Poslanec Komárek slyšel, že Andrej Babiš má být premiérem. A sdělil nám k tomu...

10.01.2014 9:27

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman prohlásil, že během několika dnů jmenuje Bohuslava Sobotku premiérem a celou vládu do konce ledna. Dnes hodinu po poledni hlava státu zhodnotí průběh vládních vyjednávání a přednese svě výhrady k některým adeptům na funkci ministra. Podle poslance ANO Martina Komárka však už měl šéfa ČSSD jmenovat premiérem dávno, protože ve chvíli, kdy ve sněmovně existuje potřebná většina, to vypadá, jako by pohrdal duchem Ústavy.

Poslanec Komárek slyšel, že Andrej Babiš má být premiérem. A sdělil nám k tomu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek se zdraví s prezidentem Milošem Zemanem

Anketa

Kdo by byl lepší premiér?

hlasovalo: 10620 lidí

Jak vnímáte skutečnost, že dva a půl měsíce od voleb stále ještě není jmenovaná vláda? Je to špatně, nebo se nic tak hrozného neděje?

Já myslím, že to je mimořádně špatné ze dvou důvodů. Ten první je, že vládne vláda, která nejenže je v demisi, ale neměla ani nikdy důvěru a mnozí její ministři ještě k tomu drtivě neuspěli ve volbách. A ten druhý důvod je, že prezident se chová tak, jako by pohrdal duchem Ústavy, protože ve sněmovně je jasná většina a neexistuje žádný důvod, proč by neměl premiéra jmenovat.

Zatímco v ČSSD kvůli tomu roste nervozita a předseda Bohuslav Sobotka kvůli tomu asi nemá klidné spaní, působí politici hnutí ANO dojmem, že jsou v klidu. Dá se to vysvětlit tak, že vám osud této Sobotkovy vlády na srdci tolik neleží?

Tak to není. Samozřejmě když jsme se rozhodli, že vstoupíme do vlády, tak chceme vládnout efektivně. Hnutí ANO má obrovské závazky vůči občanům, kteří nám dali velkou důvěru. Navíc budeme mít ministerstva, kde se dá udělat spousta věcí ve prospěch země, takže každý den, kdy není vláda ještě jmenována, nás samozřejmě velice mrzí, protože Rusnokova vláda už aktivně vládnout nemůže a tato země už normální a silnou vládu potřebuje.

Prezident Miloš Zeman má během pátku zveřejnit výhrady k nominantům na ministry. Dá se z toho vyvozovat, že předsedovi ČSSD Sobotkovi hned tak necouvne, když veřejně oznámí výhrady k navrženým členům vlády?

Nevím, co udělá pan prezident. Ale mne jako občana a politika jeho počínání velice znepokojuje, protože duch naší Ústavy je jasný. My nejsme prezidentská republika, my jsme parlamentní demokracie, sněmovna je suverénem v zemi, ze sněmovny vzešla jasná vláda a podle mého výkladu jak z hlediska zdravého rozumu, tak z hlediska práva je prezident povinen jmenovat premiéra. A toho měl jmenovat bezodkladně, když máme jasnou většinu ve sněmovně.

Miloš Zeman si nechal vypracovat posudek Ústavu státu a práva Akademie věd, v němž je uvedeno, že hlava státu nemusí souhlasit se jmény kandidátů na ministry. Neměl by Bohuslav Sobotka ve svém vlastním zájmu i v zájmu koalice přemýšlet o kompromisu?

Prezident samozřejmě může k navrženým kandidátům projevit výhrady. Koneckonců výhrady k ministrům může projevit každý občan, ale samozřejmě to slovo prezidenta má z hlediska Ústavy větší váhu. Osobně se ale domnívám, že za vládu je zodpovědný premiér a v případě, že ty výhrady nejsou typu, že například ministr byl v minulosti trestán nebo je to člověk zcela pochybných morálních kvalit, tak by prezident měl být ve svých výhradách velmi zdrženlivý.

Dá se tedy prezidentovo počínání a zdržování kolem sestavování vlády brát tedy především v osobní rovině, v nechuti jmenovat sobě nepříjemná jména do ministerských křesel?

V tomhle si počkám na prezidentovy výhrady, jestli budou, nebo nebudou. Je známo, že prezident Zeman už v minulosti – a víme to všichni – velice ostře kritizoval některé členy sociální demokracie, kteří mu nedali podporu při volbě prezidenta v roce 2003. Určitě mezi nimi byl Lubomír Zaorálek a určitě je pro pana prezidenta velice těžké ho jmenovat ministrem zahraničí. Ale jak se k tomu nakonec postaví, to budeme vědět až po jeho pátečním vyjádření.

Objevily se úvahy, že prezident natahuje čas i s vědomím Sobotkova říjnového závazku, že pokud se mu nepodaří sestavit vládu, bude se konat mimořádný volební sjezd ČSSD, kde by už ale funkci předsedy neobhajoval. Možná i proto zazněla spekulace, že by Miloš Zeman mohl premiérem jmenovat Andreje Babiše. Co tomu říkáte a mluví se o tom i mezi politiky ANO?

Já to považuji za naprostou spekulaci. Hnutí ANO vyjednalo koaliční smlouvu, která se přetaví do vládního programu, vyjednalo i dobré podmínky personální, ANO hned od počátku, kdy dostalo důvěru od občanů, bere svou odpovědnost zcela vážně a chceme prosadit věci, které jsme slíbili, a koaliční smlouva jejich splnění umožňuje. My prostě nechceme politikařit.

Takže tenhle scénář považujete za zcela nepravděpodobný?

Považuji to za divokou spekulaci a jsem přesvědčen, že ANO by na ni nepřistoupilo.

Lze ale takovouto spekulaci vnímat i jako součást tlaku na Bohuslava Sobotku?

Já chovám k novinářům hlubokou úctu, neb jsem byl celý život novinářem. Ale tentokrát si dovolím neuctivou poznámku, že novináři teď nemají, o čem psát, a tak se pouštějí do spekulací. Viděl jsem to i v televizi, slyšel jsem to v rozhlase. Probírají se eventuality, politici jsou nuceni odpovídat na otázky ´Co by bylo, kdyby?´, a to je poněkud legrační, protože to fakt nevíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…