Poslanci podpořili smlouvu o vstupu Chorvatska do EU

15.03.2012 10:50

Sněmovna poslala na posouzení do svého zahraničního výboru smlouvu o začlenění Chorvatska do Evropské unie. Očekává se, že Parlament rozšíření počtu členů unie na 28 zemí hladce schválí. Pro přijetí smlouvy dnes hlasovalo 96 poslanců. Pro smlouvu musí ale hlasovat třípětinová většina poslanců a senátorů.

Poslanci podpořili smlouvu o vstupu Chorvatska do EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Budoucí členství přímořského Chorvatska, které je pro Čechy tradičně významnou turistickou destinací, musejí ratifikovat všechny současné členské státy EU. Podle smlouvy o přistoupení by se tato země někdejší Jugoslávie měla stát členským státem unie k červenci příštího roku.

Smlouva mimo jiné uvádí, že Chorvatsko bude mít 12 poslanců v Evropském parlamentu, a upravuje hlasovací poměry v Evropské radě a Radě EU. Smlouva pojednává i o finančních záležitostech a o různých přechodných obdobích. Přechodná období se týkají například volného pohybu lidí, zboží a kapitálu, zemědělství, daní a životního prostředí.

Původně chtěla česká vláda nechat zákonodárce společně s přístupovou smlouvou s Chorvatskem hlasovat také o české výjimce z Listiny práv a svobod v lisabonské smlouvě. Výjimku si vymínil pro podpis lisabonské smlouvy prezident Václav Klaus. V Česku by ale při společném hlasování evropská smlouva o Chorvatsku neuspěla, neboť výjimku odmítá opoziční ČSSD, která má většinu v Senátu.

Chorvatsko požádalo o přistoupení k EU v roce 2003. Jednání o podmínkách členství byla zahájena v roce 2005 a ukončena loni v červnu.

Smlouvu po odsouhlasení Parlamentem musí ještě podepsat prezident.

Poslanci také dnes schválili také dohodu, která umožní mladým Korejcům snáze poznávat Česko a naopak Čechům Korejskou republiku. Úmluva mezi oběma zeměmi má zavést až roční víza, na jejich základě si lidé budou moci ve druhé zemi na pobyt také přivydělávat.


    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…