Podělal to Zeman? Našli jsme politiky, kteří fandí jeho vtipu o zastřelení Sobotky

26.01.2016 17:07

ANKETA „Nemá smysl řešit nadsázku.“ „Prezident je šprýmař.“ „Premiér není chlap, jinak by to přešel.“ I takové reakce zaznamenaly ParlamentníListy.cz v souvislosti s výměnou názorů mezi prezidentem a premiérem kvůli žertování hlavy státu o použití zbraně kalašnikov. Politolog Josef Mlejnek je ale přesvědčen o tom, že tady sranda končí. „Žádný zodpovědný politik takové věci nemá říkat už jen proto, že ve společnosti je jedno promile pošuků, kteří něco takového pak mohou skutečně udělat. Může jim dát impulz.“

Podělal to Zeman? Našli jsme politiky, kteří fandí jeho vtipu o zastřelení Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Naprosto nepřípustné prohlášení, nebo jen nevinný žert? Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna by situaci nedramatizoval: „Četl jsem i další pokračování citátu, a to, že pan prezident by doporučoval demokratickou cestu. Myslím si, že tento bonmot určitě všechny zaujal. Pan prezident takový je, je to šprýmař,“ reagoval Foldyna. „Jak znám prezidenta, není příznivcem nedemokratických principů a násilí. Takže bych určitě výroky nepřeceňoval. Je nutné se věnovat vážnějším věcem. Samozřejmě že společnost je rozjitřená a pak si mohou některá slova lidé vykládat jinak, než byla myšlena, takže pan premiér mohl být znepokojen. Já bych se ale věnoval dalším věcem,“ dodal.

Připomeňme, že prezident Miloš Zeman v reakci na dotaz jednoho z občanů v Tišnově o tom, jakým způsobem se lze zbavit premiéra Bohuslava Sobotky, odpověděl: ,,Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby.“ Přičemž vzápětí dodal: „A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“

Sobotka pak vrátil úder, když pro novinky.cz prohlásil: „Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele.“ A ozvala se spousta dalších politiků, kteří velmi rázně Zemana odsoudili. “

A prezidentův způsob žertování se nelíbil ani místopředsedovi ÚV KSČM Petru Šimůnkovi: „Výroky pana prezidenta jsou opravdu hodně rozdílné a já je nerad hodnotím, ale protože jsem sám klidnější povahy a nemám vůbec rád násilí, nemohu s ním zásadně souhlasit.“

Veleba: Prezident používá železnou logiku. Premiér není chlap, jinak by nadsázku přešel

Tragicky by situaci naopak neviděl senátor Jan Veleba: „Nehájím prezidenta v každé situaci. Ale kdo prezidenta zná, ví, že rád nadsazuje a používá bonmoty, ale také železnou logiku. Vzpomeňte si, když říkal, že na Národní třídě nebyl žádný masakr, a tenkrát se opřel o lingvistický význam slova, kdy masakr znamená krveprolití. Samozřejmě to byla velká nadsázka,“ dodal.

Na adresu premiéra pak zmínil: „Kdybych byl v roli premiéra, vůbec bych si toho nevšiml. Jenže on nikdy nebyl v reálném životě, vždy se pohyboval jen v politice, a tím je poznamenaný. Je to jen další zbytečná šarvátka. Reakce jsou podle mého názoru neadekvátní. Prezident myslel výrok samozřejmě v legraci a premiér to převádí do pozoruhodného závěru, že veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. To je úsměvné. Není to chlap. Kdyby byl, přejde to. Tečka,“ dodal rázně. 

Okamura: Občané jsou bezmocní. Prezident nikdy rámec ústavnosti nepřekročil

A podobně se na celou věc dívá i předseda SPD Tomio Okamura: „Určitě nemá smysl řešit nadsázku. Prezident je jedním z garantů ústavnosti a nikdy její rámec nepřekročil. To, že občané jsou bezmocní a nemají šanci vymoci, aby politici včetně premiéra hájili jejich zájmy a nejednali proti jejich většinové vůli, je realita, na kterou se skutečně dá reagovat buď nadsázkou, nebo vážně míněnou změnou ústavy, která ukotví funkční referendum, odvolatelnost politiků a jejich přímou osobní, hmotnou a trestní odpovědnost. Tyto tři zákony jsem ve Sněmovně navrhl, ale vládní koalice spolu s takzvanou opozicí mi je všechny zamítla,“ dodal.

