Poslanec je zděšen slovy Nečase: Zřejmě již po léta nevyšel mezi lid na ulici

20.04.2013 6:06

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera v pravidelné názorové aréně ParlamentníchListů.cz komentují tentokrát nezaměstnanost a metodiku jejího výpočtu. A také to, proč v Česku některé rodiny nemají na obědy dětí ve školách.

Poslanec je zděšen slovy Nečase: Zřejmě již po léta nevyšel mezi lid na ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Výsledky jednoho z průzkumů, který se zabýval stravovacími návyky dětí, ukázaly, že jsou na některých školách děti hladové. Potvrdilo se to například na ZŠ Ortenovo náměstí v Praze 7, kde se dokonce uspořádala pro takové děti sbírka. Potvrzují to však i poznatky neziskových organizací, které pracují v terénu. Jak bychom měli na tento problém nahlížet – jako na okrajový či jako rizikový kvůli možnému budoucímu vývoji?

„Jako opoziční politik bych měl zajásat a neprodleně zahrnout současnou vládu horou výčitek. Já jsem však o vámi popsaném případě neslyšel. Natož zde, v Praze. Musím přiznat, že až s takovou chudobou jsem se ani ve své medicínské praxi dosud nesetkal. A že si postupně zvykáme na mnohé!  Ale nejsem pediatr a nevím, neznám vše. Doba se opravdu změnila. V nemocnici se setkáváme čím dál častěji s příběhy, které jsme si v době minulé opravdu ani neuměli představit. Abych uklidnil některé fanatické rádoby pravičáky – tím nevolám po návratu ke starým pořádkům. Jak je i nám normálním socanům mnohdy až trapně některými potápějícími se protivníky či zjevně zaprodanými médii podsouváno. Ale tehdy jsem skutečně nikdy nepřijímal kupř. mladou invalidní důchodkyni s velmi těžkou diagnózou jenom proto, že jí po úpravě penze a současně i činže již nezbyly peníze na léky. Tak je prostě nebrala. Jak to mohlo dopadnout a taky jakým směrem jí byla za pana exministra Drábka upravena penze a naopak pak činže - jistě nemusím soudným čtenářům vysvětlovat,“ popsal příběh ze své praxe v komentáři pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Jak dodal, nemá tedy důvod informacím o některých hladových dětech nevěřit. „A přiznejme si, že by to mělo být a je zarážející. Byť neznám podrobnosti. Bohužel, tohle riziko v kapitalistické společnosti hrozí. Za vleklé krize pak o to více. Nehodlám tu však dělat chytrého. O vámi zmíněném problému hodně hovoří a publikuje pan profesor Jan Keller. Byť i pro mne je někdy až příliš levicový, to však neznamená, že nemá v mnohém pravdu. Sociální stát není přežité a ani sprosté slovo! Stejně jako tolik často omílaný neoliberalismus očividně není to pravé ořechové. Jistě, z pohledu miliardáře to může vypadat jako skvělá myšlenka. Ale z pohledu obyčejného člověka již méně. Současné extrémní rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými nabývá na rychlosti a dávno již přesahuje morální únosnost,“ konstatoval dále Koskuba.

Jak však poznamenal vzápětí, tím nevolá po rovnostářství, ani neútočí na slušné milionáře.

„Jenomže poctivý milionář zase nepřehlíží své slušné dělníky. Naopak, on je potřebuje. Stejně jako obyčejné zákazníky. Nejsem ekonom, ani sociolog. Tak snad na vysvětlení postačí, postavíme-li si vedle sebe pana Tomáše Baťu a některé postprivatizační boháče. Není kapitalista jako kapitalista. Když dva mají totéž, nedělali totéž. To by mělo být zřejmé soudným lidem i politikům bez ohledu na to, zda se hlásí k pravici či levici. Já se bojím, že právě tenhle zcela normální pohled jsme právě v hektických letech po listopadu 1989 ztratili. Špinavé peníze jsou a zůstanou špinavými. Tady i jinde. I když, pravda, nesmrdí. Měly by však. I jinému než výše zmíněnému panu profesorovi. V opačném případě se nedivme, že jsme, kde jsme,“ pokračoval Koskuba ve svém komentáři.

Někteří skutečně mají problém přežít v čistotě a bez hladovění

Jak doplnil, přestože nepatří k lidem, kteří za každou cenu jenom kritizují protistranu, neodpustí si rýpnutí do současného pana premiéra.

„Ve sněmovně jako představitel pravicové vlády pustil z úst mnohé. Ale když pravil, že čtyřčlenná rodina s celkovým měsíčním příjmem 25 tisíc korun je typickým představitelem střední třídy, tak jsem krom němého údivu až zděšení jako lékař zaznamenal v sobě i obavu o jeho duševní zdraví. Zřejmě již po léta nevyšel mezi lid na ulici. Očividně dlouho nezašel do obchodu či se složenkami na poštu. Stejně jako pan ministr Kalousek, který v TV naivně prohlásil, že ty ceny se zase až tak moc po posledním navýšení DPH nezvýšily. Přitom ten v úvodu zmíněný příjem je dnes pro mnohé realita. O bez vlastní viny dlouhodobě nezaměstnaných, handicapovaných či našich seniorech, tak těžce zkoušených a mnohdy i urážených, ani nemluvě! Tito zmíněným neoliberalismem „postižení“ mají vůbec problém v čistotě a bez hladovění přežít. O nějaké střední třídě si mohou nechat jenom vyprávět. A to by snad, sakra, měl premiér vědět,“ uzavřel první téma tohoto týdne poslanec.

Kolik takových dětí skutečně je, ptá se Kubera

Podle senátora Jaroslava Kubery, jsou pro něj informace o hladových dětech velkou neznámou. I proto, že se aktivně podílí na dění v Teplicích. „Myslím, že kdyby se u nás někde něco podobného dělo, určitě by se mi to doneslo. Nikdy jsem ale nic takového nezaznamenal, takže se spíš domnívám, že může jít o záležitost několika málo jedinců. A to ještě možná jen proto, že finanční prostředky těm dětem rodiče utratí jinak, než v jejich prospěch. Na druhou stranu připouštím, že některé rodiny na tom mohou být opravdu zle a pokud tedy takové jsou, měla by být hledaná náprava – třeba i prostřednictvím odborů sociální péče,“ řekl senátor ParlamentnímListům.cz.

Úvahy o tom, zda by těm rodinám, které jsou skutečně sociálně slabé pomohlo třeba to, že by finance od státu šly přímo do školních jídelen, aby dětem byly obědy uhrazeny, však podle něj nejsou asi zcela na místě.  „Všechny podobné kroky mohou vést ke zneužívání – viz například to čeho jsme svědky v oblasti ubytovávání sociálně slabých rodin, které platí předražené nájmy majitelům jen proto, že jim na to dává stát…Opravdu se domnívám, že cesta, jak zabránit tomu, aby některé děti nebyly hladové – jsou-li – je v řešení individuální konkrétní situace té rodiny. Jelikož si ale Česko nedávno prošlo třeba i projekty typu: „Jablka do škol“, které zcela určitě znamenaly vysoké náklady, stálo by za úvahu, aby se tyto prostředky spíš koncentrovaly právě na pomoc těm, co by se ocitli v nouzi a peníze na obědy nebo svačiny neměli. Možná už jen tím, že by hradili jen zlomek původní částky, by se vše zlepšilo,“ zauvažoval nad možnými cestami k řešení Kubera.

Statistika neříká tak úplně pravdu o nezaměstnanosti

Na základě dohody s Českým statistickým úřadem ministerstvo práce a sociálních věcí od začátku tohoto roku přešlo na nový ukazatel registrované nezaměstnanosti s názvem: Podíl nezaměstnaných osob. Ten vyjadřuje podíl dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let. Tím pádem se může zdát, že nezaměstnanost v ČR není tak vysoká, jak se zdá. Ale…Domníváte se, že jistá kouzla s čísly lidem pomohou k většímu optimismu a spokojenosti?

„Nezaměstnanost je další problém, který v současné byť demokratické společnosti narůstá a může narůst až do obludných rozměrů. Je realitou současné doby. Nejen zde - ostatně jsme přece členy EU. Koukněte se třeba na Španělsko, kde nezaměstnanost zvláště mladých je děsivá. Chrlíme tisíce vysokoškoláků. Mnohdy i na místa, kde to vůbec není potřebné. Zářným příkladem z mého prostředí jsou kupříkladu zdravotní sestry. Najednou jim maturita nestačí. Jaká blbost! Taky poctivý výuční list ztratil zcela mylně svůj kredit. Ale bakalář či přímo magistr nám asi jen těžko jednou opraví rozbité splachovadlo u WC, sletuje okap nebo postaví dům. Analytik pak už vůbec ne.  Kdysi prý řemeslo mělo zlaté dno. Dnes je jiná doba. Tak snad lze říci, že řemeslo má vysoký „rating“. Tomu by snad dnešní papaláši mohli a měli rozumět,“ upozorňuje Koskuba.

Koskuba: Kouzla s čísly lidem fakt nepomohou

Podle něj je ale bohužel pro lidi typické, že některé maléry raději nevidí až do té doby, než se jich dotknou samotných. „Já je za to ani nekritizuji. Zbláznili bychom se z toho. Což vám taky nepřipadá, že v poslední době jsou kolem nás jenom samé katastrofické informace? Stačí si zapnout televizní noviny. Když už zprávy, tak většinou „černá kronika“.  Kde co vybuchlo, potopilo se, spadlo. Záplavy, zemětřesení, tajfuny, skandály, podvody, loupeže, vraždy. Kolik procent z nás brzy umře na tu či onu formu rakoviny, kouření, obezitu. Kdy zase přiletí nějaký asteroid… Maximálně ještě na závěr nějaké to roztomilé zvířecí mláďátko nebo přihlouplá sexy celebrita. Takže - ne, kouzla s čísly lidem skutečně nepomohou,“ myslí si poslanec sociální demokracie.

Ale dodává, že na druhé straně - čeho je moc, toho je pak příliš. „A toho špatného je už opravdu nějak moc. Ostatně na řešení podobných problémů máme přeci politiky! V Bruselu, Washingtonu, Moskvě, Pekingu a taky tady doma. Lidem se lhát nemá…Ale vždyť oni tak moc potřebují hlasy, že? I s objektivními čísly se dá kouzlit. Bohužel, ono se i kouzlí. Snad proto nás Sir Winston Churchill, který, ve vší úctě, coby premiér Velké Británie poněkud podstatně převyšoval úroveň těch našich současných, varoval: ‚Věřím jen té statistice, kterou jsem sám zfalšoval,‘“ připomněl Koskuba.

Upřímně řečeno, ono tedy ani tak nejde o ta čísla. Jde prý – podle Koskuby - hlavně o to, co s tím. Položit otázku je snadné, najít odpověď již horší. „Ani já jako prostý poslanec po třech letech ve sněmovně jednoznačný recept neznám. Narozdíl od jiných to alespoň umím přiznat. Možná i to není málo. Ale není už čas, místo planých strkanic, divadýlek  a zabezpečování mnohdy hlavně sebe sama dělat něco většího? O něčem jsme již hovořili výše. Stát má stále svou nepopiratelnou roli. Nemá lidi svazovat, ale musí jim dát jasné a hlavně vymahatelné mantinely. Až můj kamarád, opravdu zdatný a slušný továrník, mne přivedl na myšlenku, že ten volný trh, bohužel právě naší současnou pravicí tak oslavovaný, není vůbec totéž jako trh svobodný. To první je ta dnešní džungle. Bez pravidel, kde vítěz bere vše. To druhé je taky kapitalismus, ale řád a pořádek. Tam slovo podnikat znamená hlavně poctivě pracovat. Na sobě, pro firmu, tím i pro zem. Tam živnostník není parazit, továrník vykořisťovatel, zaměstnanec otrok, starý či postižený zátěž. Ono to zní až moc jednoduše. Jenomže problém je v tom, že z mnohého jednoduchého se dělá složité. Proto, abychom tím zastřeli lumpárny,“ konstatoval dále Koskuba s tím, že čím dříve si to vše lidé uvědomí, tím lépe. Z medicíny moc dobře ví, že v případě závažné choroby je blbost váhat jak s diagnostikou, tak hlavně léčbou. „Ale tu vám může poskytnout jen dobrý doktor nebo i léčitel. Nikoliv pokoutný šarlatán. Natož pak kecálista,“ uzavřel komentář uplynulých dnů poslanec.

Kubera: Statistika? Možná by se dala uvádět ta naše i ta, kterou nám nařídila EU

Metodika výpočtu nezaměstnanosti v Česku se od počátku roku změnila, a to má vládě za zlé řada občanů. Podezírají ji z toho, že to byl úmysl, aby nebyla ta čísla tak alarmující.

Podle Kubery to ale tak není. „Vždyť to po nás chtěla Evropská unie. Ta vytvořila metodiku výpočtu statistických čísel nezaměstnanosti, která má budit zdání, jak je tu vše výborné. My jsme pak moc na výběr neměli, i když možná by pomohlo i pro lepší orientaci všem těm, kterým se to nelíbí, kdyby se uváděla čísla, která by vyšla z obou metodik výpočtů. Jedna podle EU a druhá podle nás, jak jsme byli zvyklí,“ zakončil Kubera komentář na toto téma.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…