Podpořte ukrajinskou pilotku v ruském vězení, žádal poslance Kalousek. Poté přišel k pultíku komunista a...

08.03.2016 15:36

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek dnes ve sněmovně navrhl, aby poslanci svým usnesením podpořili otevřený dopis polských a ukrajinských intelektuálů evropským lídrům – „Free Savchenko“. „Nevidím vhodnou chvíli na to, abychom tuto věc mohli zařadit,“ reagoval ale na to předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik a jménem skupiny komunistických poslanců, jejichž jména přečetl, návrh Kalouska vetoval.

Podpořte ukrajinskou pilotku v ruském vězení, žádal poslance Kalousek. Poté přišel k pultíku komunista a...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

V Rusku zadržovaná ukrajinská poslankyně a válečná letkyně Nadija Savčenková má – jak se dnes odpoledne ukázalo – velkého zastánce v osobě předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten totiž dnes navrhl, aby se poslanci zabývali přímo na půdě Poslanecké sněmovny mimořádným bodem, a to „odpovědí Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na otevřený dopis polských a ukrajinských intelektuálů evropským lídrům“.

„Ruské orgány se vysmívají lidským právům a pohrdají minskými dohodami,“ poznamenal k tomu Kalousek. Podle něj Savčenková v Rusku drží suchou hladovku, což znamená, že nepije, a tak je jakákoliv akce na její záchranu více než žádoucí, a to co nejrychleji. Podle Kalouska by měly být podniknuty takové kroky, které by vedly k okamžitému propuštění 34leté Savčenkové.

„Nevidím vhodnou chvíli, abychom tuto věc mohli zařadit,“ reagoval ale na to předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik a jménem komunistických poslanců návrh Kalouska vetoval. Návrh jej sice prý nabádá k tomu, aby o něm popřemýšlel, ale jiná situace by prý nastala, kdyby se ta věc vyloupla zčistajasna. Ovšem v tomto případě podle něj tak tomu není.

Savčenková je v ruské vazbě od června 2014. Podle Moskvy jako příslušnice dobrovolnického praporu v Donbasu úmyslně navedla na neozbrojené ruské novináře palbu ukrajinských minometů, které zabily Igora Korneljuka a Antona Vološina z Všeruské státní televize a rozhlasu. Savčenková podle žalobců po útoku přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ukrajinská důstojnice všechna obvinění od počátku kategoricky popírá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím poté, co ji zajali proruští separatisté. Ruský prokurátor jí za údajnou vraždu dvou ruských novinářů navrhl 23 let vězení.

 

Bělobrádek píše Putinovi

Na její případ již dnes zareagoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který se prý osobním dopisem obrátí na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby byla Savčenková propuštěna. Bělobrádek o tomto dopise dnes poslance osobně informoval s tím, že je možné se svými podpisy k výzvě připojit.

„Ten dopis ruských intelektuálů byl napsán včera. Můžeme samozřejmě teď dlouze diskutovat, jestli to zařadíme příští týden nebo příští měsíc. Pokud jí své usnesení chceme poslat s věncem na hřbitov, tak to samozřejmě můžeme. V takovém případě doporučuji, abychom tam připojili i doušek, že Poslanecká sněmovna se přihlašuje k ideálům 25. února, protože na tom už se soudruzi nedávno usnesli,“ reagoval poté Kalousek a řekl, že poslanci mohou podepsat výzvu, kterou se přihlásí k návrhu usnesení Poslanecké sněmovny, a Karel Schwarzenberg, jako doyen sněmovny a šéf zahraničního výboru pak arch s podpisy odnese na ruské velvyslanectví. 

„Usnesení sněmovny by ale mělo větší váhu,“ dodal Kalousek. Dalšími slovy pak vyslovil dokonce lítost nad tím, jak v dolní komoře dobře funguje „Putinova pátá kolona“.

"Ve vší úctě k vaší pozici přece jenom váš dopis prezidentu Putinovi mi tak trochu připomíná Ilju Repina, kak Záporožci pisáli pismó tureckomu sultánu. Přece jenom usnesení Poslanecké sněmovny je usnesení ústavní instituce, která má větší šanci oslovit ostatní partnery v rámci Evropské unie, a proto jsem tolik usiloval o to usnesení. Je mi líto, že Putinova pátá kolona v této sněmovně ho zavetovala," zmínil Kalousek na konto aktivity vicepremiéra Bělobrádka a na adresu KSČM.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…