Poslanci schválili normu, která má posílit vliv veřejnosti při povolování staveb

12.12.2014 14:09

Normu o posuzování vlivů na životní prostředí, resp. hodnocení ekologických vlivů staveb, kterou žádá Evropská komise, Sněmovna schválila, i když po výrazných úpravách. Kritici se ale obávají průtahů při povolování například infrastrukturních staveb.

Poslanci schválili normu, která  má posílit vliv veřejnosti při povolování staveb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o státní sociální podpoře prošla sněmovnou

Norma má posílit vliv veřejnosti na povolování staveb. Jde o normu, kterou si vynutila Evropská unie. Některé z vládou navrhovaných požadavků ale dnes poslanci zmírnili. Přesto se prý kvůli novele pozdrží výstavba. Přijetí je ale podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nutné kvůli tomu, že bez změny pravidel hrozí problémy s čerpáním evropských dotací.

Vláda v novele navrhla zavést mimo jiné závaznost výsledků řízení o posouzení vlivů na životní prostředí pro navazující územní či stavební řízení, větší informační povinnost dotčených úřadů a konzultativní účast veřejnosti v povolovacích řízeních.

Poslanci například ze 60 na 45 dní zkrátili lhůtu pro zjišťovací řízení, ve kterém úřady posuzují, zda má plánovaná stavba významný vliv na životní prostředí. Podobně soudy by měly následně o případných žalobách proti povolovacímu řízení vynést verdikt do 90, nikoli do 150 dnů.

Předmětem sporu bylo ustanovení, podle něhož by tyto žaloby měly mít automaticky odkladný účinek na výkon rozhodnutí. Sněmovna ale určila, že o dokladu budou rozhodovat soudy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…