Předseda ODS Fiala to nandal premiérovi kvůli otálení kolem sankcí

10.09.2014 16:50 | Zprávy

Vláda vysvětluje ve sněmovně postoj k sankcím proti Rusku. Po slovech předsedy vlády Bohuslava Sobotky vystoupil se svým názorem předseda Úsvitu Tomio Okamura a také předseda poslanců z ODS Petr Fiala. Zvláště ale Fiala to premiérovi pěkně nandal. Podle něj předseda vlády podceňuje dění na Ukrajině. „Pan premiér předvádí vyjednávací styl, jemuž nerozumím ani já, ale ani spojenci," řekl Fiala kromě jiného.

Předseda ODS Fiala to nandal premiérovi kvůli otálení kolem sankcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Poslanci ve středu odpoledne poslouchají informace o postoji vlády k sankcím vůči Rusku. Mimořádnou schůzi s jediným bodem programu prosadily TOP 09 a ODS. Nelíbí se jim, že Česko požádalo v rámci sankcí Evropské unie proti Rusku o výjimky.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka totiž na summitu EU, který se konal o víkendu 30. a 31. srpna, naznačil, že sankce EU proti Rusku považuje za kontraproduktivní. Za tento postoj byl ale zvláště pravicovou opozicí v Česku později kritizován. Premiér ovšem na to zmínil, že si za kroky vlády stojí.

„Takto se nedá na mezinárodní scéně nic udělat, v ČR jakoby nějaká zahraniční politika chyběla,“ kritizoval předsedu vlády za sněmovním pultíkem dnes předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj premiér opakovaně mění názor a nemá ani svůj názor na klíčové věci.

„Také (premiér) říká, že sankce nefungují, ale jak to ví? To také koneckonců tvrdí i kolegové z Úsvitu, ale já nechápu, proč předseda vlády říká, že sankce nefungují, ale přitom je několikrát v EU podpořil,“ zmínil také Fiala na konto Sobotky.

Prý předseda vlády podceňuje dění na Ukrajině a nechce si připustit, že konflikt má mnohem větší význam. „Má všechny rysy potenciálního většinového konfliktu. Je v něm zapojená jaderná velmoc,“ zdůraznil předseda ODS.

Strčit hlavu do písku nejde

Podle něj je navíc Ukrajina geopoliticky citlivý bod a nelze, aby si Česko strčilo hlavu do písku. „To nás neochrání,“ řekl.

„Pan premiér předvádí vyjednávací styl, jemuž nerozumím ani já, ale ani spojenci. Česká republika ale nemá jinou, rozumnou variantu než stát na straně západních demokracií, které jediné nám mohou zajistit bezpečnost. Pokud máme rozumnou alternativu, tak by ji nám měl premiér představit. Pokud ji ale nemáte, tak realizujte rozumnou zahraniční politiku, která důsledně chrání bezpečnost ČR,“ dodal Petr Fiala.

Sankce? Cesta do pekel!

Předseda Úsvitu Tomio Okamura naopak zdůraznil, že politika sankcí je pro Českou republiku cestou do pekel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…