Přenesli svou válku do našich ulic. A souvisí to s vlnou uprchlíků. Merkelová by měla skončit, rozčílil se Stanislav Huml

14.11.2015 17:50

„Je to válka v ulicích a já mám pocit, že už ta Evropa asi nebude nikdy stejná.“ Tak se vyjádřil k teroristickému útoku ve Francii, ke kterému se přihlásil Islámský stát, bývalý policista a nynější poslanec Stanislav Huml. Uvedl, že si nesmíme myslet, že naší republiky se to netýká. „Dříve či později se to může převalit i k nám. Souvisí to stoprocentně s tou vlnou imigrantů, která do Evropy proudí a nikdo ji nekontroluje,“ dodal Huml.

Přenesli svou válku do našich ulic. A souvisí to s vlnou uprchlíků. Merkelová by měla skončit, rozčílil se Stanislav Huml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Stanislav Huml už v noci, krátce po teroristických útocích v Paříži, vyjádřil hlubokou soustrast těm, kteří při útoku ztratili své příbuzné, a popřál hodně štěstí policii. „Je to opravdu šílená věc. Co více k tomu dodat, je to opravdu válka v ulicích a já mám pocit, že už ta Evropa asi nebude nikdy stejná,“ řekl bývalý policista. Dodal, že rozhodně nemůže být řeči o tom, že nás, jako České republiky, se to až tak netýká, že je to od nás daleko, jak se někteří lidé stále utěšují.

„Daleko to není už dávno. Přiblížilo se to už tím útokem v redakci Charlie Hebdo. Už to bylo hrozné, byť si myslím, že ze strany té redakce to byla vysloveně provokace. Tohle ale už je válka v ulicích. Je to koordinovaný útok. Toto není jednorázový akt nějakého jednoho nebo dvou šílenců. Tady muselo koordinovaně útočit několik lidí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Huml a znovu zdůraznil, že si myslí, že se nás to rozhodně týká.

„Protože dřív nebo později se to může převalit i k nám. Souvisí to stoprocentně s tou vlnou migrantů, která do Evropy proudí, nikdo je nekontroluje. Je to velké bezpečnostní riziko, říkám to dlouho, že takto se nedá dělat ochrana schengenského prostoru. Schengenský prostor měl být už dávno uzavřen, ne že se teď bude říkat, že ho uzavřeme,“ říká důrazně Stanislav Huml.

Vojáci by měli hlídat Schengen a ne cvičit proti Rusku

Uzavření přímo hranic České republiky podle Stanislava Humla nemá smysl. „Ty tlaky lidí tady jsou, kteří říkají, abychom uzavřeli naše hranice, chtějí, aby tam byli vojáci. Jednak nemáme vojáky a jednak uzavírat naše hranice, to je technicky nemožné, takový počet kilometrů. A jak uzavřít zelené hranice, přes které by mohli přejít pěšáci?“ ptá se Huml a znovu opakuje, že schengenský prostor se měl ale uzavřít už dávno.

„Armáda, když tedy počítám všechny evropské státy, které armádu mají, tak by neměla cvičit útoky proti Rusku, odkud nám nic nehrozí, ale měla by už dnes stát na hranici schengenského prostoru,“ říká Huml.

Válku přenesli do našich ulic

Na čtvrtou hodinu odpoledne svolal v souvislosti s útoky ve Francii český premiér Bohuslav Sobotka na Úřad vlády zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu. „Já jsem Sobotkovi už někdy v jednu hodinu v noci psal, že je potřeba udělat něco rozhodného, posílit bezpečnostní opatření uvnitř země. To zasedání Bezpečnostní rady státu je řešení, ať se chlapci poradí. Zatím tedy podle všeho žádné informace o tom, že by nám v Čechách něco hrozilo, nejsou. Ale musím připomenout, že francouzské tajné služby také koukaly s otevřenou pusou a žádné informace neměly,“ řekl ParlamentnímListům.cz dále Humlu a znovu také připomněl problém s migranty. „Za prvé se do těch muslimských komunit těžce proniká a za druhé, pokud jsme si sem pustili desetitisíce lidí, tak ani nevíme, jak se jmenují, natož abychom mezi ně pronikli,“ vysvětluje.

Podle poslance je určitě nutné hlídat například letiště. Posílené by měly být i policejní hlídky v ulicích. „Musí ta policie být vidět,“ řekl a vyjádřil se i k názorům těch, kteří se uprchlíků a vlastně vůbec všech migrantů na různých sociálních sítích zastávají a tvrdí, že právě po pátečních útocích se na ně bude neprávem nasazovat.

„Jak to chcete rozklíčovat, jak to chcete roztřídit, kdo je uprchlík před islámem a kdo je islamista? To je přesně ono. Oni si tu svoji válku přenesli do našich ulic,“ říká Huml.

Proč právě Paříž?

V médiích se objevily informace o tom, že Islámský stát hrozí Rusku, které by mělo zaplatit za podporu syrského prezidenta. „Rusko je v Sýrii nejaktivnější, nebo tedy obecně v boji proti Islámskému státu. Takže oni jsou vystaveni největšímu nebezpečí. Na druhou stranu, proč tedy ten útok na Paříž? Nad tím stále přemýšlím. Proč útok na Paříž, na Francii, která se teď nějak dvakrát neangažuje v boji s Islámským státem,“ uvažuje Stanislav Huml. A dodává, že je ale pravdou, že právě Německo a Francie mají velmi početnou muslimskou komunitu. „Ten počet těchto obyvatel tam už působí ve druhé, třetí generaci. Vždyť Marseille, to už je téměř muslimské město,“ říká s tím, že zřejmě zaútočili tam, kde na to měli nejlepší podmínky.

Krátce po útocích ve Francii se objevilo video, na němž je jasná hrozba útoků právě na Francii. „Dokud budete bombardovat, nebudete žít v klidu,“ říká mimo jiné arabsky jeden z mužů.

„No to nebudeme ani my,“ říká skepticky Huml a posílá vzkaz německé kancléřce Merkelové, které čím dál více lidí dává za vinu, že to byla právě ona, která uprchlíky do Německa a tím i do Evropy "pozvala". „Já to říkám dávno. Kancléřka Merkelová selhala a měla by skončit,“ vzkazuje na závěr Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…