Putin je dobře vyškolený agent KGB, řekl Schwarzenberg. Publikum mu děkovalo. A Štětina...

13.05.2014 13:36

REPORTÁŽ Pouhé dvě desítky posluchačů přišly diskutovat nejen o Evropské unii s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, kandidáty do Evropského parlamentu a dalšími straníky. Mluvilo se nejen o pravomocích Bruselu, ale také o situaci na Ukrajině. Před hradeckou veřejnost předstoupil také místopředseda TOP 09 Leoš Heger, senátor a kandidát Jaromír Štětina, poslanec Jiří Oliva, kandidát Tomáš Czernin a náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich.

Putin je dobře vyškolený agent KGB, řekl Schwarzenberg. Publikum mu děkovalo. A Štětina...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí

„Nepřehledné zástupy,“ uvítal Karel Schwarzenberg hrstku přítomných v hledišti královéhradeckého Muzea východních Čech a rozesmál je. Poděkoval jim, že přišli a vyzval k účasti ve volbách.

„Předvolební průzkumy ukazují, že bude nízká účast ve volbách do Evropského parlamentu a to je smutné. Bohužel více a více pravomocí rozhodujících o našem denním životě se přesunuly právě do Evropského parlamentu. Dnes je vlastně důležitější než naše Poslanecká sněmovna,“ řekl Schwarzenberg s tím, že našich poslanců v parlamentu není mnoho a o to důležitější je kvalita kandidátů.

Schwarzenberg: Našich poslanců v EU je málo, o to důležitější je kvalita

Tím se prý řídili při výběru kandidátů v nadcházejících volbách. Podle předsedy TOP 09 se kvůli naší politice vůči Evropské unii v poslední době nemůžeme divit, že nemáme silnější postavení v Evropě: „Jsme uprostřed Evropské unie, proto je důležité postavit kvalitní kandidátku. Proto jsou tyto volby nesmírně důležité,“ vysvětlil Karel Schwarzenberg.

Současný místopředseda TOP 09 a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že pokud se má člověk dostat do politiky a být úspěšný, potřebuje dvě základní vlastnosti. „Tou první a všeobecně známou je jakási technologie, kdy se člověk neustále o něco pře, studuje, zjišťuje, jak věci uspořádat a v podstatě je to věčná debata provázená nešvary a přesvědčováním. Jde o jednu polovinu politiky,“ sdělil Heger a pokračoval: „Druhá polovina politiky je to hlavní, na co se tato technika používá, tedy řízení společenského celku, ať už obcí, měst, resortů a v Evropském parlamentu je to vlastně Evropa. Hlavní stránka politiky je velmi obtížná a našimi politiky v Evropě zanedbávaná.“

Soutěžení na nejnižší cenu je pro projekty smrtící

Náměstek primátora v Hradci Králově Jindřich Vedlich se zaměřil na evropské dotace a výběrová řízení. „To, že soutěžíme v podstatě jen na nejnižší cenu, je pro projekty smrtící. Nejen ve fázi realizační, ale i v době přípravy,“ řekl Vedlich a TOP 09 označil za nejsilnější demokratickou pravicovou silou v našem politickém spektru.

Bývalý místopředseda sněmovny a východočeský poslanec Jiří Oliva podotkl, že evropské volby se netěší příliš velké popularitě. „Účast na této besedě to potvrzuje a navíc se domnívám, že evropské problémy jsou u nás brány velmi povrchně. Omezují se většinou na to, co nám Unie přinesla, jestli jsou dotace vyšší než naše investice do jejího rozpočtu. Bavíme se o tom, zda jsme přišli o rum nebo pomazánkové máslo a tak dále,“ řekl Oliva.

