Rath: Náklady na stravování pacienta v nemocnici jsou 130 až 220 Kč denně

11.03.2012 22:57

ČSSD se opět vyslovila pro zrušení všech poplatků ve zdravotnictví s výjimkou poplatku za stravu v nemocnici. I ten chtějí sociální demokraté snížit ze sta korun na šedesát. Nicméně i šedesátikorunový poplatek hned zkritizoval předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek. Nutno však uznat, že o případném poplatku za stravu hovořil již před pěti lety stínový ministr zdravotnictví David Rath. Navíc ČSSD získala po kolosálním volebním vítězství Smeru Roberta Fica na Slovensku velkou chuť k rušení reforem.

Rath: Náklady na stravování pacienta v nemocnici jsou 130 až 220 Kč denně
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky poplatky ve zdravotnictví neplní svou funkci, proto je ČSSD chce po vítězných volbách zrušit. Jediný poplatek, který je pro stranu akceptovatelný, je šedesát korun za stravu v nemocnici a pouze do třiceti dnů.

Paroubek se obořil na svou bývalou stranu

„ČSSD včera definitivně překročila řeku Rubikon, když se rozhodla pro přijetí principu poplatků ve zdravotnictví. I když ve velmi omezené míře, jde o krok špatným směrem a především proti programu, za který byli politici ČSSD - ať už na úrovni Parlamentu, tak i na úrovni krajských vlád – zvoleni. Až se tedy opět někdo bude ptát, v čem se liší národní socialisté od ČSSD, bude to právě pevnost programových zásad. Porušení programu, za který jsem byl zvolen, bych považoval za fatální chybu a především za zradu voličské důvěry. Národní socialisté jsou a budou ve svých zásadách pevní. Směřování ČSSD k přehodnocování svého programu bylo jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl oživit dlouhou tradici českých národních socialistů,“ uvedl Paroubek v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Nejde o nic nového

Zrušení všech poplatků ve zdravotnictví a v nemocnici, placení jen za jídlo. Takovou variantu uvedl stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath už před pěti lety. „Myslím, že by výše poplatku za jídlo kolísala někde mezi čtyřiceti a šedesáti korunami za den,“ prohlásil tehdy Rath. „Za jídlo by podle něj platili jen pacienti, kteří v nemocnici opravdu jedí. Šlo by ale jen o příspěvek na stravu. Kdo by si stravu zajistil sám, poplatek by se na něj nevztahoval. Stejně tak by nemuseli platit lidé v bezvědomí, na umělé výživě, novorozenci nebo kojenci,“ prohlásil.

A svůj názor nezměnil nyní. „Nejde o zaplacení všech nákladů na jídlo, jde jen o příspěvek na stravu. Celkové náklady na stravování pacientů tvoří 130 až 220 korun denně. Každá nemocnice má jiné náklady v tomto rozmezí,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Rath.

Levice se musí sjednotit

Sociální demokraté, kteří vedou v průzkumech veřejného mínění, by v budoucnu jako vládní strana poplatky ve zdravotnictví zrušila. A po přesvědčivém vítězství Smeru na Slovensku jsou sociální demokraté velice optimističtí. „Volební vítězství Smeru a Roberta Fica je jasnou výzvou a povzbuzením nejen ČSSD, ale i evropské sociální demokracii. Pro mě osobně je jasným impulzem k intenzivní debatě o postupném sjednocování české levice, toto téma se stává velmi aktuální. Jedině takový postup umožní přiblížit se v budoucnu k neuvěřitelným 45 procentům voličské podpory, které Robert a Smer SD na Slovensku získali. To by umožnilo také v České republice sestavit vládu, která bude mít za cíl obhajobu a další budování a rozvoj moderního a efektivního sociálního státu. V opozičních lavicích může levice bohužel jen smutně přihlížet destrukci sociálního státu, privatizaci veřejných služeb, či snaze přenášet daňové břemeno nespravedlivě na středně a nízkopříjmové skupiny obyvatel včetně seniorů a rodin z dětmi,“ naznačil ParlamentnímListům.cz první místopředseda Michal Hašek, jakým směrem by se ubírala vláda ČSSD.

„Udělám vše proto, aby ČSSD v budoucnu dosáhla dvouciferný volební výsledek začínající čtyřkou a Smer a Robert Fico budou při tom mými velkými vzory,“ dodal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…