Poslanci souhlasili s tím, aby oběti trestných činů měly větší práva

13.03.2012 17:30

Návrh zákona, který má zajistit různé formy pomoci obětem trestných činů a posílit ochranu poškozených, prošel ve sněmovně. Předloha nyní zamíří k posouzení ústavně-právnímu výboru.

Poslanci souhlasili s tím, aby oběti trestných činů měly větší práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Předloha posílí roli sdružení, která poskytují právní, psychologickou nebo sociální odbornou pomoc obětem trestních činů. Ministerstvo spravedlnosti bude díky tomu vést jejich veřejný seznam a finančně je podporovat.

Oběti budou mít právo získat odbornou právní pomoc, požádat o citlivé zacházení, dostat krátkodobou ochranu nebo peněžitou pomoc. Mnohem více než nyní se budou moci postižení účastnit procesních úkonů a získávat informace třeba týkající se propuštění dotyčného útočníka z výkonu trestu.

Ti lidé, na nichž byl spáchán například sexuální trestný čin, si budou moci zvolit svého důvěrníka. Nutně to nebude muset být právník, ale i příbuzný. Tato osoba bude oběť doprovázet k výslechům a podobně.

Oběť bude moci požádat, aby se při výsleších ani jindy nemusela setkat s pachatelem. Bude si také moci zvolit, že chce být vyslechnuta osobou stejného či opačného pohlaví. To má ochránit zejména oběti znásilnění, sexuálního nátlaku, obchodování s lidmi a dalších trestných činů zasahujících do lidské důstojnosti.   

Postižený také bude moci učinit prohlášení o tom, jak výrazně trestná činnost poškodila kvalitu jeho života. Soudce to bude brát na zřetel při rozhodování o trestu.

Norma zároveň rozšiřuje okruh trestných činů, jejichž oběti budou moci požádat o peněžitou pomoc od státu. V současné době to lze jen tehdy, pokud pachatel způsobí někomu újmu na zdraví nebo smrt.

Dohodu o vině a trestu čeká ve sněmovně finále

Sněmovna dnes poslala do závěrečného schvalování normu, která zavádí dohodu o vině a trestu. Poslanci z ústavně právního výboru ale navrhli v zákonu upravit ustanovení, kdy státní zástupce nebude moci uzavřít dohodu o vině a výši trestu s obviněným ze zvláště závažných zločinů. Zvlášť závažné zločiny jsou úmyslné trestné činy s horní hranicí trestní sazby nejméně deset let.

Tento návrh podle předkladatele ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) zavádí dohodu o vině a trestu na méně závažné trestné činy v případě, že se pachatel dozná a souhlasí s navrženým trestem.

„A třetím mimořádně důležitým prvkem této novely je posílení institutu takzvaného spolupracujícího obviněného, který má v zásadě nahradit institut korunního svědka, který je obsažen v některých právních řádech států Evropské unie,“ zmínil dnes k tomu před poslanci Pospíšil.

Ministr slíbil, že novela povede "k efektivnějšímu a rychlejšímu trestnímu řízení". Novela má také rozšířit využití takzvaného institutu spolupracujícího obviněného, který pomůže policistům rozkrýt organizovaný zločin nebo korupční jednání výměnou za snížení trestu nebo beztrestnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …