Rath půjde k soudu o prázdninách, soudce už dočítá spis

18.06.2013 20:11

Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský již dokončuje studium spisu v kauze poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného pro podezření z korupce. Termín hlavního líčení zatím není určený, projednání pravděpodobně začne nejdříve v srpnu.

Rath půjde k soudu o prázdninách, soudce už dočítá spis
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Státní zástupce Petr Jirát podal obžalobu na bývalého středočeského hejtmana a deset jeho spoluobviněných počátkem dubna. Viní je z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Spis je rozdělený do více než 100 svazků, obžaloba čítá 88 stran.

Počátkem července vyprší soudci tříměsíční lhůta

Pacovský je podle mluvčí v závěru studia spisu. Čekal také na dokumenty týkající se stížností na dubnové prodloužení vazby, o kterých rozhodoval nedávno Vrchní soud v Praze. Zamítnuté stížnosti Ratha a dvou jeho spoluobviněných, bývalého poslance Petra Kotta a někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, dorazily k Pacovskému dnes. Trojice pobývá ve vězení již zhruba rok.

Počátkem července vyprší soudci tříměsíční lhůta, ve které musí rozhodnout, jak dále postupovat, tedy zda například nařídit hlavní líčení, nebo požádat o prodloužení lhůty. Ve hře byla také žádost Rathovy obhajoby z konce května, aby soud obžalobu předběžně projednal a vrátil kauzu zpět státnímu zástupci. Tím se soud zabývat nebude a s největší pravděpodobností nařídí hlavní líčení.

Termín projednání kauzy zatím podle mluvčí soudu nelze určit, v červenci to ale zřejmě nebude. "Soudce musí nechat všem stranám čas, aby se připravily a přizpůsobil se program jednání. Zpravidla se nařizuje měsíc dopředu," uvedla mluvčí soudu Zuzana Steinerová. Nejbližším termínem se podle dostupných informací jeví polovina srpna.

Policie zadržela Ratha loni v polovině května

Rath, Pancová a Kott jsou považováni za hlavní aktéry údajné korupční kauzy týkající se výběrových řízení ve Středočeském kraji. Policie a státní zástupce je viní z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s trojicí čelí podezření dalších osm lidí, ti jsou však již stíháni na svobodě.

Policie zadržela Ratha loni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy, nedaleko domu Pancové. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Rath popřel, že by převzal úplatek. V krabici mělo být podle něj víno.

Rath si podle obžaloby vzal úplatky celkem v hodnotě 16 milionů korun za to, že zmanipuloval zakázku na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice. Původně prý požadoval přes 22 milionů, policisté ho ale zadrželi dříve, než stačil vše převzít. Kott a Pancová podle žalobce na úplatcích žádali přes 48 milionů korun, dostali zhruba 38 milionů.

Politik vinu odmítá, jeho právníci tvrdí, že se manipulovalo se spisem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…