Profesor Keller: Bohatí se odpojili od chudých potřebných a hromadí majetek. A naše mafie...

18.04.2014 10:57

REPORTÁŽ Korupce v České republice může dosáhnout i 120 miliard ročně, rakovinou Evropy je mafie a naši europoslanci jen škodili. Také tyto ostré názory zazněly na debatě s kandidátem do Evropského parlamentu za ČSSD Janem Kellerem v Ostravě.

Profesor Keller: Bohatí se odpojili od chudých potřebných a hromadí majetek. A naše mafie...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jan Keller v Ostravě

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí

Podle Kellera mají v podstatě politické strany podobné programy, liší se až při vysvětlování příčin současných problémů, které sužují Evropu. „Strany, které kandidují do Evropského parlamentu, mají v podstatě identická hesla,“ uvedl Keller. „Obsahují boj proti nezaměstnanosti, důraz na pracovní místa pro mladé, protože v některých zemích už jsou označováni za ztracenou generaci, na druhém místě je podpora domácího podnikání, pak respektování různosti a čistota životního prostředí,“ shrnul. Dál pak vysvětloval to, že problém Evropy spočívá i v tom, že hlavními sponzory států jsou zaměstnanci a ne ti, kteří žijí luxusním způsobem života a majetky jen hromadí.

Bohatí žijí na úkor státu

Nepříznivou situaci objasnil Keller na vývoji v příjmech a nakládání s daněmi u lidí v Německu. „Čtyři pětiny vybraných daní v Německu kryjí zaměstnanci, firmy platí jednu pětinu. Vysvětluje se tím, proč nejsou peníze na sociální stát, ale už ani na běžný chod země. Jestliže se zaměstnanci stali sponzory sociálního státu ze stagnujících a klesajících příjmů, nemohou pak zajistit normální fungování státu. Ti, kteří přestávají platit, pak mají v rukou nástroj, jak poštvat střední vrstvy proti sociálně potřebným. Střední vrstvy totiž vidí, na koho platí, ale neví, že důvodem je to, že bohatí se odpojili,“ vysvětloval Keller.

„Bohatí hromadí obrovské majetky, které nemohou být spotřebovány jakýmkoli luxusním způsobem života. Kdyby se všichni přestěhovali do Monte Carla a byli pořád v herně a ještě měli smůlu, stejně tyto majetky nemohou prošustrovat. Jenže nemohou je ani investovat do ekonomiky, protože příjmy ostatních stagnují. Takže roztáčí virtuální ekonomiku a minimalizuje se stále menší podíl s ohledem na celkově odevzdané daně. To je jeden z důvodů, proč je poloprázdná státní pokladna. Stát pak vydá dluhopisy, jež si zase koupí ti, kteří ušetřili na daních. Oni si pak velkoryse dluhopisy koupí,“ vysvětloval Keller s tím, že vrstva lidí je odměňována za to, že neodevzdává daně, ale je ochotná peníze státu půjčit.

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

Keller: Naši poslanci zastávali strategii parazita

Jan Keller už má za sebou v rámci kampaně asi 40 besed. „Myslím si, že mě snad žádný dotaz už nevyvede z míry. Určitě se ale ptejte, když pak budu sedět v televizi proti Teličkovi, tak aby mě nezaskočil,“ vyzval sociolog veřejnost k diskusi. A padaly zajímavé dotazy. První z nich zněl: „Máte přehled, čeho dosáhli čeští poslanci za dobu svého působení v Evropském parlamentu?“ A kandidát reagoval: „Posledních 10 let tam vévodili poslanci ODS, kteří dávali ostentativně najevo, že chtějí Evropu blokovat. Vysloužili si tam velice nedobrou pověst, nikdo se s nimi nebavil, protože bojkotovali jednání. V zásadě zastávali strategii parazita. To znamená žít v organismu, ale přitom uškodit. Například prosazovali, aby se snížily prostředky do společné evropské pokladny, ale aby Česká republika získávala peněz co nejvíce, jenže pak to nedokázali vyčerpat. Za posledních 7 let získávala republika nejvíc prostředků na hlavu a z nich na 100 miliard vůbec nesáhla a u dalších 250 miliard nám musela Evropa prodloužit účtovací období.“ Keller pak připomenul i jeden úspěch. „Sám jsem se jich ptal, co vlastně dokázali a oni řekli: Snížili jsme cenu za telefonování do ciziny. Tak z toho měli europoslanci určitě velkou radost, ale zbytek lidí změnu ocení jen týden během dovolené v Chorvatsku,“ upozornil.