Doubrava: Pan premiér to zřejmě nepochopil. Určitě ho nikdo nezastrašoval

Senátor Jaroslav Doubrava reagoval pro ParlamentníListy.cz takto: „Ten výrok je trochu na hraně, ale určitě tím pan prezident nemyslel, aby se útočilo na Bohuslava Sobotku. Já jsem u toho nebyl, jak to říkal, ale z toho, co jsem četl a slyšel, Miloš Zeman odpověděl na dotaz z publika. Ta první jeho odpověď byla myšlena vážně, demokratickou cestou, volbami, ta druhá reakce už s nadsázkou. Samozřejmě že nešlo o zastrašování předsedy vlády a jeho rodiny. Pan premiér to zřejmě nepochopil.“     

Jan Zilvar, místopředseda Úsvitu, by vyjádření příliš nezkoumal: „Pan prezident určitě mluvil v nadsázce, a kdo chce, může to zkoumat. Je ale pravda, že kdyby se vláda premiéra Sobotky skutečně vážně zabývala problémy, které lidi nejvíce trápí, nemohl by si pak Miloš Zeman dělat na jeho adresu žádné vtipy.“ 

Podle Chovance byl žert nevkusný. Gazdík byl zděšen a šokován

Zatím to ale vypadá, že většina politiků pro hlavu státu pochopení nemá. A to ani za jistého předpokladu, že šlo o nadsázku. „Vpravdě státnická rada. Zvlášť teď, v době hysterických bojůvek, které si hrají na ‚vlasteneckou domobranu‘, k nezaplacení,“ uvedl na Facebooku předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

S reakcí přišel na sociální síti  i poslanec Martin Komárek (ANO). „Z čistě logického hlediska má pan prezident pravdu. Měl však pro pořádek dodat, že tyto dvě možnosti platí i pro něj a pro všechny svobodné politiky, kteří nechtějí odstoupit,“ uvedl.

„Nevkusné žerty o použití zbraní vůči představitelům státu jen přilévají olej do ohně,“ konstatoval na svém twitterovém účtu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Svou reakci připojil na sociální síti i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Po podpoře extremismu a fašizace společnosti Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?“ zeptal se.

„Jsem zděšen a šokován. Doufám, že ze strany pana prezidenta šlo pouze o nejapnou legraci, která jeho úřadu není hodna,“ uvedl pro server Novinky.cz Petr Gazdík (STAN).

„Odmítáme výroky prezidenta republiky Miloše Zemana, ve kterých se prezident při veřejné debatě nevkusně vyjádřil o použití zbraní vůči předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi. Jsme přesvědčeni, že podobné výroky ústavních činitelů, jakkoli snad myšlené a řečené v nadsázce, jsou zcela nepřijatelné a nevhodné. Pouze narušují politickou kulturu a komunikaci mezi ústavními činiteli a mohou přispívat ke zvyšování napětí a nenávisti ve společnosti. Úkolem všech představitelů státu musí být naopak maximální snaha zamezit šíření chaosu a strachu, které v současné migrační vlně stále častěji vyvolávají xenofobové a rasisté. Toho nedosáhneme nevkusnými výroky, ale jen společnou intenzivní prací a přinášením odpovědných řešení problémů, kterým naše země a občané čelí,“ uvedli ve společném prohlášení předseda Senátu Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD).

Ovčáček: Dospěli k závěru, že pan prezident chce zabít premiéra demokratickými volbami

V daném kontextu na tato Sobotkova slova reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Poradci pana premiéra dospěli ke stanovisku, že pan prezident chce zabít pana premiéra demokratickými svobodnými volbami,“ uvedl mluvčí ironicky. Zároveň dodal, že Miloš Zeman již řadu let na dotazy občanů nespokojených s politickou situací nebo s konkrétním politikem apeluje, aby lidé chodili k volbám. „Jako bytostný demokrat proto pan prezident včera hovořil o tom, že demokratická možnost je jen jedna – svobodné volby. A to platí pro všechny politiky. Pohoršené a hysterické reakce některých z nich jsou z tohoto hlediska mimořádně pokrytecké,“ dodal Jiří Ovčáček.

Politolog: Ten výrok je přes čáru. Co když se toho chytne nějaký pošuk?

Celou přestřelku mezi elitními českými politiky zhodnotil pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek, který říká: „Ten výrok je přes čáru. Druhou možnost vůbec neměl zmiňovat. Jakmile tam vsune jinou možnost, může to svádět někoho k vysvětlení, že si to vlastně přeje. V situaci, kdy je část společnosti dost nervózní, reakce lidí v diskusích na internetu jsou podrážděnější, než bývaly, není moudré atmosféru jitřit takovými výroky.“

Podle Mlejnka „s kalašnikovem“ končí legrace. „Kdyby tohle pronesl mezi svými kamarády v uzavřeném prostoru, tak jistě, lze to brát jako legraci. On ale takto hovořil na veřejnosti. Musí dohlédnout, že za svá slova má zodpovědnost. Vždyť se může stát, že nějaký pošuk vezme jeho slova o kalašnikovu jako pokyn a něco udělá. Žádný zodpovědný politik takové věci nemá říkat už jen proto, že ve společnosti je jedno promile pošuků, kteří něco takového mohou udělat, a on jim k tomu může dát impulz,“ dodal.

Politolog se také domnívá, že Sobotka na slova prezidenta reagovat musel: „Když se věta objevila ve všech médiích, musel reagovat. Pokud by šlo o vtípek pronesený v ústraní, pak je lepší mlčet, ale z toho se stala hlavní zpráva na všech webech, takže se musel nějak vyjádřit.“

Autoři: Daniela Černá, Jan Štěpán


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…