ODS Hynek Fajmon vnímá spor jako dozvuky prezidentské volební kampaně: „Prezident, premiér a ministr zahraničí musí při jmenování velvyslanců postupovat po vzájemné tiché dohodě a nehrát divadlo v médiích. Je to nechutné a v civilizovaném světě nenormální. Posouvá nás to k balkánským poměrům.“

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby ministr sám postrádá diplomatické vzdělání, které u jiných vyžaduje: „Jinak teatrální odcházení z této vlády je už dosti obehraný kus. Má snad více repríz než Havlova hra. Jen se to nikdy neodehrálo. Byť zájem diváků o konec by tady byl.“

„Planá naděje, že by tahle nemožná vláda skončila dřív. Ale zní to hezky,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Dětinský a trapný

„Vůbec se tím nehodlám zabývat. Jsou to výkřiky do tmy,“ reagovala poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky by sice odchod Schwarzenberga a TOP 09 z vlády byl dobrou zprávou pro většinu občanů, ale jde jen o opakované gesto k vynucení požadovaného jednání koaličního partnera.

Premiér Nečas sám na slova Schwarzenberga reagoval, že prý nebude narušovat zaběhnuté ústavní postupy - velvyslance navrhuje ministr zahraničí, schvaluje vláda a jmenuje prezident s kontrasignací premiéra.

„V této věci musí dojít ke konsenzu mezi ministrem zahraničí, prezidentem a premiérem, přičemž prezident podle Ústavy velvyslance nenavrhuje. To by znamenalo posun k poloprezidentskému systému, což odporuje našemu ústavnímu rámci. Spor mezi prezidentem a ministrem zahraničí o jmenování velvyslanců je dětinský a poškozující naši zemi. Silácké hrozby ministra Schwarzenberga považuji za trapné. Dobře ví, že se vždy důsledně držím ústavních zvyklostí. Ke změně mého postoje mne může přimět pouze pokračování podobných hloupých a neprozřetelných výroků ze strany ministra Schwarzenberga,“ dodal Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…