Odhady korupce u nás: 40 až 120 miliard ročně

Další z diskutujících se pak zajímal o vývoj příjmů obyvatel v naší zemi. „Žil jsem 20 let v Rakousku a vím, že se krade všude. Všude jsou elity. Chtěl bych ale vědět, zda někdo zmapoval naši společnost. Jak se vyvíjí během let? Jaké byly příjmy obyvatel?“ zazněla otázka. „Český statistický úřad uveřejňuje řadu zajímavých informací. Problém je v tom, že může registrovat jen legálně nabyté příjmy a bohatství. Proto máme v republice jednu z největších rovností v celé Evropě. Jenže odhady korupce se odhadují mezi 40 a 120 miliardami ročně. Statistický úřad samozřejmě takové věci nepočítá, protože by byl brzy zrušen, takže si to můžeme spočítat tak akorát doma na koleně,“ reagoval Keller.

Pokud ultrapravice uspěje, budeme přispívat na neofašisty

Řeč pak byla o situaci našeho zemědělství, rozprodání cukrovarů a snížené české soběstačnosti. Veřejnost také zajímala problematika daňových rájů a důvěryhodnost Evropské unie. „Dělám už přes 20 let tazatele pro výzkum veřejného mínění. Právě jsem dokončil výzkum z dubna. Zájem o Evropskou unii klesá a důvěra také. Navíc většina mladých lidí nemá vůbec zájem o politiku,“ vyjádřil se jeden z občanů.

„Ve všech zemích klesá důvěra v Evropu, ale i v národní politiku. Když jsme dělali průzkum v roce 2010, lidé nejvíce důvěřovali radnicím. Problém je v tom, že ve 13 z 28 zemí se tohoto tématu chytila ultrapravice a neofašisté ve Francii jdou prudce nahoru. Chystají se založit po volbách do europarlamentu svůj klub a osmou frakci. Podmínky asi splní. Každá země dává jedno procento HDP do společné pokladny a v tom případě i my budeme přispívat na neofašisty v Evropském parlamentu. Pokud by výrazně zesílili, tak se neoficiálně mluví o tom, že by socialistická frakce udělala koalici s lidovci na obranu demokracie před fašismem. I z tohoto důvodu jsou volby velmi důležité,“ reagoval Keller.

Kdo má peníze, vymývá mozky národům

Diskutovalo se také o způsobu rozšíření Evropské unie. Může totiž nastat situace, že na východ se bude Evropa rozšiřovat a ze západu budou členské země odcházet, což by mohlo znamenat destabilizaci. „Evropa půjde do kytiček. Sama sebe rozloží. Je tam tolik protichůdných zájmů, že to nemůže fungovat. Jsem pesimista a není žádné síly, která by vývoj elit zastavila. Kdo má peníze, tak vymývá mozky celým národům,“ vyjádřil se jeden z občanů. „Znepokojující je, že každá říše, která se rozkládala, se ještě snažila o křečovitou expanzi, místo toho, aby řešila problém. A tady je bohužel hodně paralel. Existuje ale naděje v tom, že proti finančnímu spekulujícímu kapitálu se postaví slušní továrníci a průmyslníci, kteří na něj doplácejí. Existuje velký rozpor mezi slušnými podnikateli a mezi těmi parazitujícími,“ nastínil Keller. 

Mafie jsou rakovinou Evropy

Pak došlo i na problematiku mafie. „To je také síla, která Evropu rozkládá a šíří se jako rakovina,“ debatoval jeden z občanů. „Když Řím dělá nějakou veřejnou zakázku jižně od Neapole, tak automaticky italská vláda navyšuje zakázku o 10 až 15 procent, aby mafie neškodila, ale chránila stavbu. Funguje to perfektně. Já jsem to přepočítával na stavbu našich dálnic a naše mafie jsou ještě dražší než ta neapolská. V něčem už jsme předstihli i profesionály. To je povzbudivá zpráva,“ uvedl sociolog ironicky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…