Poslanci poslali do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání sedm nových lidí

10.04.2015 15:19

Do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se po dnešní volbě v Poslanecké sněmovně dostalo sedm lidí - Dagmar Zvěřinová, Martin Bezouška, Radka Burketová, Marek Poledníček, Dana Jaklová, Václav Mencl a Daniel Novák. Letos v květnu totiž končí v RRTV funkční období právě sedmi členům rady.

Poslanci poslali do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání sedm nových lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

Plénum Poslanecké sněmovny dnes rozhodovalo o nových osmi radních Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Letos v květnu končí funkční období šesti členům rady.

"V současné době v této Radě není obsazeno jedno místo, ve druhé polovině května se uvolní dalších šest míst a následně v červenci ještě jedno místo," upřesnil dnes k tomu ve sněmovně před volbou předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Komu končí funkční období? Konkrétně předsedovi rady Ivanu Krejčímu a místopředsedům Milanu Bouškovi a Pavlu Foltánovi. Z řadových členů pak Martinu Bezouškovi, Janu Kostrhunovi, Daliboru Matulkovi a Jiřímu Šenkýřovi.

Sněmovna dnes zvolila sedm nových radních. Nutno podotknout, že si nové radní nasměrovaly do RRTV politické strany, takže mnozí ze zvolených jsou i známými expolitiky. Zvoleni do RRTV dnes byli: Dagmar Zvěřinová (ČSSD), Martin Bezouška (ČSSD), Radka Burketová (ANO), Marek Poledníček (KDU-ČSL), Dana Jaklová (TOP 09), Václav Mencl (ODS) a Daniel Novák (KSČM).

Miroslav Konvalina (ANO) a dosavadní předseda rady Ivan Krejčí (ČSSD) postupují do druhého kola. „Předesílám, že druhé kolo vyhlásím v prvním týdnu další schůze Poslanecké sněmovny,“ uvedl k jejich jménu Martin Kolovratník.

Lidovci dnes neuspěli se jménem Radek Mezuláník, který byl v letech 2008 až 2014 členem Rady České televize a mezi roky 2002 a 2003 i krátce členem RRTV.

Jak uvedla dnes ČTK, kvůli rozdělení míst ve třináctičlenné radě dopoledne usilovali poslanci ANO o to, aby se volba uskutečnila celá až na příští schůzi. Zatímco ANO chce, aby byl poměr nominantů ČSSD a ANO v radě tři ku třem, sociální demokraté prosazují čtyři ku dvěma. Nyní mají sociální demokraté do rady zvoleny tři zástupce a ANO dva.

RRTV dohlíží na zachovávání a rozvoj plurality programové nabídky

Na rozdíl od volby do Rady České televize či Českého rozhlasu nominace do RRTV nemají v kompetenci občanská sdružení, univerzity či církve, nýbrž sněmovní kluby. Každý z nich měl právo nominovat své kandidáty.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dohlíží na zachovávání a rozvoj plurality programové nabídky a informací v oblasti rozhlasového a televizního vysílání. Radu tvoří třináct členů a jmenuje a odvolává je předseda vlády na návrh Poslanecké sněmovny na dobu šesti let. Člen rady musí mít více než pětadvacet let, musí mít trvalé bydliště v České republice a být trestně bezúhonný.

Do působnosti rady patří mimo jiné udělování, změny a odnímání licencí k provozování rozhlasového a televizního vysílání, vydávání, změny a zrušování rozhodnutí o registraci k provozování převzatého vysílání či monitorování vysílání a ukládání sankcí podle zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…