Přímá volba prezidenta prošla sněmovnou. Koalici podržela ČSSD

14.12.2011 16:02

Konec vleklým dohadům. Poslanci nakonec zákon zavádějící přímou volbu prezidenta přijali ve třetím, tedy závěrečném čtení. Pro normu hlasovalo 159 poslanců, proti byli tři. Ústavní změna zákona nyní jde do Senátu. ČSSD ale později dala vědět, že doporučí svým senátorům schválit ústavní novelu beze změn.

Přímá volba prezidenta prošla sněmovnou. Koalici podržela ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD se radují z přijatého zákona

Předlohu podpořili poslanci ze všech stran v dolní komoře kromě komunistů, kteří se hlasování zdrželi. Novela je nyní v rukou Senátu, v němž má většinu opoziční ČSSD. Pokud bude platit, obyvatelé by měli vybírat přespříští rok už nástupce nynější hlavy státu Václava Klause.

Je zajímavé, že proti přijetí normy hlasovali tři poslanci z ODS: Jan Bauer, Aleš Rádl a Jaroslav Plachý. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se pak hlasování jako jediný zástupce TOP 09 zdržel. Bauer ale později vystoupil s připomínkou, že hlasoval pro a ve "sjetině" má ne. "Hlasování ale nezpochybňuji. jen to říkám pro stenozáznam," podotkl do sněmovního mikrofonu Bauer.

Situace kolem přijetí či nepřjetí normy byla již od rána ve sněmovně napjatá. Sociální demokraté dnes ráno totiž řekli, že o svém postoji k ústavnímu zákonu umožňujícímu volbu hlavy státu všemi občany rozhodnou až těsně před závěrečným hlasováním, tedy podle jeho výsledné podoby po přijetí či odmítnutí pozměňovacích návrhů sněmovnou.

Jejich pozměňovací návrh kolem jmenování členů bankovní rady – se souhlasem Senátu nebo s podpisem předsedy vlády - ale byl nakonec koalicí odmítnut. Na to si pak vzala ČSSD hodinovou přestávku na jednání klubu. Poté předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že tuto normu nakonec ČSSD přece jen podpoří. "Budeme pro normu hlasovat v konečném a závěrečném hlasování stejně jako při prvním čtení," řekl Sobotka za sněmovním pultíkem.

Sobotka ale předtím poukázal na to, že má centrální banka rozsáhlé pravomoci a není možné, aby její bankovní radu jmenoval jeden člověk, tedy prezident. "Změna by byla pojistkou nezávislosti České národní banky a protikorupčním opatřením," uvedl Sobotkka a zdůraznil, že ČSSD se snaží o zavedení přímé volby už téměř dvě desetiletí.

Dva návrhy od ČSSD prošly

Naopak dva další návrhy ČSSD, které se týkají omezení prezidentovy pravomoci rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání a jen na dobu výkonu funkce chce dále ČSSD omezit prezidentovu imunitu, což by se ale nevztahovalo na nynějšího prezidenta Václava Klause, sněmovnou prošly.

Komunisté neuspěli se svým návrhem, aby prezident mohl jmenovat radu centrální banky jen po souhlasu sněmovny. Poslanci zamítli i další návrhy KSČM, které se týkaly jmenování prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, jmenování a odvolávání předsedy a místopředsedů Ústavního soudu a vyhlašování referenda a jeho výsledků.

Anketa

Věříte, že přímá volba prezidenta skutečně bude?

33%
63%
hlasovalo: 435 lidí

Hádka kvůli guvernérovi

Zajímavé ale je, že se ve sněmovně strhla hádka kvůli členům bankovní rady, samotném guvernérovi, ale hlavně kvůli půjčce, která byla MMF poskytnuta v roce 2010. Hádku v podstatě započal místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

„Viděli jsme tady včera vystoupení guvernéra ČNB. Ale musím říci, že se nápadně jeho slova podobají s tím, co již dlouho vůči EU hlásá Václav Klaus. Mně připadalo, že vystoupení guvernéra včera bylo kuriózní v tom, že pan guvernér dokonce zapomněl i na to, že v roce 2010 v době, kdy on byl guvernér, tak podle Výroční zprávy to byl právě on, kdo souhlasil s tím, že se Mezinárodnímu měnovému fondu poskytla bilaterální půjčka souhrnně ve výši 1,03 mld. euro,“ řekl Zaorálek.

Na jeho konto se pak snesla snůška kritiky od premiéra Petra Nečase, nebo i ministra financí Miroslava Kalouska.

"Pane, Zaorálku, mne z vaší řeči šel mráz po zádech. Kdy to, co říkáte, bylo učiněno? Já jsem na základě usnesení vlády šel prosit vládu, aby v tomto případě České národní bance nevznikla nějaká ztráta,“ uvedl kromě jiného k roku 2010 a "půjčce" pro MMF Kalousek. "Máme jednoho z nejlepších regulátorů v Evropě. Přestaňte ho, k čertu, napadat," prohlásil pak na obranu ČNB a v podstatě i guvernéra ČNB Miroslava Singera Kalousek.

Poslanec a středočeský hejtman David Rath (ČSSD) na konto ČNB například zmínil, že to byla ona, kdo nedávno rozhodl o výprodeji zlatého pokladu banky poté,co cena zlata na trhu klesla.

Nečas by se měl podle Ratha "umravnit"

„Já bych tu instituci nijak nezbožťoval,“ řekl rozčileně do sněmovního mikrofonu následně Rath a také sepsul premiéra Nečase, který ostře kritizoval zmiňovaného Zaorálka.

 „Na konto ČNB jsou ta slova od pana Zaorálka neuvěřitelná. Zachovat mlčení je někdy ta největší služba, kterou může udělat i ten největší tlachal jako službu veřejnosti,“ řekl totiž Nečas a zmínil, že ČSSD vlastně hledá záminky, aby tato přímá volba nebyla schválena.

„Žádám, abyste se zde jako premiér ČR choval slušně. Už jsem vás o to několikrát žádal i v minulosti,“ dodal pak na to razantně Rath.

ČSSD později novinárům řekla, že doporučí svým senátorům schválit ústavní novelu zákona zavádějící přímou volbu prezidenta beze změn.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …