Pokrytci z TOP 09 se vymlouvají na povodně. Měli by už jít, říká Hašek

16.06.2013 17:57

TOP 09 přišla v sobotu večer s novým zdůvodněním, proč musí současná vládní koalice pokračovat. Podle místopředsedy Miroslava Kalouska je třeba zajistit obnovu země po povodních, která by bezvládím byla ohrožena. To však nadzdvihlo předsedu Asociace krajů a prvního místopředsedu ČSSD Michala Haška. Podle něj fungování země rozhodně nestojí na Petru Nečasovi a jeho ministrech.

Pokrytci z TOP 09 se vymlouvají na povodně. Měli by už jít, říká Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Hašek se především domnívá, že skandál kolem zneužití Vojenského zpravodajství premiérovou tajemnicí nemá jiné řešení, než odstoupení premiéra a celé vlády. Premiér Petr Nečas se navíc podle Haška do celé věci stále více zaplétá.

„Vždyť on každý den mění své výroky. Dnes se pro změnu objevilo, že o tom sledování své ženy věděl, a tvrdil, že ne,“ připomíná Hašek pro ParlamentníListy.cz. Nečasovi se podle něj nabízí jediné řešení. „Pokud chce být chlap a pomoci České republice aspoň něčím, tak by měl odstoupit,“ říká o premiérovi.

Je prý černě humorné, že si jeho vláda začala říkat „vláda rozpočtové zodpovědnosti a boje proti korupci“. „A končí zatýkáním přímo na Úřadu vlády,“ konstatuje místopředseda ČSSD.

„Oni se zaklínají tím, jak mají na prvním místě zájmy občanů. Ale kdyby to byla pravda, tak dnes v noci oznámí konec této vlády,“ prohlašuje Hašek. „Spíše si ale myslím, že proběhne personální rošáda a koalice bude jednat o tom, jak se udržet u moci,“ obává se. „Tahle vláda si říkala "vláda rozpočtové odpovědnosti", takže ta příští by si mohla říkat "vláda díky za každé nové ráno",“ dodává k případné nové vládě.  

Za ještě drzejší považuje nejnovější argument TOP 09, že by vláda měla zůstat kvůli obnově země po povodních. „Eventuální pád Nečasovy vlády nebude znamenat ohrožení pomoci, ani riziko pro obnovu postižených území,“ říká Hašek. „Jsem přesvědčen, že administrativa, a samozřejmě i integrovaný záchranný systém, bude fungovat bez ohledu na to, jak se bude jmenovat premiér nebo ministr místního rozvoje,“ dodává pro ParlamentníListy.cz.

„Ze strany TOP 09 je pokrytecké říkat, že by koalice neměla končit kvůli povodním,“ prohlašuje rozčileně předseda Asociace krajů.

Udělejme rychle volby, můžete dovládnout v demisi

Sám první místopředseda ČSSD navrhuje koalici úplně jiné řešení. „Vláda může podat demisi a můžeme se dohodnout na mimořádných volbách,“ doporučuje. „I vláda v demisi zvládne spravovat zemi a řešit praktické věci, včetně následků povodní,“ myslí si.

„Proto jsem přesvědčen, že je na místě dohoda o předčasných volbách,“ říká Hašek. Tyto volby by podle něj měly být vypsány co nejrychleji, a na tu dobu není třeba jmenovat úřednickou vládu. „Nečasův kabinet může klidně dovládnout v demisi,“ myslí si. K předčasným volbám by podle něj měl politické strany vést i prezident Zeman.

Nad nápady na zachování současné koalice s jiným premiérem, například Martinem Kubou či Karlem Schwarzenbergem, razantně vrtí hlavou. „Myslím, že občané mají jasno. Celá koalice nese odpovědnost za to, v jakém stavu je dnes České republika,“ myslí si. I vláda s premiérem z TOP 09 by podle něj nesla název „Koalice díky za každé nové ráno“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…