„Jsou to povrchní věci, protože Evropská unie je velmi složitý komplex problémů, nad kterými bychom se měli zamyslet. Žádná strana ani stát nevytvoří pracovní místa, vždycky je vytvoří podnikatelé, kteří mají takové podmínky, aby mohli podnikat,“ vyjádřil svůj názor poslanec. Podle Olivy většina českého exportu směřuje do Evropské unie a mnohdy by nám neškodilo přebrat ani trochu evropské morálky. „Když se podíváme na Východ, jde také bezpečnost. Polovina Čechů má obavu z putinovského Ruska a naprosto oprávněně. Evropská unie nám dává jakousi jistotu, že nedopadneme jako Ukrajina. Myslím si, že to za trochu evropské demokracie stojí a prosím, abyste přispěli k popularizaci voleb, aby účast byla vyšší než posledně,“ dodal Jiří Oliva.

Fotogalerie z akce

Senátor Jaromír Štětina promítl film z čečenské války

Senátor a kandidát do EP Jaromír Štětina s sebou přivezl film, který natočil, když pracoval v čečenské válce. „Není o Ukrajině, ale naprosto jasně ukazuje, o co na Ukrajině jde. Začátek té ukrajinské bídy a konfliktu byl lhostejností světa vůči tomuto konfliktu v Čečensku,“ vysvětlil a k závěru debaty ho také pustil.

I přes malý počet posluchačů nebyla o dotazy v besedě nouze. „Pane předsedo, jste jediný politik, který se odvážil mluvit o tématech, jež byla za totality tabu. Konkrétně se jedná o Benešovy dekrety, otázky kolem takzvaného odsunu Němců - a každý  kolem toho chodí jako okolo horké kaše. Nikdo se neodváží nazvat věci pravým jménem,“ chválil Karla Schwarzenberga muž z publika. „Vy jste jediný, kdo v předvolební diskuzi toto téma otevřel, a to vám nakonec velice uškodilo. Já si toho velice cením, že jste měl tu odvahu, a nikdo z naší politiky to neudělal, snad jen Pavel Tigrid.“

Karel Schwarzenberg poděkoval a vyjádřil své znepokojení následnou reakcí. „Poté, co jsem to řekl, blaničtí rytíři ihned nevyrazili z Blaníku a nespadlo nebe. Když se dnes podívám do různých diskuzí, otevřeně se o tom mluví a je to dobře. Měl by nás pomalu opustit komplex, který jsme z toho měli a jsme na dobré cestě."

Budou se chtít národy Ruska emancipovat?

„Ruská říše, ať už carská, nebo sovětská, byla vždy mnohonárodnostní a současné Rusko je mnohonárodnostním státem. Domníváte se, že se některé z národů budou chtít emancipovat?“ směřoval další dotaz na senátora Jaromíra Štětinu. Ten odpověděl, že Sovětský svaz a říše se rozpadla poměrně bezbolestně. „Několik marginálních válek tam bylo, ale na takový kolos, který se měnil, jich nebylo relativně mnoho. Bojím se, že tento způsob nebude následovat při rozpadu tradiční ruské říše. V Rusku se odehrálo vše o padesát let později. Před padesáti lety se rozpadly koloniální říše, teď je na řadě Rusko. Snaha o sebeurčení bude následovat a bude se to týkat především Dálného východu a Sibiře,“ vysvětlil Štětina.

Další otázka se týkala chování Evropy vůči Ukrajině. „Proč se Evropa staví ke konfliktům jako je Rusko a Ukrajina tak, jak se staví? Mně to silně připomíná okupaci Čech Hitlerovým Německem, kdy řekl, já tam mám své lidi, a proto tam pošlu vojáky a zabral Sudety. EU kromě nějakého tytyty nic neudělala a bude vůbec chtít něco udělat?“ ptal se posluchač a odpověděl mu Karel Schwarzenberg. „Hitler byl hysterik, Putin je starý, dobře vyškolený pracovník KGB a je, řekněme, velmi chladného uvažování. Nejedná tak emotivně. Tolerujeme narušení mezinárodního práva, narušení všech smluv a jak říkal Winston Churchill po Mnichovu: Chtěli jsme zachránit mír a utrhli jsme si ostudu. Budeme mít jak válku, tak ostudu,“ uvedl předseda TOP 09.

Dodal ještě, že Putin zanedbal vybudování alternativního průmyslu kromě plynu a podobně. „Tudíž je ruské hospodářství v nepříliš dobrém stavu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…