Poslanci mají na stolech penzijní reformu a zákoník práce

09.09.2011 8:45

Důchodová reforma a také změny v zákoníku práce se mají dnes probírat v dolní parlamentní komoře. Jak ČSSD, tak komunisté se dali slyšet, že se v případě volebního vítězství postarají o to, aby druhý pilíř důchodové reformy zrušili nebo výrazně upravili. Radiožurnálu to potvrdil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Poslanci mají na stolech penzijní reformu a zákoník práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek ve sněmovně

Poslanci dnes definitivně rozhodnou o podobě důchodové reformy. Ta má především umožnit vyvedení části peněz ze solidárního penzijního systému na individuální spoření v důchodových fondech, což je takzvaný druhý pilíř důchodového systému. Jenže právě v tomto bodě je zakopaný pes - podmínkou totiž bude, že si k těmto penězům lidé přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Vládní návrh důchodové reformy právě kvůli druhému pilíři odmítá opozice. Jak ČSSD, tak komunisté se dali slyšet, že se v případě volebního vítězství postarají o to, aby druhý pilíř důchodové reformy zrušili nebo výrazně upravili.

TÉMA: Vládní reformy

„My jsme jasně řekli, že pokud uspějeme ve volbách, zrušíme rovnou daň, obnovíme daňovou progresi, chceme znovu zavést sníženou sazbu DPH pro potraviny a léky. Chceme také změnit druhý pilíř - pokud ho budeme moci zrušit, tak ho zrušíme, pokud to nepůjde z právního a ekonomického hlediska, chceme snížit prostředky z průběžného systému, které do něj putují," řekl Radiožurnálu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle ĆSSD se totiž oslabí státní penzijní systém a bude výhodný jen pro lidi s vyššími příjmy.

Ministr financí za TOP09 Miroslav Kalousek si ale stojí na svém. Podle něj by opozice měla vážit slova, kterými vysloveně ohrožují budoucnost republiky.

„Podíváte-li se na hodnocení zahraničních ratingových agentur i renomovaných pracovišť, právě zavedení druhého pilíře je jedním z důvodů, proč Česká republika požívá důvěry. Samozřejmě zkazit se dá všechno, ale pak je otázka, ve prospěch koho se to dělá," dodal k tomu Kalousek.

Výše odstupného se změní

Jak informoval dále Český rozhlas, nový zákoník práce má podle koaličních návrhů přinést větší pružnost pracovního trhu a vytvoření nových pracovních míst. To tvrdí koalice, opozice je ale přesvedčena o opaku. Podle ČSSD a KSČM úpravy pocítí všichni zaměstnanci a to negativně.

V novele je totiž uvedeno, že se má měnit výše odstupného, zkušební doba u klíčových pracovníků nebo opakované zaměstnávání na dobu určitou. Autor zákona, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek s tím ale nesouhlasí.

„Bude možnost uzavřít na delší dobu pracovní poměr na dobu určitou, ale na druhé straně bude zamezeno spekulativnímu opakování pracovních poměrů na dobu určitou, třeba po 2 nebo 3 měsících, což dnes je možné," vysvětlil Českému rozhlasu Drábek.

„Druhá základní změna je výše odstupného. Zaměstnavatel v prvním roce trvání pracovního poměru bude vyplácet pouze jednoměsíční odstupné, v druhém roce dvouměsíční odstupné a až od třetího roku plné tříměsíční odstupné," uzavřel toto téma.

Čtěte také:

Možná jste nečetli:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…